Vši. Nočná mora rodičov, ktorá stále nemizne

Je koniec leta a vy chystáte svojho školáčika do školy? Obávate sa však, že mu v kolektíve hrozí zavšivavenie?

30.08.2014 14:00
dieťa - škola - vši - problém Foto:
Je úlohou rodičov nájsť si pár minút času a prezrieť vlasy svojich ratolestí.
debata

Prečítajte si, ako a kde je možné sa všami nakaziť a poučte svoje dieťa. Tak bude zo školy nosiť iba včeličky a nie vši.

Voš detská – všivavý nepriateľ

Voš detská je plochý, bezkrídly hmyz, ktorý môže narásť do veľkosti 3 mm. Prežíva najmä vo vlasoch, vo vzácnejších prípadoch i na obočí či brade. Dospelé jedince a ich larválne štádiá sa živia krvou. Ku korienkom vlasov kladie samica vajíčka, ktoré pomocou svojich žľazových výlučkov prilepuje. Nazývame ich hnidy. Z nich sa potom po istom čase v závislosti od teploty vyliahnu larvy. Jedným z najrozšírenejších a najvyskytovanejších druhov vší je voš detská.

Hrozí možná infekcia

Voš detská vie z človeka na človeka pri bližšom kontakte hláv bez problémov preliezť. Prípadne ju deti prenesú prostredníctvom niektorej časti svojho odevu či požičaním nejakého predmetu, ako je napr. hrebeň, čiapka, šál, slúchadlá alebo školské pomôcky. Sama voš nie je prenášačom infekcie, no poškrabané miesta, otvorené drobné ranky sa môžu nakaziť choroboplodnými zárodkami a môže vzniknúť druhotná bakteriálna infekcia vo forme mokvajúceho ekzému. Neliečené zavšivavenie môže spôsobiť zdurenie uzlín, ktoré si vyžaduje zložitejšiu liečbu.

Ako sa ich zbaviť?

Nanešťastie nakaziť sa všami sa dá rýchlo, zbaviť sa ich si však vyžaduje čas a trpezlivosť. Prípravky určené na zneškodnenie vší je nutné používať opakovane a postupovať podľa návodu. Napomôcť môže i dôkladné a pravidelné prečesávanie mokrých vlasov hrebeňom, na ktorý nanesieme kondicionér. Hrebeň by mal byť ideálne kovový so zubami, ktoré sú od seba vzdialené približne 0,3 mm. Plastový nie je vhodný, pretože priestor medzi jednotlivými zubami sa ľahko roztiahne. Prečesaním mokrých vlasov sa z hlavy vyčešú dospelé vši, ktoré nebudú môcť naďalej klásť vajíčka.

Postupujte preventívne

Školopovinné dieťa je vo veľkom kolektíve spolužiakov vystavované značnému riziku zavšivavenia. Je teda úlohou rodičov nájsť si pár minút času a prezrieť vlasy svojich ratolestí. Ignorovať varovanie učiteľov či škôl, že sa v škole vyskytol tento nebezpečný parazit, sa nevypláca.

„Na trhu existujú preventívno-ochranné prípravky pred prenesením vší a následným nepríjemným svrbením. Ich sila spočíva v obsahu vysokoúčinnej repelentnej látky. Ak prípravok použijete už na všami postihnuté vlasy, vši z nich prípravok vypudí, pričom strácajú možnosť napadnúť iné osoby. Ak chcete svoje deti ochrániť pred nepríjemným svrbením hlavy a bezsennými nocami, aplikujte takéto prípravky do vlasov každých 3–5 dní alebo po každom umytí vlasov,“ hovorí Lenka Hurná, výrobková špecialistka pre značku Diffusil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #dieťa #škola #vši #zavšivenie