Stredoškoláci si môžu vyskúšať štúdium na vysokej škole

Stredoškoláci si opäť môžu vyskúšať, aký je život na univerzite. Aj tento rok je pre stredoškolákov pripravená Letná univerzita, počas ktorej sa budú môcť vcítiť do vysokoškolského života.

31.05.2019 12:00
STU, FIIT, student, vysokoskolak, vysoka skola Foto: ,
STU v Bratislave, archívna snímka
debata

Slovenské univerzity ponúkajú stredoškolákom vyskúšať si, aké je to študovať na ich škole. Práve to môže pomôcť tým nerozhodným, či sa budú zaujímať o štúdium na vysokej škole.

Projekt Letnej univerzity prináša aj Slovenská technická univerzita (STU). A o čom je tento projekt? Stredoškoláci vďaka nemu môžu stráviť čas v prostredí univerzity, dozvedia sa, čo zaujímavé skúmajú výskumníci, zistia, čo všetko sa dá na univerzite študovať a ako to môžu využiť potom, keď prípadne doštudujú. Na vlastnej koži môžu stredoškoláci zistiť, čo je to vysokoškolský život, zoznámia sa s rovesníkmi z iných škôl, s ktorými môžu nájsť spoločnú reč a záujmy.

Termín Letnej univerzity je naplánovaný na začiatok septembra – od 4. – 6. septembra 2019, od stredy do piatka popoludnia. Viac informácii nájdete TU.

Nezabudnite sa prihlásiť

Ako sa prihlásiť na Letnú univerzitu? Aj prihlasovanie má svoje pravidlá a miesta sa môžu rýchlo míňať. Všeobecne tiež platí, že z konkrétnej strednej školy je možný len jeden účastník.

„Ak je Tvoje rozhodnutie zúčastniť sa Letnej univerzity pre stredoškolákov 2019 naozaj pevné, tak sa predbežne zaregistruj. Na základe tejto registrácie máš rezervované miesto, ktoré ešte musíš potvrdiť v stanovenom termíne zaslaním záväznej prihlášky spolu s požadovanými prílohami. Do projektu budeš zaradený/á až po jej doručení. Keďže však chceme dať rovnakú šancu stredoškolákom z celého Slovenska, za každú školu sa môže zúčastniť iba jeden zástupca. V prípade, že už bude z Tvojej školy prihlásený/á iný/á študent/ka skôr ako Ty, Tvoju prihlášku, žiaľ, nemôžeme akceptovať. V takom prípade budeš zaradený/á medzi náhradníkov, o čom Ťa budeme obratom informovať,“ informuje na svojej stránke STU.

Prihlášku je potrebné poslať najneskôr do 31. júla 2019.

A čo ubytovanie a strava? Počas pobytu budú záujemcovia a teda účastníci so svojimi novými kamarátmi bývať v ŠD Mladá Garda v Bratislave, kde sa budú diať samé zaujímavé veci. K dispozícii budú bunky s 2×2 dvojlôžkovými izbami s príslušenstvom. K dispozícii bude aj bufet a internet. Stredoškolákov budú počas pobytu sprevádzať starší vysokoškoláci, ktorí presne vedia, ako to na univerzite funguje. „Zasvätene a vyčerpávajúco odpovedia na otázky týkajúce sa študentských povinností i študentského života. Ako to vyzerá na skúškach a ako je to so zápočtami, projektmi i referátmi. Ako sa dá tráviť voľný čas v záujmových kluboch a krúžkoch, kde a ako sa dá vybaviť brigáda.“

S pobytom a stravovaním počas podujatia nebudú mať študenti žiadne výdavky, sú plne hradené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Letná univerzita