Zápaly dýchacích ciest postihujú najčastejšie deti a študentov

So zimou prichádzajú rôzne choroby, napríklad veľmi častým ochorením u predškolákov a školopovinných detí sú zápaly dýchacích ciest. Sychravé počasie, zima, dážď a sneh – toto všetko vplýva nielen na imunitu detí, ale zároveň sú v tomto období oveľa náchylnejšie na prechladnutia, nádchy a práve spomínané zápaly horných či dolných dýchacích ciest.

26.11.2017 17:00
dieťa, lekár, astma, choroba, chrípka,... Foto:
Treba s kašľom hneď k lekárovi alebo stačí nasadiť domácu liečbu?
debata

Rizikovou skupinou sú teda malé deti, ktoré sa zdržujú vo väčších kolektívoch, ako sú škôlky a predškolské zariadenia a rovnako aj samotní školáci. Vírusom a baktériám sa najviac darí v takomto prostredí. Stačí, ak do kolektívu príde jedno choré dieťa a pohroma je na svete.

Aspoň nejaká prevencia?

Chorobám sa úplne vždy zabrániť nedá, ale niekedy im zas dokážeme predísť. Stačí sa držať niekoľkých pravidiel a zásad a možno práve vám sa tento školský rok podarí prejsť bez ujmy na zdraví. Poznajú tieto pravidlá a zvyky aj vaše deti? A poznajú ich školáci?

Deti by mali vedieť, prečo je také dôležité umývanie rúk. Naučte ich to. Upozornite ich aj na to, aby po sebe nejedli a nepili nápoje, pretože niekedy si dieťa zvykne vziať kúsok dobroty od svojho kamaráta. Deti a najmä predškolákov tiež naučte, ako si správne smrkať nos. Kýchajú a kašlú? Upozornite ich na to, aby si vždy zakryli ústa.

V tomto období sú čakárne u lekára plnšie a malých pacientov pribúda stále viac a viac. Každý rok je to rovnaké. Deti, ktoré sú v kolektíve a rovnako i žiaci a starší študenti často bojujú s prechladnutím, nádchou, horúčkou či pokašliavaním.

Najviac však choroby a prechladnutia zasahujú deti v predškolskom veku. Lekári sa zhodujú v tom, že častým dôvodom týchto opakujúcich chorôb je príliš skorý nástup do kolektívu, nepreliečené prechladnutie, prekúrené byty a domácnosti, nedostatočné vetranie a neprimerané obliekanie detí k danému počasiu. Niektoré deti nepoznajú otužovanie, majú nedostatočný prísun pobytu na čerstvom vzduchu a prijímajú málo vitamínov. Rodičia by mali siahnuť po čerstvej zelenine a ovocí, čerstvých šťavách, čajoch a zvýšenému prísunu vitamínu C.

Ak aj máme sychravé počasie a naokolo zúria rôzne choroby a vírusy, netreba deti príliš izolovať a nechávať ich len doma v teple. Lekári naopak odporúčajú rodičom, aby sa ich ratolesti venovali naďalej obľúbeným aktivitám aj vonku. Podobne je to aj so športovaním. Nezavrhujte ani plávanie v zime, zvoľte si vhodnú plaváreň, ktorá má vyhovujúce podmienky pre vaše dieťa a otužujte sa aj v chladnejších mesiacoch.

Kašeľ a zápaly

Kašeľ poznáme všetci. Hovorí sa, že netreba s ním hneď utekať k lekárovi. Ak ide o štandardný kašeľ, lekári odporúčajú nasadiť „domácu liečbu“ – prijímať veľa tekutín, teplý čaj, citrón, med, cibuľu. V lekárni dostať kúpiť sirup proti kašľu. Niekedy naozaj stačí nechať dieťa doma v posteli a nasadiť mu sirup. Odporúča sa aj prispôsobiť výšku vankúšov, čím vyššie má dieťa hlavu, tým je to lepšie proti zatekaniu hlienov. Ak už kašeľ trvá niekoľko dní a neutícha, prípadne sa stav zhoršuje, potom treba vyhľadať lekára.

Ak už hovoríme o zápale dýchacích ciest, poznáme túto chorobu? Čo predstavuje zápal dýchacích ciest?

Je to infekčné ochorenie horných alebo dolných dýchacích ciest. Najčastejším ochorením dýchacích ciest je zápal sliznice – katar horných alebo dolných dýchacích ciest, pričom sa prejavuje ako nádcha, zápal priedušiek, zápal dýchacej trubice, zápal hrdla alebo zápal prínosových dutín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #kašeľ #zápal dýchacích ciest