Sú dnešné deti pohybovo zdatné?

Pravda, Martina Miksová | 21.06.2019 14:00
Telesná výchova nenahradí pravidelné... Foto:
Každé dieťa by sa malo venovať určitej pohybovej aktivite.
Testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých ročníkov základných škôl sa konalo ešte začiatkom školského roku. Podľa ministerstva je testovanie práve od tohto školského roka podľa zákona o športe povinné pre všetky deti prvých ročníkov základných škôl, ktoré absolvujú rovnaké testy aj v treťom ročníku.

Pohyb je v živote dieťaťa nevyhnutý. Každé dieťa má určité predpoklady aj v rámci športu či rôznych pohybových aktivít.Dnešné deti ale trávia veľa času pri počítačoch a pri obrazovkách a práve testovanie môže odhaliť prípadne predpoklady obezity a tiež odhalí, ako na tom v skutočnosti sú.

A čo je zámerom testovania detí? „Zámerom ministerstva školstva je prostredníctvom národného testovania zistiť úroveň pohybovej výkonnosti detí v Slovenskej republike, priviesť deti k športu, aby sa pohybová aktivita dostala do ich denného režimu a zároveň zvýšiť pravdepodobnosť identifikovania športovo nadaných detí,“ hovorí na svojej stránke ministerstvo školstva.

Testovanie zahŕňalo telesnú výšku a telesnú hmotnosť (somatické predpoklady), výdrž v zhybe nadhmatom (silovo statická schopnosť), sed ľah za 1 minútu (silovo vytrvalostná schopnosť), viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov (vytrvalostná schopnosť), skok do diaľky z miesta (rýchlostne silová schopnosť), 4 × 10 metrov člnkový beh (rýchlostne koordinačná schopnosť), predklon v sede s dosahovaním (pohyblivosť), opakovaná zostava s tyčou (koordinačná schopnosť), kotúľanie 3 lôpt (technika – manipulácia), vlajkovaná naháňačka (taktika – rozhodovacie procesy).

Čo ukázalo testovanie a ako dopadli v testovaní chlapci?

„V testovaní pohybových predpokladov žiakov 1. ročníkov v školskom roku 2018/2019 chlapci dosiahli horšie výsledky vo všetkých štyroch možných porovnateľných testoch uskutočnených v 90. rokoch. Horšie výsledky dosiahli v úrovni silovo-statickej schopnosti, vytrvalosti, rýchlostno-silovej schopnosti, ako aj v úrovni pohyblivosti,“ informuje ďalej rezort školstva.

Dosahujú chlapci primerané výsledky?

Podľa ministerstva z výskumu spred 40 rokov vieme u chlapcov porovnať len úroveň rýchlostno-silovej schopnosti, ktorá je rovnako v súčasnosti výrazne horšia. Pri porovnaní celonárodného testovania s normami pre českú populáciu z roku 1996, ktoré sa tvorili z časti aj z výsledkov výskumov na Slovensku, dosahuje súčasná populácia 7-ročných chlapcov v porovnateľných testov podpriemerné, dokonca až výrazne podpriemerné výsledky. V rýchlostno-silovej schopnosti dosahujú podpriemerné, v silovo-vytrvalostnej schopnosti priemerné a v rýchlostno-koordinačnej schopnosti výrazne podpriemerné hodnotenie.

Aké sú výsledky testovania dievčat?

„Výsledky testov z celonárodného testovania, ktoré vieme porovnávať s výsledkami z rokov 1993–1994 naznačujú, že dievčatá sú rovnako horšie vo všetkých štyroch možných sledovaných testoch. Horšie výsledky dosiahli v úrovni silovo-statickej schopnosti, vytrvalosti, rýchlostno-silovej schopnosti, ako aj v úrovni pohyblivosti,“ opisuje ministerstvo výsledky.

Podľa testov sú na tom chlapci s dievčatami porovnateľne.

Rezort ďalej uvádza, že rovnako ako u chlapcov aj u dievčat vieme spred 40 rokov porovnať len úroveň rýchlostno-silovej schopnosti. Opäť je to však výrazne horší výsledok. Keď porovnáme výsledky celonárodného testovania s normami pre českú populáciu z roku 1996, ktoré sa tvorili sčasti aj z výsledkov výskumov na Slovensku, dosahuje súčasná populácia 7-ročných dievčat v porovnateľných testov identické výsledky ako v prípade chlapcov. V rýchlostno-silovej schopnosti dosahujú podpriemerné, v silovo-vytrvalostnej schopnosti priemerné a v rýchlostno-koordinačnej schopnosti výrazne podpriemerné hodnotenie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ