Úspešní študenti majú správne návyky. Ktoré?

Mnohých študentov trápia ich študijné výsledky a celkovo to, ako sa im darí. V rámci motivácie a overených trikov, ktoré by im mohli pomôcť, sme už tiež toho popísali veľa. Skutočne univerzálny návod na úspech, môžeme skonštatovať, neexistuje. Napriek tomu vám však prinášame ďalší pohľad na to, aké návyky majú úspešní študenti.

11.02.2019 18:00
žena, úspech, šťastie, kamarátka, veselá,... Foto:
Správne študijné návyky vám prinesú úspech v škole.
debata

Úspech znamená pre každého niečo iné. Ak hovoríme o úspešnom študentovi, tak to bude pravdepodobne človek, ktorému sa v škole darí bez väčších problémov, štúdium ho napĺňa a to sa odzrkadluje aj na jeho hodnotení. Nie všetci majú takéto šťastie. Niektorých môže ovplyvniť rodinné zázemie, finančná situácia rodičov a ďalšie problémy, ktoré potom často súvisia s tým, že študent sa nedokáže na školu dostatočne sústrediť a dôkladne sa pripravovať.

Portál oppurtunity.org sa tiež venoval termínu „úspešní študenti“, pričom v jednom z článkov spísali zopár návykov úspešného študenta. My sme z nich vybrali osem, ktoré si môžete vyskúšať osvojiť.

Pýtajte sa

Nebojte sa klásť otázky, pretože do školy chodíte, aby ste sa naučili čo najviac. Rovnako tak sa nebojte požiadať o pomoc – či už od pedagógov, učiteľov, ale aj vašich spolužiakov. Toto je zároveň spôsob, ako sa ubezpečiť, že skutočne rozumiete téme, ktorej sa práve na hodine či prednáške venujete.

Zapisujte si

Robte si na prednáškach a hodinách kvalitné poznámky – nielenže vás udržia „v strehu“ počas hodiny, ale tiež si zúžite množstvo informácii, ktoré sa potrebujete naučiť a vyberiete si všetko to podstatné – prečítať si celú učebnicu, aby ste si urobili výber z toho, čo práve potrebujete, vám týmto odpadá a získate čas na iné aktivity. Mnohí odborníci tiež hovoria, že písaním poznámok sa vlastne už danú látku učíte.

Jedna úloha za druhou

Multitasking pri štúdiu dajte bokom. Pripravujte sa postupne. Nerobte viac úloh/aktivít naraz, pretože údajne to nie je pri učení fyzicky možné. Možno pri iných činnostiach môžete multitasking využiť, ale podľa spomínaného portálu tu nemá v tomto prípade svoje miesto.

Rozdeľte si úlohy podľa stupňa náročnosti

Učivo a úlohy si rozdeľte. Zabudnite na to, že musíte zabehnúť maratón. Ak si prácu rozdelíte na zvládnuteľné časti a odmeníte sa pri dokončení každej časti (nemusí ísť vždy o hmotnú odmenu, odmenou môže byť napríklad voľný čas strávený s priateľmi po náročnej skúške), bude sa vám študovať oveľa lepšie a zároveň môžete počas učenia zažiť aj viac zábavy.

Cez deň študujte, v noci spite

Budeme sa opäť opakovať, ale o tomto pravidle sa hovorí v každom článku či štúdií. Doprajte si kvalitný a dostatočne dlhý spánok. Ak raz za čas porušíte toto pravidlo, pretože potrebujete skutočne dokončiť nejakú úlohu a „horí“ vám termín, tak sa odmeňte oveľa dlhším spánkom na ďalší deň. Napriek tomu sa ponocovaniu snažte vyhnúť.

Plánujte

Vráťme sa ešte k tomu, že treba si úlohy rozdeliť. V tomto prípade má svoje miesto plánovanie a dobrý študijný harmonogram. Nastavte sa na tú časť dňa, kedy vám to vyhovuje najlepšie a kedy máte vy pocit, že v tejto časti dňa sa vám najlepšie učí. Rovnako sa zmyslite nad tým, či ste lepší v učení sa v kratších alebo dlhších blkoch. Keď zistíte, čo je pre vás efektívnejšie, držte sa tohto zistenia a o nejaký čas by ste mali vidieť výsledky.

Nedajte sa rušiť

Všimnite si priestor okolo vás – potrebujete sa učiť a stále vás niečo vo vašom okolí vyrušuje? Vytvorte si okolo sebe taký priestor, v ktorom budete mať dostatok priestoru bez rušivých momentov, či už je to televízia alebo hluk z vedľajšej miestnosti. Nedajte sa rozptyľovať ani vedľajšími vplyvmi, akými sú sociálne siete a internet. Pokým sa potrebujete sústrediť, odložte mobil a vydržte chvíľu bez toho, aby ste si kontrolovali správy a e-maily.

Pridajte sa do skupiny

Ak patríte medzi ľudí, ktorým vyhovuje štúdium v skupinke, tak si nájdite svojho partnera alebo partnerov na učenie. Rozdeľte si jednotlivé úlohy a spoločne sa pripravte na skúšku alebo test. Vzájomne sa preskúšajte, urobte fiktívny test a zistite, v čom máte nedostatky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motivácia #vysokoškoláci #študijné tipy