Anketa: Diktuje vám škola, čo si majú vaše deti obliecť?

Vo Veľkej Británii je bežnou súčasťou, že žiaci nosia školské uniformy. Na Slovensku zatiaľ nik takýto zákon neschválil, no väčšina učiteľov by bola za.

08.05.2013 12:20
škola - povinná uniforma Foto:
Niektorí učitelia, ale i rodičia sú za to, aby aj na škole bol zavedený určitý "dress code".
debata

Argumentujú najmä tým, že už dievčatá na základných školách chodia oblečené ako „vysokoškoláčky na žúr“. Nosia vyzývavé oblečenie, ktoré pedagógov poburuje a spolužiaci, chlapci v puberte, sú potom mysľou úplne inde ako pri učebnej látke. Niektorí učitelia, ale i rodičia sú za to, aby aj na škole bol zavedený určitý „dress code“. Ak už nie uniformami, tak aspoň predpísaným oblečením. To je však v kompetencii najmä riaditeľa školy.

Ako ste na tom vy? Dostali ste od školy predpis o tom, ako sa má váš potomok obliekať do školy?

Zita (40), dcéry Lenka (13) a Tamara (16)

Obe moje dcéry navštevovali cirkevné základné školy a staršia už chodí na cirkevné gymnázium. A tak mi vôbec neprišlo zvláštne, že riaditeľka nás pri nástupe poučila o tom, čo pokladá za vhodné oblečenie a čo nie. Jednoznačne boli zakázané sukne a nohavice kratšie ako 5cm nad kolenami, tričká na ramienka či tričká s veľkým výstrihom. Odhalený pupok, maľovanie tváre, prefarbovanie vlasov, lakovanie nechtov tiež podľa nej nepatrí do školy. Úplným tabu je tetovanie alebo piercing. Samozrejme, súhlasím s riaditeľkou a tak nám tieto podmienky (spísané aj v školskom poriadku) nerobia žiadny problém.

Katarína (38), dcéra Alexandra

Nedávno mi dcéra priniesla v žiackej knižke oznam, že dievčatám sa do školy zakazuje nosiť tielka na ramienka, tričká s hlbokým výstrihom, legíny a obtiahnuté rifle. Nuž, poviem pravdu, bola som touto požiadavkou dosť zaskočená. Neviem si predstaviť, ako to budeme riešiť, keďže dcéra si odmieta obliecť čokoľvek voľnejšie, lebo si myslí, že je v tom tučná. Navyše, väčšinu oblečenia v jej skrini tvoria veci úzkeho strihu. To jej mám vymeniť celý šatník? A čo sa týka zákazu nosenia tielok, tak to už absolútne neschvaľujem, nakoľko sa deti v puberte dosť potia a radšej dcéru oblečiem ľahšie ako by som mala používať antiperspirant. Väčšina z nich totiž obsahuje nebezpečný hliník.

Iveta (33), syn Erik

A čo je na tom zlé, že riaditeľ dá zákaz nosenia určitého oblečenia? Veď aj ja v práci musím dodržiavať istý dress code, tak nevidím nič zlé na tom, aby ho dodržiavali aj deti na základných a stredných školách. Aspoň môj syn nebude pri vyučovaní rozptyľovaný prsiami nejakej spolužiačky.

Zuzana (28), syn Ján, dcéra Ema

Plošné zákazy nič neriešia pokiaľ žiaci nemusia uniformy. Ak sa v škole či triede vyskytuje dieťa, ktoré sa nevhodne či vyzývavo oblieka triedny učiteľ alebo riaditeľ by to mal riešiť s rodičmi a nie celej škole zakázať tielka na ramienka či úzke džínsy.

debata chyba