Nervózne dieťa, môže za to aj zlý spánok

Ak je váš školák cez deň nepozorný, nesústredený, podráždený či hyperaktívny a nevie, čo so sebou, na príčine môže byť aj nedostatok kvalitného spánku. Vtedy má zvýšenú hladinu stresového hormónu nazývaného kortizol a aj do budúcnosti si „zamiešava“ na vážny problém.

31.08.2016 06:00
spánok, čas, dieťa, budík Foto:
Psychológovia odporúčajú určiť si presný čas, kedy sa ide do postele.
debata (1)

Pre dobrý spánok je dôležitých niekoľko vecí – režim, posteľ, matrac a podceňovať by sme nemali ani vankúše, paplóny a obliečky. Režim znamená chodiť do postele pravidelne v ten istý, stanovený čas. Čakať, kým sa dieťa začne samo pýtať spať, alebo ho uložiť, až keď tak vyzivuje, že by sa mu do úst zmestila tenisová loptička, nie je najšťastnejší spôsob. Psychológovia odporúčajú určiť si presný čas, kedy sa ide do postele, a urobiť z ukladania sa na spánok rituál. Hranie hier na počítači alebo hernej konzole upokojeniu sa pred spaním nepomôže. Pozrieť si rozprávku v televízii je lepšie riešenie, ešte lepšie je rozprávku si spoločne prečítať v posteli. Či už bude čítať rodič, alebo šikovný školák, myseľ sa upokojí a dieťa o to ľahšie zaspí.

Režim znamená aj nejesť večer ťažké jedlá. Presvedčenie, že keď sa dieťa výdatne naje, bude lepšie spať, pretože ho nebude budiť prázdne bruško, patrí do kategórie škodlivých mýtov. Platí presný opak – keďže organizmus v noci oddychuje, nutnosť tráviť ťažkú potravu ho ruší.

Nenadarmo sa hovorí „spať ako v bavlnke“. Bavlna je ten pravý materiál pre dobrý spánok, pretože je príjemná na dotyk, dokáže sať pot a udržiavať akurátnu teplotu pri tele dieťaťa. „Kvalitné periny, vankúše a obliečky sú dôležité nielen pre zaspávanie, ale aj celý spánok,“ pritakáva Zuzana Spodniaková, odborníčka na bytový textil zo spoločnosti SCANquilt. „Kvalitná bavlna sa však nedá spoznať len okom alebo hmatom. Odporúčam pozrieť si aj pracie symboly. Ak sa obliečky, ale aj vankúše a paplóny dajú prať na 60 stupňoch, je isté, že sú vyrobené z kvalitnej bavlny.“

Ak je tento materiál kvalitný, zabraňuje zhoršovaniu alergií a zároveň pomáha regulovať teplotu tela pri spánku, pretože menšie deti si teplo síce dokážu samy vyrobiť, ale nevedia si ho udržať. Aby spali malí princovia a malé princezné dobre a netlačil ich ani hrášok ako v rozprávke, potrebujú kvalitný matrac. V prípade detí to znamená tvrdú alebo stredne tvrdú podložku, ktorá je dobrou oporou pre chrbticu a organizmus vo vývoji. „Ak je však dieťa obézne a spáva na boku, treba vybrať mäkší matrac, aby nedošlo k útlaku. Ak má problémy s krčnou chrbticou, ideálne je tiež spať na boku, nie na bruchu,“ vysvetľuje ortopéd MUDr. Tomáš Jakubík z prvej špecializovanej nemocnice na Slovensku Clinica Orthopedica.

„Zabúdať by sme nemali ani na pravidelnú údržbu vankúšov a perín, ktoré síce netreba prať a meniť tak často, ako obliečky, ale z času na čas si pranie vyžadujú. Preto je dobré, ak sú vyrobené z materiálov, ktoré sa dajú prať v práčke. Pri šesťdesiatich stupňoch vyperieme nielen fľaky či iné nečistoty, ale paplón a vankúš zaručene zbavíme aj mikroorganizmov, ktoré v ňom môžu žiť,“ hovorí Zuzana Spodniaková a dáva ešte jednu radu k tomu, ako sa deti dobre vyspia do školy: „Netreba zabúdať, že tak ako matrac aj vankúš sa môže preležať, preto ho odporúčame meniť každé tri až päť rokov. Čas na výmenu paplóna z hrubšieho za tenší je podľa našich skúseností dvakrát do roka, pretože nielen v lete, ale aj na začiatku a na konci školského roka, keď je vonku už pomerne teplo, sa príjemnejšie spí pod ľahšou perinou.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #škola #nervozita #spánok