Aké sú zručnosti 21. storočia?

Pravda.sk, Martina Miksová | 31.05.2018 22:47
vysokoškoláci, prednáška Foto:
Bežné zručnosti už dnešným deťom zrejme nebudú stačiť. Pripravte ich na život tým, že im pomôžete získať zručnosti 21. storočia.
Vďaka zručnostiam, ktorými oplývame, si môžeme zabezpečiť lepšiu budúcnosť, dokážeme si poradiť v bežnom, ale i pracovnom živote a vyriešiť problém, ktorý nás trápi. Okrem klasických zručností existujú zručnosti 21. storočia. Ešte ste o nich nepočuli? Teraz si môžete prečítať, ktoré medzi ne patria.

Počuli ste už niekedy o zručnostiach 21. storočia? Čo si pod nimi predstavujeme? Nie sú to len počítačové a technologické zručnosti, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Čo sú to teda presne tie zručnosti 21. storočia?

O zručnostiach sa toho popísalo už veľa. Rodičia si často mylne predstavujú, ako ich dieťa získa všetky potrebné schopnosti v škôlke a neskôr v škole. Začínať by sme však mali oveľa skôr a najmä od seba, vždy je totiž čo zlepšovať. Niektoré zručnosti sa deti naozaj nenaučia v školskom prostredí, ale musia sa ich jednoducho naučiť doma za pomoci rodičov.

Odborníci na vzdelávanie a náborári hovoria, že dnešné deti potrebujú spomínané zručnosti a to nielen preto, aby boli dobrými študentmi, ale aby boli dostatočne pripravení na vysokú školu alebo zamestnanie, či aby sa vedeli aktívne podieľať na globálnej ekonomike.

Nie je to teda len o moderných technológiách, aj keď tam určite patria. Medzi základne zručnosti 21. storočia však v prvom rade patria:

- Spolupráca a tímová práca

- Tvorivosť a predstavivosť

- Kritické myslenie

- Riešenie problémov

Tieto zručnosti na seba nadväzujú a vzájomne sú prepojené. Sú veľmi cenné pre čerstvých absolventov, ktorí si budú hľadať prácu a pripravia ich na riešenie životných výziev a rôznych príležitosti, pomôžu im pri riešení mnohých problémov, ktoré ich v živote čakajú.

Ďalšími dôležitými zručnostiami 21. storočia sú:

- Flexibilita a kultúrne povedomie

- Informačná gramotnosť

- Technologická gramotnosť

- Občianska gramotnosť

- Komunikačné zručnosti (písomné a ústne schopnosti)

- Sociálna zodpovednosť a etika

Intelektuálny potenciál mládeže je dôležitý, odborníci na to neustále poukazujú a s tým sa spájajú už vymenované zručnosti, ktoré by mali žiaci postupne získať. Veľkú úlohu v mnohých profesiách zohrávajú mäkké zručnosti (tzv. soft skills). Mäkké zručnosti sú nevyhnutné pri práci, kde sa veľa komunikuje a predstavujú ľudské zručnosti v oblasti správania a súvisia so sociálnou/emočnou inteligenciou (EQ).

Vrátane nich sú nevyhnutné pre ďalší úspech zručnosti v oblasti riadenia času, organizačné schopnosti, schopnosť pozerať sa ľuďom do očí alebo pevný stisk ruky. Odborníci preto odporúčajú neustále na všetkých spomínaných zručnostiach neustále pracovať a rozvíjať ich.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ