Cestovanie s deťmi si treba dôkladne naplánovať

Chystáte sa na dlhú cestu autom s celou rodinou? Čaká vás náročná cesta v horúcom počasí a vy potrebujete nejako zabaviť detskú posádku? Sľúbili ste vášmu školákovi ako odmenu za dobré vysvedčenie cestu k moru? Tak potom určite oceníte nasledujúce tipy, ktoré vám môžu uľahčiť niekoľkohodinovú cestu autom s deťmi.

02.08.2017 12:45
dovolenka, auto, nohy Foto:
Nejaký čas deti v aute dokážu zabaviť, dlho im to však určite nevydrží.
debata

Väčšina Slovákov počas letných prázdnin cestuje na dovolenku k moru autom. Najčastejšími destináciami sú Chorvátsko, Slovinsko, Taliansko. Batožina zbalená a pripravená, záloha za ubytovanie uhradená a dovolenka sa môže začať. Teraz stačí len vymyslieť, ako predísť tomu, aby sa vaše deti celou cestou pýtali starú známku otázku: „Kedy tam už budeme?“

Plánovanie dovolenky aj cesty nepodceňujte

Ak vás však čakajú hodiny v aute, podobnej otázke sa určite nevyhnete. Na druhej strane si viete spoločný čas v aute spríjemniť do takej miery, aby bola cesta čo najmenej bolestivá pre všetky strany – deti, rodičov a najmä šoféra. Preto je dôležité si naplánovať nielen dovolenku, ale premyslieť si aj samotné cestovanie autom. Ak máte menšie deti, určite sa potešia, ak si v polovici cesty urobíte menšiu zastávku v nejakom zaujímavom mieste, kde môžete stráviť aj dlhší čas – návšteva múzea, zaujímavého miesta, kultúrnej pamiatky. Ktoré dieťa nemá rado bazény, tobogány a rôzne vodné atrakcie? Naštudujte si trasu dopredu a zistite si, v ktorom meste majú podobný druh atrakcií a urobte si pauzu.

Stará dobrá klasika

Určite nezabudnite pribaliť do batožiny a najmä na cestu časopisy, magazíny a nejakú dobrú knihu. Nejaký čas sa s nimi deti dokážu zabaviť, dlho im to však určite nevydrží. Najmä pokým cestujete s viac ako jedným dieťaťom. Odporúčame pribaliť aj nejaký ten tablet, mobil, mp3 prehrávač, každému dieťaťu vlastné slúchadlá – všetko stopercentne nabité, ale dopredu sa pripravte na to, že baterky vám nevydržia niekoľkohodinovú cestu. Takže aj tieto veci si nechajte ešte chvíľku v zálohe a na úvod cesty si pustite v aute dobrú hudbu a navoďte príjemnú atmosféru. Pýtajte sa deti, čo by chceli na dovolenke robiť, čo by chceli vidieť. Motivujte ich k tomu, aby ste sa na začiatku rozprávali o tom, čo všetko vás nasledujúce dní čaká.

Obľúbené hračky doma nenechávajte

Najmä menšie deti majú svoje obľúbené hračky, prípadne vankúš či prikrývku. Treba na to myslieť dopredu a takúto hračku alebo deku mu určite na cestu pribaliť. Ak si ju dieťa v aute vyžiada, vy ju budete mať po ruke a vyhnete sa tak prípadnému plaču.

Prestávky sú dôležité

Ak cestujete v noci, môže to byť oveľa jednoduchšie, keďže posádka je vtedy väčšinou pokojnejšia, niektoré deti zvládnu cestu v noci oveľa lepšie a väčšinu času aj tak prespia. Dôležitú úlohu tu zohrávajú pravidelné prestávky a to nielen pre šoféra, ale aj ostatných členov výletu. Každému ocení, keď si môže na chvíľu vystrieť nohy, ísť na toaletu, opláchnuť si tvár studenou vodou, poprechádzať sa na čerstvom vzduchu, dať si vychladenú minerálku, prípadne sa osviežiť nejakým tým nanukom alebo si urobiť prestávku na dobrý obed. Takto predídete zbytočným stresom a nervozite všetkých spolucestujúcich, pretože cestovanie v horúčavách má svoje „čaro“.

Na svoje si príde aj kreativita

Všetky vyššie spomínané možnosti ste už vyčerpali a stále ešte nie ste na mieste? Tak potom tu je priestor na vašu kreativitu. Môžete hrať rôzne slovné hry – hádaj, na čo myslím alebo môžete dať deťom úlohu, že budú počítať určité objekty, ktoré míňate po ceste. Či už to budú budovy, určité farebné objekty, pumpy, odpočívadla, križovatky a podobne. Alebo budete spoločne počítať určitý druh áut na diaľnici a kto napočíta prvú desiatku svojej zvolenej značky a farby, vyhráva. Počítať môžete aj autobusy, karavány, jazerá, kopce a všetko, čo po ceste uvidíte.

Blížite sa do cieľa, ale ešte stále vám chýba nejaká tá polhodinka – hodinka v aute? Deti pomaly pripravujte na to, že ešte prejdete určitý úsek a ste na mieste. Na tento čas im dajte opäť nejakú motivačnú úlohu – napríklad, čo sa im na celej ceste najviac páčilo, ktorá zástavka bola najlepšia, ktoré miesto si najviac zapamätali. Potom im môžete pripraviť záverečnú úlohu, ak cestujete podľa mapy, zapojte ich do navigácie, všímajte si spoločne dopravné značky, križovatky. A keď už budete na mieste, nechajte deti uhádnuť, v ktorom hoteli, dome, penzióne či chatke bude tráviť nasledujúce dni.

Rada na záver

Aj keď strávite v aute niekoľko hodín, nezabudnite deti natrieť opaľovacím krémom, tiež je dôležité mať pri sebe dostatok tekutín, nejaké ovocie a drobnosti na zahryznutie v podobe keksíkov alebo cukríkov, na ktorých si počas cesty môžu pochutnať. Klasické raňajky, obed alebo večeru však neabsolvujte v aute, ale urobte si pauzu na to, aby ste sa s deťmi spoločne najedli za jedným stolom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie autom #školské prázdniny