Ako prežiť prvý ročník na univerzite? Pripravte sa

Čaka vás budúci rok štúdium na vysokej škole? Pre mnohých študentov je to vzrušujúca cesta, väčšina budúcich vysokoškolákov sa osamostatní od rodičov a bude musieť uvažovať o internáte alebo priváte. Ako prežiť prvý rok na univerzite čo najlepšie a zároveň sa vyhnúť problémom? Prečítajte si zopár tipov, ako si zjednodušiť svoj prvý rok vysokoškolského štúdia.

29.12.2018 23:00
študenti, trieda Foto:
Štúdium na univerzite môže byť zo začiatku pre niektorých študentov naozaj veľmi náročné.
debata

Prechod zo strednej školy na vysokú je veľká zmena a čaká vás náročné obdobie. Samozrejme, že ak sa dopredu pripravíte a budete už od začiatku myslieť na mnoho vecí dopredu, môžete si svoj uľahčiť prvý ročník.

Okrem toho, že samotné štúdium je oveľa náročnejšie a čaká vás nekonečne veľa prebdených nocí nad knihami, treba sa pripraviť aj na nový spôsob života. Zrazu budete mať kontrolu nad všetkým – od platenia nájomného, nákupu jedla, prania vašej bielizne, samostatnosti, prípadne novej práce na čiastočný úväzok alebo brigády. Toto môže byť pre vás veľká zmena, najmä ak si budete chcieť platiť nájomné, prípadne aj školné poplatky bez pomoci rodičov.

Ak sa však na túto životnú zmenu a prechod pripravíte a budete rátať aj s väčšími finančnými výdavkami, môžete stráviť príjemný prvý rok na vašej vysnívanej univerzite.

Urobte si finančný plán

Aby ste sa v prvom ročníku na univerzite nemuseli príliš trápiť, pripravte sa postupne na to, čo vás čaká.

Bez financií to nepôjde, určite budete potrebovať určitý rozpočet na každý mesiac. Naučte sa správať ekonomicky a začnite si robiť prieskum už teraz, koľko peňazí si budete musieť vyčleniť na každý mesiac. Takéto rozpočtovanie financií vám určite pomôže. Mnoho študentov si po nástupe na univerzitu povedalo, že na financovanie mohli myslieť už o čosi skôr. Financie budete potrebovať nielen na bývanie, ak budete navštevovať vysokú školu mimo vášho trvalého bydliska, ale tiež si budete musieť platiť dopravu, stravovanie, učebné pomôcky a materiály, prípadne si budete musieť zaplatiť aj ďalšie školné poplatky, telefón a pripojenie na internet. To už nehovoríme o výdavkoch na nákupy alebo zábavu.

Každý vysokoškolák si občas potrebuje „vyvetrať“ hlavu a zájsť si so svojimi kamarátmi aspoň na kávu. Niektorí vysokoškoláci svoje financie riešia vysokoškolskou pôžičkou -vtedy treba myslieť na mesačné splátky, ktoré vás budú čakať.

Prácu a štúdium si skombinujte

Pokým sa vám bude dať, skúste si popri štúdiu privyrobiť. Okrem toho, že takáto skúsenosť bude dobre vyzerať vo vašom životopise, získate aj nejaké peniaze navyše, ktoré si môžete odložiť na vaše výdavky. Občas to vysokoškoláci nemajú jednoduché, aby si našli prácu na čiastočný úväzok, ktorá bude plne rešpektovať ich študijný rozvrh, preto stojí za zváženie si pozrieť aj ponuky personálnych agentúr, ktoré ponúkajú aj platené stáže pre študentov popri štúdiu. Získate tak mnoho cenných pracovných skúseností už počas štúdia a otvoria sa vám dvere do budúcna. Mnohí študenti zostávajú vo firme aj po skončení školy s tým, že im zamestnávateľ ponúkne plnohodnotnú pozíciu.

Vždy o krok vpred

Vždy myslite o krok dopredu, môžete tak veľa získať. Už teraz si zistite, aké možnosti máte, ak by ste chceli získať štipendium – tie sa totiž líšia od univerzít a podmienok. Preštudujte si všetky možnosti, ktoré vám v budúcnosti môžu vzniknúť a buďte pripravení v správnom čase požiadať aj o takúto finančnú pomoc.

Rada na záver

Na záver vám poradíme, aby ste boli počas štúdia vždy pripravení na komplikácie, ktoré sú súčasťou bežného života dospelých. Na začiatok nemajte veľké očakávania, nepreceňujte svoje možnosti a schopnosti a nenakladajte si na svoje plecia príliš veľa. Myslíte aj na to, že budete občas potrebovať vypnúť od zhonu medzi skúškovým obdobím a prednáškami a mať čas aj na seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci