Hodina kódu je tu opäť. Naučte kódovať aj babku

Slovensko sa opäť zapojilo do populárnej celosvetovej iniciatívy Hodina kódu. Jej cieľom je ukázať, že základy programovania sa môže naučiť každý bez ohľadu na vek, pohlavie či jazyk. Hodina kódu potrvá do 11. decembra a zapojiť sa do nej môže každý, nielen školáci.

07.12.2016 14:00
debata (2)
Víťazi školských kôl súťaže Kodu Cup z celého... Foto: Hodina kódu 2016
Hodina kodu 2016 Víťazi školských kôl súťaže Kodu Cup z celého Slovenska sa na začiatku týždňa zišli v tabletovej triede na pôde Obchodnej akadémie na Mikovíniho ulici v Bratislave, kde odštartovali týždeň Hodiny kódu na Slovensku.

Týždeň Hodiny kódu na Slovensku odštartovali tí najpovolanejší. V Bratislave sa na začiatku týždňa stretli víťazi školských kôl súťaže Kodu Cup. V tejto súťaži už každý vytvára vlastnú hru. Základom je však práve kódovanie. Hodina kódu sa ho snaží spopularizovať a motivovať ľudí, aby získali praktické digitálne zručnosti. Veď programovanie môže byť zábava.

V tabletovej triede na pôde Obchodnej akadémie na Mikovíniho ulici tak šestnásť chlapcov a päť dievčat absolvovalo hodinu kódu s ďalšími tabletovými triedami z celého Slovenska, ktoré sa pripojili pomocou Skypu. Prostredníctvom moderných cloudových technológií Cisco Meraki sa postupne virtuálne, prostredníctvom wi-fi, pripájali aj ďalšie školy.

Zuzana Molčanová z Microsoftu sprevádzala... Foto: Hodina kódu 2016
Zuzana Molcanova z Microsoftu Zuzana Molčanová z Microsoftu sprevádzala Hodinou kódu finalistov súťaže Kodu Cup.

„Programovanie je v dnešnej dobe dôležité, nie preto, aby sa stalo zamestnaním týchto detí v budúcnosti, ale pre algoritmické myslenie. To je súčasťou nášho života. Naše babky si ani neuvedomujú, že keď varia podľa receptu, ide o nejaký algoritmický postup. Naše deti si v budúcnosti budú nastavovať osvetlenie miestnosti alebo notifikácie chladničky, že došlo mlieko. A budúcnosť, o ktorej hovoríme, nie je až tak ďaleko. Preto je dôležité, aby sme vedeli ovládať technológie v náš prospech, a nie aby technológie ovládali nás,“ uviedla Zuzana Molčanová, manažérka akademických programov v spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

Dymilo sa z klávesnice

A ako hodina kódovania vyzerala? Stačilo spustiť lekciu a programovať. „Deti sa prihlásili do lekcie s názvom Minecraft Designer. Na začiatku sa naučili ovládať jednotlivé objekty v hre. Napr. mali tam kurča, ktoré malo zniesť vajíčko, malo sa nejako pohybovať. Deti mali za úlohu zadať príkaz, aby tieto jednotlivé úkony urobilo. Postupne sa učili ovládať jednotlivé objekty, či už to boli zombíci, ovečky alebo mali vyrúbať strom a na konci vytvoriť vlastnú hru. S prvkami, ktoré sa naučili ovládať,“ vysvetlila Molčanová.

Deti sa v rámci Hodiny kódu prihlásili do... Foto: Hodina kódu 2016
hodina kodu Deti sa v rámci Hodiny kódu prihlásili do lekcie s názvom Minecraft Designer.

Ako sa programovalo finalistom priamo v Bratislave? Siedmačka Adriána Zubrická z Pečovskej Novej Vsi si pochvaľovala, aj keď každú chvíľu vypadával internet. „Celkovo som v rámci lekcie nedošla veľmi ďaleko, ale bolo to dobré. Celkom ma to baví a je to spôsob ako zabiť čas. Postavička Kodu má v mojej hre za úlohu chodiť a zbierať rôzne predmety, prekonávať nástrahy a dostať sa do cieľa,“ opísala. „V škole robíme Hodinu kódu pravidelne. Pre mňa je to teda ľahšie a páčilo sa mi to. Na súťaž Kodu Cup som robil hru, v ktorej išlo o streľbu na ciele s kanónom. V budúcnosti však neviem, či by som chcel programovať,“ povedal po hodine Daniel Buchta zo sekundy na Súkromnej základnej škole Cenada.

Do programovania sa môže do 11. decembra zapojiť akákoľvek škola alebo krúžok. Učitelia môžu prihlásiť svoju triedu cez formulár na stránke hourofcode.com a absolvovať so študentmi Hodinu kódu počas vyučovania. Po registrácii sa škola zobrazí aj na globálnej mape.

Celosvetový projekt

Projekt na Slovensku podporili aj tento rok známe osobnosti ako napríklad športovec Filip Šebo či herci Zuzana Haasová a Robo Jakab. „Pre mňa je dôležité, aby moja dcéra nehrala len hry. Ja ju síce dávam na všelijaké krúžky, ale počítač jej nemôžem zakázať, lebo je to budúcnosť. Hodina kódu je presne to, čo potrebuje. Ak už niečo robí na počítači, tak nech to má zmysel,“ povedala Haasová.

„Pre mňa je to úplne cudzí svet, ale aj napriek tomu som to zvládol,“ priznal sa herec Robo Jakab, ktorý si taktiež vyskúšal, aké je to programovať v lekcii obľúbenej hry Minecraft. „Môžem sa hrať, ale popritom pochopím aj princíp tej hry,“ dodal Jakab, ktorý zároveň vyzval deti, aby sa zapojili do Hodiny kódu.

Deti aj dospelí sa môžu zapojiť do programovania v prostredí ďalších známych svetov, ako je napríklad Star Wars, Angry Birds, Frozen či Moana. Lekcie sú navrhnuté tak, aby pomocou vizuálneho programovania deťom pomohli pochopiť základy fungovania programovacích jazykov. Každý, kto úspešne dokončí aspoň jednu z dostupných lekcií, automaticky získa medzinárodný certifikát o absolvovaní Hodiny kódu.

Iniciatívu Hodina kódu zastrešuje nezisková organizácia Code.org a podporuje ju viac ako 100 partnerov, vrátane veľkých technologických firiem.

Pútavejšie vyučovanie

Prostredníctvom Hodiny kódu sa dá učiť informatika počas celého roka. Lekcie sú voľne dostupné. Časť z nich je v inom štýle. Mladí programátori majú za úlohu napr. nakresliť čiaru s použitím príslušných blokov. Blok je vlastne programovací príkaz. Teda to, čo programátor reálne píše. Bloky následne spájajú a tak vzniká konkrétny kód. Napríklad blok posuň sa o niekoľko pixelov dopredu, alebo posuň sa doľava, posuň sa doprava. Lekcie sú na tému Ľadové kráľovstvo, Minecraft, Angry Birds, teda blízke deťom.

Učiteľka informatiky Viera Kováčová zo Základnej škole v Pezinku iniciatívu privítala. Minecraft podľa nej poznajú zrejme všetky deti. A čo im to dáva? „Učia sa veci nejako zorganizovať a usporiadať. Musia zachovať určitú postupnosť krokov, aby sa odniekiaľ niekam dostali. Nevedia sa naučiť naspamäť určitú postupnosť krokov a vždy ju použiť, ale musia rozmýšľať, kde ju použiť, ako ju zmeniť a ako to spraviť. Musia zapojiť logické myslenie. V bežnom živote je to tiež tak. Musia ísť odniekiaľ niekam a istým počtom krokom. A ten Minecraft je pre nich zaujímavý,“ uviedla Viera Kováčová.

Mladí programátori

Dnes už ôsmak Maroš Peregrin zo Základnej školy v Pečovskej Novej Vsi sa stal víťazom súťaže Kodu Cup vlani. „Vytvoril som hru, ktorá sa volal SaW Trip. Postavička Kodu musela splniť všetky úlohy a dôjsť do cieľa. A práve to ma baví na programovaní, že si tam môžem vytvoriť ľubovoľné prostredie, do ktorého môžem dať veci, ktoré ja chcem,“ opísal svoju skúsenosť s kódovaním Maroš. Tentoraz boli aj s deviatakom Matejom Kandráčom z Cirkevnej základnej školy sv. Jána Krstiteľa v Sabinove členmi poroty.

Matej sa vlani so svojou hrou umiestnil na druhom mieste Kodu Cupu a dostal špeciálnu cenu. „Moja hra bola vlastne Titanic. Postavička Kodu bol robot, ktorý chcel vedieť, čo sa stalo so slávnym parníkom. Išiel na podmorskú misiu, počas ktorej zistil, že sa nepotopil pre to, že narazil do ľadovca. A tak sa to potom ďalej vyvíja,“ opísal svoju hru z vlaňajška Matej. A čo ako porotcovia hodnotili? Náročnosť programovania, prepracovanosť prostredia a hernú stratégiu a celkový dojem z hry.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #technológie #programovanie #Hodina kódu