Písmo dokáže prezradiť veľa. Grafológiu využívajú aj personalisti

Písmo dokáže o človeku veľa napovedať – skúsený grafológ vie podľa písma vyhodnotiť to, aká ste osobnosť, aké sú vaše charakterové vlastnosti a dokonca dokáže posúdiť aj vaše správanie. Práve grafológia (písmoznalectvo) sa zaoberá všetkými detailmi písma - skúma interpunkciu, sklon písma, vzdialenosť jednotlivých písmen medzi sebou, vzdialenosť slov, výšku písmen.

19.12.2017 18:30
denník, žena Foto:
Ak si po škole budete hľadať prácu, dajte si pozor na svoje písmo. Nejeden personalista dokáže aj vďaka tomu odhaliť vašu osobnosť.
debata

Kde má grafológia využitie? Grafológiu využívajú psychológovia, psychoterapeuti, personálni pracovníci pri výbere zamestnancov, pedagógovia. Ak si po škole budete hľadať prácu, dajte si preto pozor na svoje písmo. Nejeden personalista dokáže aj vďaka tomu odhaliť vašu osobnosť.

Grafológia však nie je o peknom či úhľadnom písme. Ak má človek úhľadné písmo, nemusí to bezprostredne znamenať, že ide o vyrovnanú osobnosť.

Napriek tomu je pekné písmo akousi vizitkou. Veľa rodičov si želá, aby jeho školák mal čo najkrajšie písmo. Venujú sa precvičovaniu písma celé hodiny a niekedy efekt neprichádza. Ak však rodičia budú na deti príliš „tlačiť“, to môže mať preťaženú ruku, ktorá ho z písania bude bolieť. A tak celkovo začne k písaniu pociťovať skôr nechuť.

S nástupom do školy sa to však nezačína, dôležité je vedieť aj správne uchopiť pero či ceruzku. Preto sa netreba spoliehať v predškolskom veku na to, že správne držanie pera sa dieťa naučí až v škole. Nie je to celkom pravda, pretože už predškolákov by mali rodičia a učiteľky v materskej škole viesť k správnemu držaniu písacích potrieb. Ak sa dieťa naučí a zvykne si držať ceruzku či pero nesprávne, v prvej triede sa bude len veľmi ťažko učiť novým zvykom.

V súvislosti s písmom je dôležité aj rozvíjanie jemnej motoriky v predškolskom veku. S tým tiež súvisí aj to, aby dieťa nemalo neustále preťaženú ruku od precvičovania úchopu, treba vedieť aj uvoľniť ruku a v postupných intervaloch trénovať rozvíjanie jemnej motoriky.

Čo o nás prezrádza naše písmo?

Pozrime sa na veľkosť písma – tá dokáže prezradiť naozaj veľa. Malé písmo hovorí skôr o plachom, úzkostlivom, usilovnom, puntičkárskom a koncentrovanom človeku, pokým veľké písmo hovorí o človeku, ktorý má rád ľudí, je rád v spoločnosti a miluje pozornosť. Veľké medzery medzi slovami zas hovoria o človeku, ktorý má rád slobodu, nemá rad davy a je nerád zahltený niečím. Úzke medzery prezrádzajú o človeku to, že je nerád sám, čo môže viesť niekedy až k sklonom dotieravosti.

Ľudia, ktorí majú guľaté písmo, sú skôr kreatívni a umelecky založení, špicaté písmo môže patriť viac agresívnym ľuďom, ktorí sú však zároveň zvyčajne veľmi inteligentní a zvedaví.

Sklon písma tiež prezrádza niečo o ľudskej osobnosti. Ak vaše písmo je naklonené do pravej strany, ste otvorená osobnosť so sklonmi spontánnosti a prirodzenosti. Sklon do ľavej strany hovorí o uzavretom človeku, introvertovi, ktorý však môže mať pevnú vôľu. Ak človek nemá sklon písma, ide o rozvážnu či opatrnú osobnosť.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, čo o vás prezrádza vaše písmo, môžete si pozrieť aj nasledujúce video:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #písmoznalec #písmo #grafológia