Do školy s notebookom alebo s tabletom?

Ku klasickým potrebám na písanie a vzdelávanie už dávno pribudli elektronickí pomocníci.

23.08.2012 13:59
Do školy s notebookom alebo s tabletom? Foto:
Do školy s notebookom alebo s tabletom?
debata

Veď mnohé materiály sa dnes distribuujú len v elektronickej podobe, nehovoriac o informačnej hodnote internetu.Notebook či iný prenosný počítač sú pri štúdiu konkurenčnou výhodou, ba nevyhnutnosťou.

Ako vyberať?
Podľa vonkajšieho vyhotovenia a výkonu sa môžeme rozhodovať pre niekoľko kategórií. Netbooky sú počítače s uhlopriečkou displeja zhruba 10 –12 palcov, s menej výkonným procesorom s integrovanou grafickou kartou a s operačnou pamäťou okolo 1 GB. Sú cenovo menej náročnou alternatívou a dokážu splniť požiadavky na prácu s textom, s internetom aj prehrávať multimédiá. Čoraz viac ich však nahrádzajú tablety a do istej miery aj ultrabooky.

Prenosný počítač s dotykovým displejom na celej prednej ploche sa nazýva tablet. Uhlopriečky sa pohybujú od 7 do 10,1 palca, zriedkavo aj viac, a okrem virtuálnej klávesnice môžu používať aj externú  klasickú klávesnicu. Taká je napríklad v tabletoch Transformer Pad od ASUSu súčasťou dokovacej stanice.

Ultrabooky majú displej s uhlopriečkou od 11,6" do 15", výkonovo sa takmer vyrovnajú štandardným notebookom. Ich hrúbka podľa definície Intelu nemá presiahnuť 21 mm a hmotnosť 1,5 kg.

V súčasnosti disponujú operačnou pamäťou 2–4 GB, používajú harddisk, častejšie však flash pamäť (SSD disk) rádovo v stovkách GB, preto sú štíhle a ľahké. Patria do vyššej cenovej kategórie.

Notebook je každý prenosný počítač s uhlopriečkou displeja nad 13". Škála modelov sa líši výkonom procesorov, veľkosťou a kvalitou displeja (najlepšie už majú Full HD zobrazenie), operačnou pamäťou od 2 GB do 8 GB aj viac a pevným diskom od 320 GB vyššie.

Cena počítača závisí hlavne od výkonu procesora, grafiky, veľkosti displeja, pamäte a doplnkovej výbavy a tiež od predinštalovaného softvéru. Špičkový výkon však paradoxne skracuje výdrž batérií. Preto budú netbooky s menšou uhlopriečkou, menšou pamäťou a s nižším výkonom vhodné pre žiakov základnej školy v nižších ročníkoch. Navyše sú menšie a ľahšie, no majú dostatočný výkon na predpokladané menej náročné aplikácie. Okrem toho sú lacnejšie, takže príliš nezaťažia rodinný rozpočet.

Pri prenosnom počítači si treba ujasniť, na aké činnosti bude starší študent notebook používať  a čo od neho očakáva. Môže na ňom „browsovať“ na internete, sťahovať si rôzne dáta, vytvárať grafické programy či prezentácie – v tom prípade bude preňho vhodný výkonnejší model, ktorý rýchlo spracuje veľké súbory a nezamrzne, len čo otvorí zopár súborov.

Ak ho bude nosiť do školy a ráta aj s prípadnými dopravnými „prestojmi“, ocení jeho nízku hmotnosť, menšie rozmery a vysokú výdrž batérie. To býva väčšinou na úkor výkonu, takže sa bude musieť zmieriť s tým, že sa na ňom nezahrá novšie verzie PC hier. „Na trhu sú aj modely ponúkajúce vysoký výkon aj výdrž batérie, takáto investícia by však bola pre študenta zbytočne finančne náročná,“ hovorí Branislav Kadlub, produktový manažér NAY Elektrodom, "Dôležitá je aj kvalita klávesnice, displeja a iných ovládacích prvkov, keďže s notebookom sa bude pracovať niekoľko hodín denne.

Niektorí študenti ocenia plnohodnotnú klávesnicu, ktorá podstatne uľahčí časté zadávanie čísel. Za slušný štandard pre študenta dnes môžeme považovať notebook alebo mininotebook s uhlopriečkou obrazovky nad 11 palcov s operačnou pamäťou 2 – 4 GB a pevným diskom s kapacitou 320 GB a viac. Pri nákupe je tiež potrebné informovať sa, či model obsahuje balík „kancelárskeho“ vybavenia, ktorý obsahuje štandardné textové a tabuľkové editory. Takáto výbava je totiž na študijné využitie nevyhnutná.

Externý pevný disk
Pevný disk alebo harddisk môže významne rozšíriť  úložný priestor počítača alebo multimediálneho zariadenia. Dajú sa naň ukladať či zálohovať textové, obrazové i zvukové súbory. V praxi to predstavuje voľné miesto pre referáty, prezentácie, projekty, fotografie, ale aj hudbu, filmy a hry. Pevné disky majú rôzne vonkajšie rozmery, na trhu nájdeme modely 1,8´´ , 2,5´´ a 3,5´´. Všetky veľkosti sa pohodlne zmestia do vrecka, prípadne do tašky.

Dôležitým parametrom je kapacita disku. Pre osobné počítače sa ponúkajú modely v rozmedzí od 160 GB až do 2 TB. Pre študijné účely postačí disk s veľkosťou 160 GB – 320 GB, ak by na ňom mali byť uložené aj filmy alebo hudba, bude si vyžadovať vyššiu kapacitu.

„Externé pevné disky sa pripájajú k počítaču, notebooku alebo multimediálnemu prehrávaču cez USB konektor alebo FireWire alebo LAN konektor. FireWire poskytuje rýchlejšie otváranie a sťahovanie súborov, pre bežné potreby študenta však úplne postačí USB port,“ radí odborník na elektroniku Branislav Kadlub. Navyše, nie každý počítač pripojenie cez FireWire umožňuje. Disk s kapacitou do 500 GB dostanete za cenu do 100 €, vyššie kapacity vyžadujú investíciu 100 – 300 €.

Tablety
Tablet je dnes veľmi obľúbeným zariadením. Je pohodlnejší na nosenie, ako notebook, ale nemá klávesnicu. Tiež má obmedzenia vo využívaní aplikácií, dané predovšetkým mobilným operačným systémom. Vo svojej podstate to vlastne trochu väčší smartfón, takže sú tomu podriadené aj aplikácie a spôsob ovládania. Tablet je skvelou pomôckou na prehrávanie hudby, sledovanie filmov alebo hranie mobilných hier.

„Dajú sa na ňom čítať dokumenty, môže poslúžiť ako náhrada za učebnice, umožní prezerať e-maily alebo webové stránky, no má malú pamäť. Nie je to produkčný nástroj a písať väčšie texty bez prídavnej klávesnice rozhodne nie je pohodlné. Ťažko tiež budete hľadať textový editor so slovenskou lokalizáciou a kontrolou pravopisu,“ vysvetľuje Branislav Kadlub. Tablety sa v súčasnosti dajú kúpiť v cenovom rozmedzí 80 – 800 €.

Slúchadlá
Mnohí študenti ich dnes používajú, aby sa tešili z hudby a neobťažovali pri tom svoje okolie. Robia im spoločnosť pri cestovaní, bavia ich pri jednotvárnej práci alebo im pomáhajú držať tempo pri športe. Naopak, môžu vytvoriť aj zvukovú bariéru pred hlukom okolia a navodiť tak lepšie sústredenie. Aby dobre „sedeli“ na ušiach a poskytovali dobrý zvuk, treba venovať ich výberu pozornosť. Slúchadlá, ktoré sú pribalené k hudobným prehrávačom, mobilným telefónom či inej zábavnej elektronike, sú často len cenovým kompromisom.

Pri výbere rozhodujú iba tri veci – kvalita zvuku, pohodlie pri používaní a dizajn. Štupľové slúchadlá sú vhodné pre tých, ktorí sa pohybujú naľahko a chcú si užívať hudbu bez obmedzení. Jednoducho ich možno zmotať s prehrávačom do vrecka, hoci aj na košeli, mali by však mať správny tvar, aby netlačili.

Ak chce študent využívať slúchadlá pri športe, štupľové by mu mohli vypadávať, preto sú pre športovcov vhodnejšie modely s mostíkom umiestneným za hlavou. Drží ich na mieste aj pri aktívnom pohybe a neprekáža čiapke, klobúku či okuliarom. Na kvalitné počúvanie v interiéri sa hodia dobre izolované slúchadlá s mostíkom cez hlavu.

„Nové prehrávače počítajú aj s bezdrôtovým pripojením prostredníctvom bluetooth rozhrania, sú však závislé od batérií, ktorých výdrž sa líši. Pred nákupom je optimálne konkrétny model vyskúšať,“ upozorňuje Branislav Kadlub zo spoločnosti NAY. Vyhovujúce štupľové slúchadlá možno kúpiť za cenu od 20 eur, klasické s mostíkom cez hlavu  stoja od 50, športové od 30 eur.

Podľa čoho delíme notebookyNetbook
– menší notebook s odľahčeným procesorom s uhlopriečkou 10 – 11´´ (palcov) so zabudovanou grafickou kartou. Je vhodný na pripojenie na internet, e-mailovanie, písanie a čítanie. Netbooky postupne nahrádzajú tablety.
Orientačná cena  250 – 1 200 €

Mininotebook – notebook s uhlopriečkou 11,6 – 13´´ s bežným procesorom, operačnou pamäťou 2 – 4 GB, pevný disk 320 – 500 GB. Vyššie konfigurácie ponúkajú aj samostatnú grafickú kartu a lepší výkon procesora.
Orientačná cena 250 – 1 500 €

Notebook – notebook s uhlopriečkou nad 13´´, výkonnejším procesorom, operačná pamäť 4 – 6 GB, harddisk 500 GB a viac, s multimediálnym vybavením na ukladanie a upravovanie fotografií a videozáznamov, sťahovanie a počúvanie hudby a pozeranie filmov , často aj vo vysokom rozlíšení Full HD.
Orientačná cena 350 – 3 000 €

Text: -veg- pre Pravdu
Foto: ASUS

debata chyba