Herec František Kovár v škole spôsobil výbuch

František Kovár vyrastal v Bratislave na Mýtnej ulici, v dome, ktorý mal veľký spoločný dvor. Deti tam hrávali futbal, ale aj bábkové divadlo. Viac ako učenie ho bavil šport, ale aj tak bol dobrý žiak, mával samé jednotky.

23.09.2014 06:00
František Kovár Foto: ,
František Kovár je divadelný, filmový a dabingový herec, ktorý aj recituje a spieva.
debata (3)

Chodil na základnú školu na Jelenej ulici a potom na gymnázium Vazovova č.4. Najviac ho však tešilo chodiť do dramatických krúžkov, účinkovať v televízii, v rozhlase alebo na ochotníckych scénach. Začal s tým veľmi skoro, a tak sa niet čo čudovať, že neskôr vyštudoval VŠMU. Patril medzi prvých študentov, ktorých viedol Ladislav Chudík.

Tešili ste sa po prázdninách do školy? Na čo najviac? Máte nejakú silnú spomienku na tento deň?
Tešil som sa na spolužiakov. S mnohými som sa poznal od prvej triedy. Zaujímavé bolo tiež nakupovanie zošitov a pomôcok do školy, ktoré sa ťažko zháňali. Príjemné bolo, že sme sa znovu stretli aj pri športovaní. Keď to vezmem historicky, najviac si pamätám nástup na VŠMU a na prvé stretnutie z našim pedagógom Ladislavom Chudíkom. Mal som pred ním veľký rešpekt.   Brali ste učebnice ako zaujímavé knižky, alebo vás skôr odrádzali? Báli ste sa niektorého predmetu, prípadne učiteľa? Pravda je, že niektoré predmety – ako napríklad chémia, hoci sestra Helena ju práve mala rada! – mi nerobili dobre. A nielen mne. Kompenzovala nám to učiteľka matematiky, pani Mráziková, ktorá mala červené pero a keď zapísala do žiackej jednotku, tá tam červeno svietila. A to som bol pyšný! No, nebolo ich ale zas tak veľa… Inak, rád som si čítal dávny dejepis, zaujímali ma fyzikálne pokusy, ale ostatné učebnice dosť trpeli na triedny boj proti kapitalizmu. Najviac som sa bál, keď bolo tzv. travexové obdobie (bola to chemikália na ničenie buriny, ktorá za určitých okolností explodovala a chlapci to využívali). Rôzne veci prskali a vybuchovali, a môj travexový papierik explodoval v riaditeľni pod našou triedou. Ďalší nepríjemný výbuch bol potom doma.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #školáci #František Kovár