Aj takto môžete rozvíjať pamäť a logické myslenie predškoláka

Pravda.sk, Martina Miksová | 28.09.2017 22:20
škôlkar, maľovanie, škôlka, Foto:
Kreslenie je veľmi dôležité, pretože pomáha rozvíjať nielen kreativitu dieťaťa, ale tiež logické myslenie.
Deti, ktoré ešte nechodia do školy, by mali vykonávať aktivity, ktoré im pomôžu rozvíjať ich logické myslenie, pamäť a celkovo duševný rozvoj. Detská pamäť dokáže prijať obrovské množstvo informácii a už deti v predškolskom veku potrebujú zdokonalovať svoje schopnosti. Pomôcť im môžu rôzne edukačné hry, knihy, zábavné aktivity a nástroje. A tiež rodičia.

Rozvíjanie logického myslenia a celkovo pamäte je dôležité aj u menších detí. Rodičia by sa mali so svojimi predškolákmi venovať rôznym aktivitám, ktoré podporujú nielen ich fyzický vývin, ale zároveň aj duševný rozvoj. Okrem toho sa totiž v nízkom veku rozvíjajú rečové schopnosti dieťaťa a jeho uvažovanie.

Detskú pamäť v predškolskom veku netreba podceňovať, pretože si dokáže zapamätať veľké množstvo informácií. A tak by ju mali rozvíjať rovnako pedagógovia v materských školách a zároveň aj samotní rodičia doma pri rôznych aktivitách so svojimi ratolesťami.

Deťom čítajte, spoločne kreslite

Pri tých najmenších deťoch je veľmi dôležité, aby sa s nimi komunikovalo – odborníci varujú pred používaním príliš citovo zafarbených slov alebo jednoducho pred „maznaním“. Čítanie obrázkových kníh, opakovanie si rôznych riekaniek, rozprávanie príbehov v rámci obrázkových knižiek – to všetko môže pomôcť pri cvičení pamäte malého dieťaťa.

Dieťa treba vyzvať, aby dopĺňalo slová, opakovalo básničky alebo riekanky, opisovalo obrázky a to, čo na nich vidí. Dnes už existuje veľké množstvo náučných ilustrovaných kníh a rovnako aj veľa edukačných časopisov a pracovných zošitov.

Vhodné sú rôzne druhy maľovaniek. Širokú ponuku maľovaniek nájdete na internete, dokonca väčšina z nich je dostupná na stiahnutie zdarma. Nezabúdajte, že kreslenie je pre deti úplne prirodzené, rozvíja ich kreativitu, intelekt a talent. Pri menších deťoch je kreslenie a vymaľovanie maľovaniek veľmi dôležité – rozširujú sa ich motorické schopnosti, osvojujú si držanie ceruzky či pera.

Maľovanky a pracovné zošity však už patria do rúk trošku starším deťom, tie najmenšie (tie, ktoré ešte len začínajú kresliť) budú najspokojnejšie s čistými hárkami papiera a vhodnými písacími potrebami – klasickými pastelkami a farbičkami, ktoré sú kratšie a hrubšie. Takéto pomôcky si vedia lepšie uchopiť do ruky a zároveň s nimi aj niečo nakresliť. Zabudnite na klasické fixky či tenké štetce, tie patria do rúk deťom, ktoré majú zvládnutú motoriku pri písaní a kreslení, väčšinou sú to až školopovinné deti.

Kreslená matematika a geometria

Kreslenie rôznych geometrických tvarov môže spĺňať nielen edukačnú funkciu, ale môžete sa pri tom s malým predškolákom aj zabaviť. Kreslite spoločne rôzne štvorce, trojuholníky, kruhy – každý tvár vyfarbite inou farbou. Spočítajte si, koľko tvarov ste spoločne nakreslili. Aj geometriou a matematikou si môžete spríjemniť nejedno spoločné popoludnie a nemusí to byť nuda.

Stolové hry

Vráťte sa do detských čias, keď ste so svojimi rodičmi hrali klasické stolové hry. Pamätáte sa ešte na pexeso alebo Človeče, nehnevaj sa? V kníhkupectvách a hračkárstvach nájdete aj veľa druhov rôznych kartových hier, spoločenských a edukačných hier, ktoré si môžete zahrať spolu s deťmi. Väčšinou sú v ponuke rôzne edukačné hry, ktoré sú vhodné už pre deti od troch rokov. Zábava je najlepším pomocníkom pri rozvíjaní detského myslenia a pamäti. Vyberte si tie hry, ktoré budú vaše dieťa baviť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ