Študentka na prestížnej britskej univerzite: Neučíte sa memorovať, ale premýšľať

Lujza Puchalová (21) študuje na University Coledge London francúzštinu a škandinávske jazyky. Škola patrí podľa niektorých rebríčkov medzi top desať univerzít sveta, medzi jej absolventmi sú aj 27 laureáti Nobelovej ceny a osobnosti ako Gandhi, Graham Bell či členovia skupiny Coldplay.

07.04.2019 06:00
Lujza Puchalová Foto:
Lujza Puchalová počas výletu k nórskym fjordom, kam sa dostala vďaka štipendiu od UCL.
debata (3)

Polrok strávila v nórskom Oslo, teraz je vo francúzskom Lyone. Pred odchodom na Erasmus Lujza predsedala spolku priateľov Škandinávskych krajín na UCL. Jej cieľom je pokračovať v štúdiu na Oxforde.

Ako ste prišli na myšlienku odísť študovať do zahraničia a prečo?

Dozrievalo to vo mne postupne, aj vplyvom okolností. Absolvovala som na strednej škole polročné štúdium angličtiny v Sydney. To mi dalo odvahu i inšpiráciu ísť na výmenný pobyt do USA, kde som bola rok na strednej škole. Zdokonalila som si angličtinu, videla som príležitosti, ktoré sa pred človekom otvárajú a začala som vnímať možnosti štúdia v širokom kontexte, nielen v tom slovenskom. Navyše, v Londýne sa stretáva neuveriteľné množstvo kultúr, vďaka čomu môžem spoznávať bližšie celý svet na jednom mieste.

Zdalo sa vám slovenské školstvo slabšie či horšie?

Takto by som to určite nepovedala. Gymnázium, ktoré som navštevovala v Bratislave, mi dalo do života veľmi veľa: či už šlo o vzdelanie alebo priateľstvá. Ja som si len chcela vyskúšať, aké je to študovať v cudzom jazyku, na špičkových svetových univerzitách, s ľuďmi z iných kultúr.

Ako sa študentka z Gymnázia na Metodovej v Bratislave dostane na prestížnu univerzitu?

Musí vedieť jazyk, mať odvahu merať sa so svetom a určite vytrvalosť. Veľmi dobré je zapájať sa do rôznych súťaží a mimoškolských aktivít – tieto veci si školy v Anglicku veľmi cenia. Dôležité je tiež aj nechať si poradiť od učiteľov, rodičov alebo kamarátov, ktorí poznajú vaše silné stránky: na mnoho anglických škôl sa hlási pomocou krátkych esejí, v ktorých má študent vychváliť samého seba bez toho, aby pôsobil namyslene. A, samozrejme, dobré výsledky. Ja som si podala prihlášku, napísala eseje, testy a vyšlo to.

Predsa len, je to aj otázka peňazí.

Áno, štúdium je platené. Ročne stojí asi 9250 libier, k tomu pripočítajte ubytovanie a náklady na život. Ale ak máte výsledky, tak dokážete získať rôzne štipendiá od univerzity alebo od britskej vlády. Môžete si zobrať pôžičku, ktorú začnete splácať až vtedy, keď získate príjem v istej výške a najmä, až po skončení vysokej školy. Ja som využila pôžičku, ale ročne dostávam od mojej univerzity štipendium pod podmienkou, že si udržím známky nad istou hranicu.

Aké je štúdium na UCL?

Veľa závisí na študentovi. Tu vám dajú udice, ale nie ryby. Dostanete úlohy a musíte sa starať o seba sami. Neučíte sa memorovať, ale premýšľať. Je to vo veľkej miere samoštúdium a veľa závisí na sebadisciplíne. V prvom ročníku som mala napríklad asi štrnásť hodín týždenne, ale úloh som mala každý deň minimálne na štyri hodiny, a to nepočítam eseje, ktoré som musela písať. V každom prípade, vybavenie – či už ide o knižnice, počítače alebo o akademickú a kariérnu pomoc – je veľmi kvalitné.

Čím sa to líši od štúdia na slovenských školách?

Keďže školstvo je v Anglicku platené, zaobchádzajú tam s vami ako so zákazníkmi, nie ako študentmi. Máte k dispozícií množstvo benefitov – či už ide o akademický materiál alebo o príspevky na rozvíjanie vedomosti ako napríklad cenovo zvýhodnené alebo úplne zadarmo letné školy po celom svete. Tiež ponúkajú peňažné príspevky na letné stáže, výskumy a podobne. Vo vyšších ročníkoch môže študent navštíviť kariérne centrum, kde mu profesionáli upravia CV a spoja ho s potencionálnymi zamestnávateľmi. Pre mnohých sú zas dôležité psychologické a zdravotné poradne, ktoré UCL zabezpečuje.

Lujza Puchalová vo Francúzsku počas programu... Foto: archív Lujzy Puchalovej
Lujza Puchalová Lujza Puchalová vo Francúzsku počas programu Erasmus.

Študujete v Londýne, ale ste vo francúzskom Lyone. Prečo Lyon?

Študujem francúzsky jazyk. Povinnosťou je byť semester v danom jazykovom prostredí. Nevybrala som si Paríž, pretože tam je veľa študentov z iných krajín, ktorí hovoria väčšinou po anglicky. Tu je to viac francúzske.

Má Brexit vplyv na vaše štúdium v Londýne?

Zatiaľ nie. Univerzita nám garantuje existujúce podmienky. Ale je možné, že v budúcnosti bude zložitejšie získať štipendiá a pôžičky.

Poznáte aj iných Slovákov na UCL či Oxforde?

Na UCL sú študenti zo Slovenska a mám spolužiakov aj na Oxforde či v Cambridgi. Mnohí z nich organizujú rôzne udalosti pre Čechov a Slovákov. Napríklad slovenskí študenti v Londýne organizujú každoročne stredoeurópsku konferenciu, kde pozývajú významných speakrov. „Česko-slovenská“ komunita v Londýne je naozaj veľká.

Chceli by ste zostať v zahraničí, či sa vrátite na Slovensko?

Najprv chcem tento rok ukončiť štvrtý ročník a získať bakalára. Potom to chcem skúsiť na Oxforde, zaujíma ma právo. V budúcnosti by som sa rada vrátila domov. Asi nie hneď, ale ja mám Slovensko rada. Ale všetko je ešte otvorené a veľa závisí aj od ponuky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium v zahraničí #Erasmus #brexit a štúdium