Jedálniček pre školáka: Ako pripraviť vyvážené raňajky a desiatu

Brány škôl sa otvorili a deti sa vrátili do školských lavíc. Mnohé z nás deň čo deň trápi otázka, čo ratolestiam ponúknuť na raňajky a pribaliť do školy na desiatu, aby im chutilo a pritom jedli zdravo.

05.09.2012 18:23
Jedálniček pre školáka: Ako pripraviť vyvážené... Foto:
Jedálniček pre školáka: Ako pripraviť vyvážené raňajky a desiatu
debata

"Zdravá výživa je nevyhnutná pre rast a vývin dieťaťa. Dostatočný prísun energie a živín treba aj na to, aby sa dieťa v škole sústredilo a vo voľnom čase si dokázalo vychutnať športové aktivity, hru, či krúžky,“ vysvetľuje odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská.

S príchodom sychravých jesenných dní sa zvyšuje aj riziko ochorenia na chrípku či nádchu. Pre imunitu je dôležitý nielen vitamín C, ale i ďalšie živiny, ktoré dieťaťu dokáže dodať iba pestrá a vyvážená strava. V nej majú svoje miesto aj chlieb, sladké pečivo, mliečny výrobok či hydinová šunka.

Jednou z najdôležitejších zásad výživy je pestrosť. Striedaním rôznych potravín dodáme dieťaťu potrebnú škálu živín v primeranom množstve. Jeho strava by mala obsahovať všetky hlavné potraviny:

- výrobky z obilnín. Vo výžive detí majú svoje miesto biele, celozrnné aj grahamové výrobky (chlieb, pečivo, cestoviny, ryža natural, ovsené vločky a pod.).
- ovocie a zeleninu. Sú zvlášť bohaté na hodnotné látky, preto sa snažme zaradiť ich do každého pokrmu.
- mlieko, mliečne výrobky, syry. V množstve 2–3 porcie majú byť každodennou súčasťou stravy dieťaťa. Školákom podávame najmä polotučné druhy, ktoré obsahujú dostatok vápnika.
- mäso, mäsové výrobky. Do jedálneho lístka vyberáme druhy s nižším obsahom tuku – kuracie, morčacie, kvalitné hovädzie a bravčové mäso.
- ryby by deti mali zjesť  aspoň raz do týždňa, v podobe teplého jedla,  domácej nátierky a pod.
- tuky a oleje. Uprednostňujeme rastlinné tuky pred živočíšnymi.
- strukoviny sú veľmi hodnotné, v jedálnom lístku školáka by nemali chýbať 2–3 krát do týždňa.

Pre organizmus je dôležitý priebežný prísun energie a živín. Deti by preto mali jesť pravidelne 5–6× denne. Posvietime si však špeciálne na raňajky a desiatu, ktoré často deti absolvujú aj bez nášho dohľadu. najmä tie odrastenejšie, ktoré už do školy odchádzajú sami a jedávajú to, čo im mamička nachystala na tanier ráno pred odchodom do práce. 

Ako by teda mali vyzerať raňajky a desiata pre nášho školáka?

Kompletné raňajky – to je pokrm aj nápoj. Ak dieťa neraňajkuje, chýba mu energia a výživa. Nevie sa sústrediť na vyučovaní, horšie prospieva. Deti, ktoré neraňajkujú, jedávajú viac večer a často trpia obezitou. Ponúknuť mu teda môžete napríklad chlieb so syrovou nátierkou a hydinovou šunkou (skúste Hyza Kiki-riki šunku). Vhodné je pridať zeleninu – napríklad papriku či paradajku a pohár mlieka. Dobrou alternatívou sú aj cereálie s ovocím a jogurtom či ovsená kaša doplnená ovocím alebo zeleninou.

Vhodným základom desiaty je opäť chlieb alebo pečivo s nátierkou, syrom, či hydinovou šunkou. Samozrejmou súčasťou má byť ovocie či zelenina. Vhodný je i mliečny výrobok, sladkosť by mala byť iba drobným doplnkom. Deti skôr zjedia desiatu, ak nájdu v balíčku každý deň niečo iné. Skúste napríklad pšenično-ražný chlieb Bevit, ktorý oslovuje najmenších aj preto, lebo nie je posypaný žiadnymi semienkami. Deti ich zvyknú vyberať a vylupovať z pečiva. Ideálne je naplniť ho nátierkou z tuniaka, pridať paradajku či jablko.

Text spracoval: zg, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba