Anketa: Môžu sa vaše dcéry maľovať na základnej škole?

Nalakované nechty, lesky na pery, ceruzky, linky či dokonca zafarbené vlasy. Tak toto je realita na väčšine základných škôl. A to nevravíme o učiteľkách, ale o žiačkach siedmych, ôsmych a deviatych ročníkov.

09.01.2013 07:00
Anketa: Môžu sa vaše dcéry maľovať na základnej... Foto:
Anketa: Môžu sa vaše dcéry maľovať na základnej škole?
debata

Čo si o tom myslíte vy?Zuzana (43), učiteľka
Dcéru nemám, ale učím na druhom stupni slovenský a nemecký jazyk, takže mám naozaj predstavu, ako dnešné dievčatá v puberte chodia upravené. Niekedy nevychádzam z úžasu, ako sú „nahodené“. Samozrejme, neschvaľujem to, lebo tie dievčatá už nevyzeraj na 13–14 rokov, ale minimálne na sedemnásť. Veľké výstrihy, prefarbené či melírované vlasy, krikľavé laky na nechtoch a make- up v štýle „všetko čo som doma našla“. Česť výnimkám, ktoré sa vedia upraviť a namaľovať decentne a primerane veku.

Hana (38), mama 12 ročnej Sandry a 14 ročnej Hanky
Keď šli moje dcéry do puberty, v prvom rade som poschovávala všetky moje fotografie z obdobia puberty. Bola som totiž riadny rebel a určite nechcem, aby moje dcéry skúšali podobné štýly ako ja. Vlasy som im farbiť nedovolila. Majú však do školy povolený jemný lesk na pery, a maskaru, prípadne linku na oči. Na nechty si môžu dať iba francúzsku manikúru s nálepkami. Dôraz kladiem na čistotu, takže baby nejdú spať s neumytými zubami či neosprchované.

Marianna (40), mama 13 ročnej Laury
Keďže som dieťa „totality“ a ani na strednej škole sme si nemohli dať na nechty priesvitný lak, obliecť rifle či zafarbiť vlasy, lebo ihneď sme boli volaní k riaditeľovi a hrozila dvojka zo správania, som trocha benevolentnejšia mamina. Svojej dcére dovolím maľovať sa, obliecť si to, v čom sa ona cíti dobre (aj keď niekto to môže považovať za sexi). Takže v kozmetickom kufríku mojej dcéry nechýba mate up (vhodný na aknóznu pleť), maskara, lesky, linka, tiene na oči, rôznofarebné laky na nechty či nálepky a kamienky na ozdobovanie nechtov. Samozrejme, nesmie chýbať ani dobrý antiperspirant. To je asi hranica, ktorú som ochotná tolerovať. Keď však nedávno prišla domov dcéra s tým, že by si chcela dať do ucha „rozťahovák“, bola som radikálne proti. Našťastie to pochopila.

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba