Dnešné deti sú technicky zdatné, no nevedia komunikovať!

Je celkom bežné, že už desaťročné i mladšie dieťa si hravo poradí s najnovším typom mobilného telefónu, s tabletom, počítačom, notebookom a vôbec rýchlo sa zorientuje v technických parametroch i pohybe po internete. Ale ak má otvoriť ústa, tak je často na úrovni škôlkára!

28.02.2013 00:00
dieťa - mobil - komunikácia Foto:
Zvládnuť mobil - to áno. Ale čo komunikácia dnešných detí?
debata

Učme deti rozprávať, reagovať!
Medzi sebou im to ešte ide, aj keď oveľa ľahšie sa dorozumejú online, než cez telefón či osobne. Ak občas vstúpite do tejto komunikácie, zistíte, kde zlyháva. Stačí si napríklad pýtať od spolužiakov školské zadania pre vaše choré dieťa a môžete rátať s polhodinovým telefonátom, ktorému chýbajú na tej druhej strane aj najzákladnejšie znalosti komunikácie. A aj slušné a inteligentné dieťa môže kvôli tomuto nedostatku pôsobiť nevychovane, zaostalo, dezorientovane.

Nepodceňme to, sú aj vážne situácie!
Stane sa, že potrebujeme aj s menšími deťmi riešiť závažnejšie veci, také, kde je dôležitá ich výpoveď, nejaké očité svedectvo, alebo kde by museli vystupovať sami za seba, dokázali sformulovať myšlienky do súvislých viet, ktorým by dali aj patričnú formu.

Je smutné i zarážajúce, že naše deti sa už nepohnú bez internetu a počítačov, to čo sa dá, to zisťujú a riešia cez pripojenia k sieti, ale v reálnom živote , kde je nutné spoľahnúť sa často na vlastnú kapacitu, svoje schopnosti a komunikačné zručnosti – tam to pokrivkáva a ani ich to netrápi.

Hodina človečiny
Človek sa ocitá v rôznych situáciách a núdzach, kde technika síce môže pomôcť i zachrániť ľudský život, ale nedá sa ňu spoliehať na sto percent. Mnohé skryté rezervy máme v sebe, veľakrát v obyčajnom slove, v prejave a rýchlej reakcii, ktoré by sme mali naplno využívať.

Sme ľudia, nie stroje, každý z nás je jedinečný a mali by sme to o sebe vedieť. Aby sa nám ľahšie komunikovalo a žilo, aby sme sa obklopovali tými správnymi ľuďmi, cítili a dávali podporu, spriaznenosť, schopnosť pomôcť a viac verili i sami sebe. To žiadna technika nenahradí a je na nás – na rodičoch a učiteľoch, aby sme k tomu viedli generáciu, za ktorú sme zodpovední.

debata chyba