Ako vybrať školskú tašku?

Väčšina rodičov si pri výbere školskej tašky pre svoje dieťa kladie zásadnú otázku – aktovku alebo batoh?

30.08.2012 15:25
Ako vybrať školskú tašku? Foto:
Ako vybrať školskú tašku?
debata

Odpoveď nie je jednoduchá a ani zďaleka jednoznačná. Pri ich výbere môžu pomôcť rady odborníkov zo spoločnosti Topgal.

„Batohy sú podľa nášho názoru praktickejšie, pohodlnejšie a vojde sa do nich viacej vecí,“ myslí si Marek Džalaj, riaditeľ spoločnosti. „Školské batohy majú tiež dlhšiu životnosť a váš školák nebude po roku nosenia aktovky vyžadovať nový školský batoh, pretože ho majú všetci v triede.“

7 praktických rád pre výber školskej tašky:1.
Vyberajte iba špeciálne školské alebo študentské batohy. Majú odlišnú konštrukciu a v niektorých veciach sa podobajú predchádzajúcim školským aktovkám – predovšetkým sú to: pevná, anatomicky tvarovaná chrbtová časť a dostatočne široké, čalúnené popruhy (minim. šírka 4 cm). Tieto dôležité parametre napomáhajú správny a zdravý vývoj detskej chrbtice.

2. Školský batoh by mal byť čo najľahší. Staršia norma požadovala maximálnu hmotnosť 1¤200 gramov pri aktovkách pre prvý stupeň, 1¤400 gramov pre druhý stupeň.

3. Batoh alebo aktovka by mali mať výrazné bezpečnostné prvky – farby, reflexné elementy, odrazky atď. Veď ide o bezpečnosť detí. Dôležité je, aby dieťa s batohom bolo vidieť aj za zhoršených svetelných podmienok. Podľa nezávislých testov Štátnej skúšobne v Zlíne naše školské tašky prekračujú normu na reflexné materiály dokonca štyrikrát!

4. Školskú tašku vyberajte podľa veku a veľkosti dieťaťa. Pre najmenších školákov (prvá a druhá trieda) sú najvhodnejšie školské tašky z kolekcie Chilli. Pre druhý stupeň základných škôl sú vhodné študentské a školské tašky z kolekcie Street HIT a Euforia.

5. Nakupujte veľmi opatrne. Pri nákupe sa pýtajte na skúsenosti a na to, či školská taška prešla nezávislými testami zaručujúcimi zdravotnú spôsobilosť výrobku. Pamätajte, že nie vždy sa oplatí kúpiť lacný batoh na trhu. Veľmi často totiž bývajú vyrobené z nekvalitných materiálov, nesplňujú základné bezpečnostné požiadavky a môžu tak vážne poškodiť zdravie dieťaťa.

6. Školská taška by mala mať dostatočný počet jednotlivých priehradiek, vreciek alebo komôr a vystužené dno. Vhodné je ďalšie príslušenstvo ako špeciálna kapsa na fľašu s pitím, termokapsa na desiatu, dostatočne pevné a široké pútko na pohodlné prenášanie tašky v ruke, priestor na menovku, rozvrh atď. Tieto prvky výrazne zlepšia použiteľnosť a funkčnosť tašky.

7. Dizajn tašky je tiež veľmi dôležitý. Preto odporúčame, aby sa na výbere školskej tašky zúčastnilo aj vaše dieťa a samo sa rozhodlo, čo bude každodenne nosiť na chrbte. Vrelo odporúčame vyberať tzv. nadčasový dizajn a nepodliehať aktuálnym či módnym trendom. Školská taška s postavičkou z obľúbeného filmu alebo seriálu je síce úžasná v momente nákupu, ale podľa našich skúseností sa najneskôr za rok okuká a taška bude zrazu „stará“.

Text: -veg- pre Pravdu
Foto: TOPGAL

debata chyba