Žiakom pomôže pri učení aj internet

Niektorých rodičov trápi, že ich dieťa trávi príliš veľa času na počítači či mobile. Tento čas však môžu tráviť aj zmysluplne, napríklad samoštúdiom prostredníctvom internetu. Študenti dnes využívajú moderné technológie v škole, doma ich využívajú pri vypracovaní rôznych zadaní či projektoch. Internet je tak miestom, kde dokážu nájsť neobmedzené množstvo užitočných informácii a získať nové vedomosti.

12.09.2017 23:00
práca, počítač Foto:
Moderné technológie sú často veľkým pomocníkom aj pri učení.
debata

Moderné technológie nám každý deň uľahčujú život. Najmä dospelí ich najviac využívajú v práci, ale často sú pomocníkom aj v bežnom živote. Školáci majú prístup k najmodernejším technológiám vďaka svojim rodičom, ktorí im kupujú tie najnovšie verzie tabletov, smartfónov, počítačov. Dnes už má takmer každý žiak k dispozícii internet. A práve aj vďaka nemu sa môže nejeden školák vzdelávať.

Dnes už internet nie je len prostriedkom, ktorý má slúžiť výhradne na zábavu. Aj keď veľa detí trávi čas na počítačoch a mobiloch práve hrou či nekonečnou komunikáciou na sociálnych sieťach so svojimi kamarátmi, internet ako taký netreba zatracovať. To isté platí aj v prípade sociálnych sietí, ktoré dokážu sprostredkovať veľa pozitívnych a dôležitých informácii, vďaka ktorým sa môžu žiaci a študenti vzdelávať a získavať nové poznatky. Treba však vedieť rozlišovať tie pozitívne a dôležité informácie.

Tak ako sa internet stal neodmysliteľnou súčasťou domácnosti, tak rovnako k nemu pristupujú aj samotní pedagógovia. Preto aj vypracovanie domácich úloh alebo projektov prostredníctvom počítačov je dnes úplne bežnou záležitosťou. Vďaka tomuto vývoju sa tak internet stáva vynikajúcim pomocníkom v oblasti vzdelávania.

Preto by sa mali už menší žiaci postupne vzdelávať v digitálnych zručnostiach. Tie im môžu pomôcť pri učení a neskôr aj pri hľadaní si nového zamestnania. Rodičia by mali menšie deti viesť k tomu, že počítač a internet neslúži len na zábavu, ale postupne ich učiť, ako môžu využiť tieto technológie vo svoj prospech. Náučnou a zábavnou formou zároveň.

Čo všetko mi internet ponúka?

Na internete nájdem všetko. To platí doslova. Ak študent hľadá nejakú odpoveď v rámci domácej úlohy, je takmer isté, že túto odpoveď aj nájde. Veľkou výhodou sú rôzne formy online vzdelávania, ktorých je na internete neúrekom. Našťastie je už široká ponuka takéhoto vzdelávania i zdarma, čiže študenti sa môžu dostať k užitočnému obsahu aj vtedy, ak nemajú finančné prostriedky. To, že je niečo zdarma, neznamená, že pôjde o nekvalitné materiály, niektoré organizácie a firmy sprístupnia určitý vzdelávací obsah aj bezplatne v rámci vlastnej reklamy či rôznych vzdelávacích projektov. Často sa to potom spája len s bezplatnou registráciou na konkrétnej webstránke. Vždy je veľmi dôležité si pozorne prečítať podmienky používania a ak im študent nerozumie, mal by sa poradiť s rodičom.

Ďalšou kategóriou sú rôzne video tutoriály a lekcie či už na Facebooku alebo YouTube, taktiež veľa bezplatných jazykových kurzov, IT kurzov a mnohých iných kurzov. Veľkou výhodou tu je čas, keďže študent si zvolí na samoštúdium ten čas, ktorý mu najlepšie vyhovuje. Ďalej je výhodou aj to, že môže študovať všade tam, kde môže byť online. Niektoré kurzy a lekcie sa dajú stiahnuť do počítača a tak môže študovať aj vtedy, ak nemá prístup k internetu.

Aj Facebook môže vzdelávať

Keď sa ešte vrátime napríklad k Facebooku, jeho veľkou výhodou je tiež možnosť zdieľať medzi spolužiakmi a ostatnými študentami po celom svete rôzne učebné materiály, testy, zadania, referáty, školské práce a podobne. Školáci tak môžu načerpať veľa inšpirácií, porovnať si svoje práce s prácami ostatných študentov a zároveň tým slabším to môže pomôcť k tomu, ako by mali svoju úlohu vypracovať. Nehovoríme teraz o opisovaní, hovoríme skutočne o tom, aby vedeli žiaci s informáciami pracovať a vyťažiť z nich čo najviac. A tak im niekedy môže poslúžiť určitá informácia ako návod.

Populárne sú tiež elektronické knihy a svoje miesto si už medzi niektorými užívateľmi našli aj audio knihy. Taktiež spĺňajú edukačnú funkciu, nie každý žiak obľubuje klasické knihy a možno práve moderné technológie sú prostriedkom, vďaka ktorému si ku knihám nájde svoju cestu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #digitálne technológie #online vzdelávanie #digitálne zručnosti