Na desiatu školákovi pribaľte celozrnné pečivo, jogurt a nesladený nápoj

Pri príprave desiaty pre svojho školáka myslite najmä na to, aby bola pestrá, výživovo hodnotná a zdravá.

03.09.2012 09:23
Na desiatu školákovi pribaľte celozrnné pečivo,... Foto:
Na desiatu školákovi pribaľte celozrnné pečivo, jogurt a nesladený nápoj
debata

Kvalitná desiata by mala pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky alebo syra, porcie zeleniny a ovocia a hodnotného nesladeného nápoja, radí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.
 
Tieto zložky potravy totiž organizmu dodajú dostatok bielkovín, cukrov aj tukov. Z minerálnych látok je pre dieťa, ktoré sa vyvíja, najvýznamnejší vápnik. Jeho zdrojom sú najmä mlieko, mliečne výrobky, syry a jogurty. Preto by v rámci pestrosti stravy mali rodičia zaradiť na desiatu aj mlieko a mliečne výrobky. Z mliečnych výrobkov sú veľmi hodnotné probiotické a acidofilné výrobky, odporúča ÚVZ.

V strave školákov majú nenahraditeľné miesto aj cukry. Deti totiž potrebujú tzv. rýchle kalórie. Denná porcia by však nemala byť väčšia ako 50 gramov a uprednostniť treba sladké pečivo prípadne sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami, upozorňuje Skalická.

Do školskej tašky dieťaťa nezabudnite ráno pribaliť ani správny nápoj. ÚVZ zdôrazňuje, že pitný režim je veľmi dôležitý, nakoľko nedostatok tekutín sa v tomto veku môže prejaviť bolesťami hlavy, únavou, zápchou a ťažkosťami s ľadvinami. Najzdravšie sú bylinkové čaje, pitná voda, prípadne riedené ovocné šťavy.

„Nevhodné sú sladké limonády a sýtené sladené nápoje, ktoré obsahujú priveľa jednoduchých cukrov a zbytočne zvyšujú príjem energie, čo vedie ku vzniku nadhmotnosti a obezity,“ varuje hovorkyňa úradu.

Text: TASR
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba