Ako si posvietiť na učenie?

S nástupom do školy treba vybaviť deti nielen novými perami, školskými taškami či zošitmi, ale dôležité je pripraviť im aj vhodný pracovný kútik, v ktorom si budú robiť domáce úlohy.

27.08.2012 14:10
Ako si posvietiť na učenie? Foto:
Ako si posvietiť na učenie?
debata

Okrem dostatočného priestoru na rozloženie si všetkých zošitov a učebníc je jedným z najdôležitejších parametrov správne osvetlenie.

„Vhodné je umiestniť stôl tak, aby dieťa mohlo pracovať pri dennom svetle, keďže je pre oči najprirodzenejšie,“ radí  Matej Mutiš z Philipsu. „Ak máme dostatok denného svetla, osvetľovanie počas dňa je zbytočné. V zime sa však stmieva skôr, a tak sa bez kvalitnej stolnej lampy žiadny školák nezaobíde.“

Svetlo by malo dopadať z opačnej strany, ako dieťa píše, aby si netienilo. Teda, ak máte doma praváka, umiestnite mu lampu naľavo. Kritéria pre kvalitnú lampu sú možnosti správneho nastavenia. Najlepšie je, keď má stolná lampička pohyblivé rameno, aby si ju mohol natočiť podľa vlastnej potreby. Dôležité je tiež, aby v danej pozícií dokázala držať aj niekoľko rokov.
Nemenej podstatné je tienidlo. Jeho úlohou je, aby svetlo dopadalo tam, kde má dopadať a najlepšie rovnomerne. Treba sa vyvarovať situácií, aby nevznikali na pracovnej ploche výrazne svetlejšie alebo výrazne tmavšie miesta či tiene.

„Novinkou je LED osvetlenie pracovného stola,“ osvetľuje Mutiš. „Výhodou takýchto svietidiel je, že zdroj svetla je akoby schovaný v svietidle, a tak neoslepuje študenta pri učení. Philips, ktorý je priekopníkom v oblasti LED svietidiel, vyrába nielen lampy, ale aj vysokosvietivé LED diódy. Tieto Philips LED diódy majú farbu svetla rovnakú ako klasické žiarovky. Philips tak rúca predsudky o LEDkách, že ich svetlo je príliš biele alebo modré, ako si mnoho ľudí myslí.“

Keď už sme pri farbe svetla, vhodnejšie je pracovať pri bielom svetle. Studené svetlo totiž pôsobí lepšie na bdelosť, ako jeho teplejšie odtiene. Keďže farba svetla sa udáva v kelvinoch, platí, že čím viac kelvinov, tým studenšie svetlo. Ideálne svetlo na písanie úloh je teda v rozpätí 2 700 – 3 000 K (2 700 K je farba klasickej žiarovky, 3 000 K je približne farba halogénovej žiarovky). Údaj o farbe svetla je v kelvinoch uvedený na každej žiarovke.

Nielen trápenie sa s prvými písmenkami, ale aj večerné listovanie v obrázkových knižkách či prežívanie dobrodružstiev s Harrym Potterom si vyžaduje správne svetlo. Lampa v čítacom kútiku či pri posteli nemusí byť strohá, práve naopak, detskú fantáziu poteší veselá. Aj tu platí, že: svetlo by malo smerovať najmä na knižku či iné konkrétne miesto. Je teda vhodné, aby nemalo príliš veľký rozptyl. V prípade LED svietidla je dôležité, aby išlo o kvalitné LED diódy, pretože lacné čínske LEDky často  zle zobrazujú farby. Keďže čítanie je skôr uvoľňujúca činnosť, vhodnejšia je žiarovka s teplejším odtieňom bielej farby – okolo 2 700 K.

Text: -veg- pre Pravdu
Foto: PHILIPS

debata chyba