Šikanovanie. Dá sa naozaj dokázať?

Hľadáte školu pre svoje dieťa a tak sa pýtate známych či sledujete školské stránky. Samozrejme, pri výbere školy pre dieťa rodičom záleží aj na tom, či sa na škole nedeje šikanovanie a ak áno, ako s ním škola zabojovala.

24.09.2012 07:00
Päť vecí, ktoré tínedžer neznáša Foto:
Šikanovanie. Dá sa naozaj dokázať?
debata

Väčšina škôl vám zaručene potvrdí, že ich pedagógovia si všímajú otvorenú aj skrytú šikanu, prípadne majú vybudovaný systém ako ju odhaliť. Dokonca na ich škole pracuje školský psychológ. A tak sa spoľahnete, že váš potomok na takejto škole bude určite v bezpečí. Omyl! Iba málo základných alebo stredných škôl otvorene potvrdí, že sa stretli so šikanou. Napriek psychológom, ktorí varujú, že jej je čoraz viac, napriek projektom, ktoré hlásajú, aby si učitelia a výchovní pracovníci všímali šikanovanie v triedach, veľakrát sa ju nepodarí odhaliť, pretože kompetentní pracovníci a aj žiaci pred ňou zatvárajú oči.

Príbeh, v ktorom bolo potrestané šikanované dieťa
Martinina dcéra Majka mala na predchádzajúcej škole samé jednotky, bola bezproblémovým dieťaťom. Keď sa presťahovali do iného mesta, dieťa muselo prejsť na novú školu. Majka sa však na novej škole odrazu pohoršila v známkach. Na nový kolektív sa však nikdy nesťažovala, našla si v ňom i kamarátky. Problém, ako sa neskôr zistilo, bola rómska dievčina z vedľajšej triedy, ktorá jej neustále nadávala a napádala ju. Posledné mesiace sa Majka bála ísť aj do školy či von, aby ju náhodou nestretla. Keď sa to rodičia dozvedeli, šli za riaditeľom. Pán riaditeľ potvrdil, že dieťa je veľmi problémové a nápravu nevidí ani dohovorom s rodičmi, lebo školu ignorujú. Dohovoriť môže len žiačke, ale aj to sa asi minie účinku. Rodičia teda dúfali, že sa situácia napraví dohovorom a pre istotu Majku odprevádzali aspoň do školy. Nepomohlo. Konflikt vyústil až do toho, že rómska dievčina Majku napadla na pôde školy. Tá sa samozrejme bránila. Učiteľ, ktorý prišiel neskôr dal obom dievčatám poznámku a na pedagogickej rade odsúhlasili pokarhanie riaditeľom školy. Pre obe dievčatá! S tým samozrejme rodičia Majky (veď nikdy nebola žiadna bitkárka) nesúhlasili a keď nepochodili u riaditeľa, obrátili sa na štátnu školskú inšpekciu.

Šokujúci záver
Štátna školská inšpekcia začala prípad prešetrovať a prišla k zaujímavému záveru. Navštívila školu a rozdala deťom v triede dotazníky v ktorom sa pýtali či vedia niečo o šikanovaní na škole a ak áno, nech napíšu mená. Z dvadsiatich žiakov ani jeden nenapísal, že vie niečo o šikanovaní a tobôž o žiadnom mene. Prečo? Vysvetlenie nám poskytli dve žiačky. „Áno, prišli k nám dve také babky a rozdali nám dotazníky o šikanovaní. Ja som na všetky otázky odpovedala neviem alebo nie, lebo inak by som musela rozvíjať nejaké vety a písať mená a to sa mi nechcelo“, povedala jedna z nich. Druhá odpovedala takmer rovnako: " S takýmito dotazníkmi o šikanovaní, drogách, fajčení v triede a podobne chodia za nami každú chvíľu. Ja na všetko tiež odpovedám nie alebo neviem. Samozrejme, že viem kto v našej triede napríklad fajčí alebo skúsil trávu, ale nebudem ho predsa menovať. Čo som nejaká bonzáčka?". Na základe tohto dotazníka prišla Štátna školská inšpekcia k záveru, že na škole žiadnemu šikanovaniu nedošlo. Naozaj, v skutku originálne zisťovanie šikanovania v triede plnej pubertiakov. A tak rodičom nezostávalo iné, ako Majku zapísať od nového školského roku do inej školy. Dnes to je dieťa spokojné a vyrovnané, ktoré opäť nosí zo školy domov iba jednotky.

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba