Šanca pre vysokoškolákov: Cesta do Bruselu alebo New Yorku?

Ste študentom vysokej školy a uvažujete o tom, že by ste sa prihlásili do projektu alebo súťaže. Máme pre vás dva tipy – medzinárodný projekt a celoeurópsku súťaž. Čítajte ďalej.

27.05.2019 16:00
študenti, prednáška Foto: ,
Vysokoškoláci majú možnosť zúčastniť sa zaujímavého projektu a súťaže, ktoré im umožnia aj zahraničnú cestu do Bruselu či New Yorku.
debata

Vysokoškoláci majú šancu získať zaujímavú skúsenosť priamo z OSN. Mladí vo veku 18 až 25 rokov, ktorí majú vynikajúcu angličtinu a zaujímajú sa o medzinárodnú situáciu, sa môžu stať mládežníckym delegátom OSN za Slovenskú republiku.

„Poslaním projektu je reprezentácia slovenskej mládeže na pôde OSN, zastupovanie záujmov slovenskej mládeže na globálnej úrovni, propagácia a napĺňanie ľudských práv a následné šírenie povedomia o fungovaní OSN, aktívnom občianstve a cieľoch trvalo udržateľného rozvoja medzi slovenskou mládežou,“ informuje o príležitosti vyskúšať si projekt ministerstvo školstva na svojej stránke.

Záujemcovia majú čas na podanie prihlášky do 12. júna 2019 (prostredníctvom prihlasovacieho formulára na adrese: https://forms.gle/…NgzrwTSJPk98, podmienkou je zaslanie štruktúrovaného životopisu v slovenskom jazyku na emailovú adresu: osn.delegat@akram.sk. Súčasťou prihlášky je tiež popis agendy delegáta a esej v anglickom jazyku – “How can young people contribute to current global problems solutions?“

Záujemcov čaká výberové konanie, ktoré je dvojkolové. Z doručených podkladov vyberú tých, ktorí sa zúčastnia výberového konania. Postupujúci kandidáti budú pozvaní do druhého kola na osobný pohovor pred komisiou zloženou zo zástupcu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Asociácie krajských rád mládeže a bývalého mládežníckeho delegáta. Znalosti anglického jazyka si komisia overí priamo počas pohovoru. Tieto pohovory sa uskutočnia 27. júna 2019 priamo na pôde ministerstva školstva.

Podrobné informácie o výzve nájdete TU.

Pre milovníkov fotografie

Vysokoškolákov, ktorí zaujíma svet fotografie, sa môžu zapojiť do celoeurópskej fotografickej súťaže. Pre koho je určená? Súťaž s názvom „Capturing [Y]our Europe“, ktorú v rámci projektu #YFactor organizujú stážisti Európskeho Výboru Regiónov v Bruseli pri príležitosti 25. výročia založenia tejto európskej inštitúcie, sa môžu zapojiť študenti vo veku od 18 do 30 rokov, ktorí žijú na území akéhokoľvek členského štátu Európskej únie.

Ako sa do súťaže treba zapojiť? Podmienkou je kreatívne zachytiť Európu vlastným pohľadom. Prihláška do súťaže má pozostávať z dvoch vlastných fotografií zachytávajúcich odpoveď na otázku: „Ako pociťujete prítomnosť Európskej únie vo Vašom regióne?“

„Môže ísť napríklad o komunitné centrum, ktoré bolo vybudované vďaka finančným prostriedkom EÚ, prípadne o priateľstvo ktoré vzniklo vďaka študentskému programu Erasmus+ alebo na dobrodružných cestách po Európe vlakmi vďaka projektu Interrail. Pri zachytávaní akejkoľvek situácie, predmetu alebo zážitku by sa súťažiaci mali zamerať na kreatívne zobrazenie prítomnosti a vplyvu EÚ vo svojom regióne a na ich osobný život,“ informuje Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave na svojej stránke.

„Prvá súťažná fotografia by mala zobrazovať viditeľný vplyv či prítomnosť EÚ v konkrétnom regióne, zatiaľ čo druhá fotografia by mala zachytiť vlastnú osobnú víziu budúcnosti EÚ,“ opisuje ďalej univerzita. Okrem fotografii by mali súťažiaci k prihlášky pripojiť aj krátky text, ktorý opisuje význam fotografií, prípadne ich vlastný postoj k vybraným fotografiám (max. 150 slov).

Po uzatvorení prihlášok je pripravená výstava súťažných fotografií v Bruseli. Víťazi súťaže pôjdu do Bruselu a osobne sa zúčastnia slávnostného zahájenia výstavy, na ktorej budú môcť prezentovať svoje fotografie.

Prihlášky do súťaže môžu študenti posielať do 31. mája 2019 do 16:00hod na emailovú adresu YFactor.Contest@cor.europa.eu.

Viac informácií o súťaži si môžete prečítať TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #projekty #vysokoškoláci #súťaže