Centrum pre výskum umelej inteligencie môže zabrániť úniku mozgov

Pravda, Martina Miksová | 28.06.2019 14:00
veda technika roboti ai mapa Foto:
Ilustračné foto.
O umelej inteligencii sa hovorí čoraz viac aj na Slovensku. Výskumom umelej inteligencie sa budú zaoberať aj na pôde slovenskej univerzity.

Vo štvrtok 27. júna 2019 sa na pôde Slovenskej technickej univerzite v Bratislave stretlo viac ako sto odborníkov umelej inteligencie z celého Slovenska, aby podporili vznik Slovenského centra pre výskum umelej inteligencie – slovak.AI.

„Myšlienka založenia centra vznikla vďaka silnému partnerstvu medzi akademickými inštitúciami, zástupcami priemyslu a štátu, konkrétne medzi Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, IT asociáciou Slovenska a Americkou obchodnou komorou v SR s podporou ďalších slovenských výskumných univerzít a akademických pracovísk a s podporou Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu,“ informuje STU na svojej stránke.

slovak.AI je podľa spomínanej univerzity otvorená platfoma pre všetky subjekty akademického, súkromného, verejného a neziskového sektora, ktoré sa oblasti umelej inteligencie na Slovensku venujú a víta všetkých, ktorí majú záujem spolupracovať a podporiť jej rozvoj na Slovensku. Všeobecne sa hovorí o odlive mozgov do zahraničia. Mladí sa zaujímajú o možnosti uplatnenia sa v iných krajinách, rovnako tak je viac a viac populárne štúdium na zahraničnej vysokej škole.

Ako tomu predísť? Podľa zakladateľov môže Slovensko práve spojením síl efektívnejšie a kvalitnejšie rozvíjať talent v oblasti umelej inteligencie a zastaviť tak únik mozgov, ktorému čelí vo všetkých oblastiach a veľmi citeľný je aj v oblasti IT. „Podpora talentov v oblasti IT a umelej inteligencie je hrádzou proti úniku mozgov v tejto životne dôležitej oblasti pre budúci hospodársky rozvoj krajiny."

„Vznik slovak.AI je významným krokom v mnohých ohľadoch, najmä však vytvorí predpoklad pre zapojenie sa Slovenska do medzinárodných štruktúr a sietí centier umelej inteligencie," uviedla Mária Bielikova, dekanka FIIT STU a predsedníčka novovzniknutej platformy. Slovak. AI umožní Slovensku zapojiť sa do Programu Digitálna Európa a čerpať zdroje z Európy. Európska komisia plánuje investovať do podpory rozvoja umelej inteligencie v rokoch 2021–2027 okolo 2,5 miliardy eur a aj pre vedcov a firmy zo Slovenska sa tým otvárajú nové možnosti financovania výskumu.

Zdroj: STU

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ