Čo robíte počas skúškového obdobia? Nájdite si svoj spôsob

Ako sa pripravovať na skúšky? Na internete nájdete niekoľko tipov a návodov, ktoré by vám mohli pomôcť. My vám prinášame zopár rád, ktoré stoja za zamyslenie.

30.12.2018 22:00
písanie, učenie, knihy, štúdium Foto:
Učenie si môžete spríjemniť napríklad aj hudbou alebo príjemnou vôňou, ale iba vtedy, ak vám to vyhovuje.
debata

Počas skúškového obdobia väčšinou musia študenti obetovať voľný čas na štúdium a prípravu. S tým niekedy prichádza aj stres, ktorý môže potom skomplikovať celý priebeh tohto náročného obdobia.

Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť pri riešení problémov počas skúškového obdobia a rovnako prinášajú inšpirácie na to, čo všetko môžete robiť pri príprave.

Doprajte si prestávky

Učte sa štrukturovane – systematicky a robte si prestávky, aby ste si dokázali zapamätať čo najviac učiva. Krátke prestávky vám pomôžu a zvyšujú sa vaše šance, aby ste si pri skúšku spomenuli na informácie, ktoré sa snažíte „dostať do hlavy“. Niektorí odborníci na vzdelávanie hovoria, že na krátke odreagovanie si pustite ľahkú hudbu, vyvetrajte si miestnosť, v ktorej sa učíte a pite veľa čerstvej vody. Na chvíľku zatvorte oči a započúvajte sa do príjemných tónov hudby. Po krátkej prestávke sa môžete vrátiť naspäť k učeniu.

Zaujímavosťou je napríklad aj to, že pokým niektorí odborníci radia pri štúdiu mať absolútny pokoj, tak sa nájdu aj takí, ktorí radia počas učenia robiť čokoľvek vám pomôže, aj bizarné veci – napríklad počúvanie hlasnej hudby. Vyskúšajte, ktorý typ ste vy! Možno patríte k tým, ktorí si pustia hlasnú rockovú hudbu a pomôže vám si zapamätať všetko alebo ste skôr typ na Mozarta?

Pozitívny prístup

Trénujte si pozitívny prístup – odborníci radia, aby ste sa porozprávali sami so sebou a pripomenuli si to, čo ste už dokázali, vybudujte si sebadôveru. Pomôcť vám môže aj to, ak začnete používať slová ako „môžem, dokážem, budem“ alebo frázy ako „verím, že to dokážem“. Týmto prístupom nechceme povedať, že si treba nejakým spôsobom „zľahčovať“ štúdium, ale ak budete dopredu myslieť na to, ako skúšku nezvládnete, tak pravdepodobne sa vám skúška bude robiť naozaj s veľkými ťažkosťami.

Príjemná vôňa

Vône sú dôležité a často si vďaka nim vieme spomenúť na momenty spred mnohých rokov. Podľa niektorých psychológov si naozaj dokážeme spomenúť na niektoré skutočnosti aj podľa určitých vnemov – napríklad si môžete spomenúť na konkrétnu informáciu, pri učení ktorej ste si v miestnosti nakvapkali do vonnej sviečky niektorý z éterických olejov. Ak vám to pomôže, zabezpečte si zopár olejov a používajte ich pri študovaní vašich skrípt.

Učenie, oddych a spánok

Rozdeľte si deň na učenie, cvičenie, prechádzku na čerstvom vzduchu, odreagujte sa počas dňa vždy nejakou jednou aktivitou a opäť sa môžete pred spánkom učiť, ale bezprostredne predtým, ako sa uložíte na spánok, by ste sa už nemali trápiť so štúdiom. Niektorí psychológovia radia, že už hodinu pred spánkom by ste sa nemali učiť, ale nastaviť sa na relax. Potom si už doprajte dostatok kvalitného spánku.

Síce sú niektorí študenti skôr nočné typy, stále viac odborníkov sa zhoduje v tom, že v noci by sme si mali kvalitne pospať a zbytočne neponocovať. Vo večerných hodinách sa už vyvarujte káve, kofeínu alebo energetickým nápojom. Radšej si pripravte osviežujúci zelený čaj alebo horúci bylinkový nápoj.

Spánok sa odporúča aj pri vysokom tempe štúdia počas dňa. Napríklad stačí aj 30 minútový spánok, prípadne hodinka denne vám môže pomôcť, ak si potrebujete utriediť myšlienky a upevniť si učivo, ktoré ste sa práve naučili.

Pohyb, relax a správne dýchanie

Lekári a tréneri napríklad odporúčajú aj dychové cvičenia, prípadne špeciálne tréningy, ktoré sú zamerané na správnu techniku dýchania. Hlboké dýchacie cvičenia vám môžu pomôcť sa upokojiť, znížiť stres a uvoľniť sa. Rovnako vám môže pomôcť napríklad cvičenie jogy – ak však obľubujete dynamické cvičenie, tak skúste to, čo vás bude najmä baviť a pri čom naberiete energiu.

Ako na skúške?

Čaká vás písomná skúška? Nie všetci majú radi písomné skúšky, niektorí majú problém sa vyjadriť písomnou formou. Počas skúšky sa snažte upokojiť, nesledujte každú minútu hodinky, ale sústreďte sa na každú otázku. Pozrite si, koľko úloh alebo otázok vás čaká a rozložte si čas približne rovnako na každú otázku.

Ak vám to pomôže, urobte si rýchly prieskum a prípadne si ku každej poznačte niečo ako osnovu alebo kratučkú poznámku. Ak sa bojíte, že to môžete zabudnúť počas písania odpovedí na iné otázky, tak si hneď zapíšte to, čo vám napadne. Potom sa k tomu opäť vrátite. Neviete sa rozhodnúť, čo napísať? Nesnažte sa napísať všetko, ale píšte najmä efektívne – kvalita je vždy viac ako kvantita.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium #vysokoškoláci #techniky #inšpirácie pre študentov