Grécke proeurópske strany sa dohodli na sformovaní vlády

Vznik novej gréckej vlády na čele s konzervatívnou Novou demokraciou už podporil aj líder socialistického PASOK-u Evangelos Venizelos a krajinu tak povedie proeurópska koalícia, ktorá sa pokúsi o zotrvanie Grécka v eurozóne.

20.06.2012 12:17 , aktualizované: 14:21
Grécko, formovanie vlády Foto:
Líder Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Evangelos Venizelos (vpravo) a šéf Demokratickej ľavice (DIMAR) Fotis Kuvelis vyslovia vláde šéfa pravicovej strany Nová demokracia dôveru, do vládnutia sa však nezapoja.
debata (1)

 Podporu novému kabinetu ešte predtým vyjadril aj šéf menšej Demokratickej ľavice (DIMAR) Fotis Kouvelis. Pokiaľ ide o vládne posty, na ich obsadení sa lídri všetkých troch strán dohodnú pravdepodobne už v stredu večer.

Hlavnou úlohou nového kabinetu bude podľa Venizelosa rokovanie o ďalšom čerpaní záchrannej pôžičky zo strany Európskej únie a Medzinárodného menového fondu s cieľom zachrániť krajinu pred neriadeným bankrotom. Socialisti a konzervatívci sa už dohodli aj na vytvorení špeciálneho tímu, ktorý má s predstaviteľmi medzinárodných inštitúcií vyjednávať o prípadných zmenách v tvrdých úsporných opatreniach.

Líder konzervatívcov Antonis Samaras dostal ešte v pondelok od gréckeho prezidenta Karolosa Papuliasa oficiálny mandát na zostavenie novej vlády, pričom trojdňový termín na vytvorenie vládnej koalície mu vyprší v stredu. Výsledkom by mala byť koalícia podporujúca ozdravenie verejných financií prostredníctvom zahraničnej pomoci spojenej s prísnymi úspornými opatreniami.

Víťazná Nová demokracia, PASOK a DIMAR budú mať v 300-člennom parlamente dokopy 179 kresiel.

Samaras potrebuje čo najsilnejšiu parlamentnú podporu, aby mohol presadiť úsporné opatrenia nevyhnutné pre boj s obrovským štátnym dlhom. Cestu z krízy pomáha Grécku nájsť Európska únia a Medzinárodný menový fond s pomocou mnohomiliardovej pôžičky, ktorej poskytnutie obe inštitúcie viažu na tvrdý úsporný program.

1 debata chyba