Staré školské časy môžu študenti zažiť v Múzeu školstva a pedagogiky

Na Slovensku máme veľa múzeí, ktoré sa špecializujú na rôzne oblasti histórie našej spoločnosti, a tak si môžete vybrať podľa toho, čo vás zaujíma. Sú to napríklad múzea umelecké, archeologické, prírodovedné, vojenské, dopravné, vlastivedné, múzea národnostných menšín, pričom všetky spája prezentácia expozícií o ich špecializovaných dejinách. Zvláštnu pozornosť by im mali venovať deti, žiaci a študenti. Mnohé múzeá sa začali intenzívnejšie zameriavať na návštevníkov, preto sa práve v nich môžeme často pútavou formou naučiť veľa z histórie.

30.01.2018 22:00
Múzeum školstva a pedagogiky Foto:
Historický vývoj inventáru tried v troch obdobiach: do roku 1918, do 1948 a do 1968.
debata

Na Slovensku máme múzeum, ktorého poslaním je mapovanie dejín školstva a vzdelávania na našom území. Múzeum školstva a pedagogiky nájdete v hlavnom meste. Bolo založené 17. augusta 1970 a je to celoštátne špecializované pracovisko Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, jediné svojho druhu u nás.

Chcete si pripomenúť školské časy? Vďaka spomínanému múzeu môžete nahliadnuť do minulosti a naučiť sa ako sa kedysi na Slovensku učilo. Práve na tomto mieste majú žiaci možnosť zažiť na vlastnej koži, aké je to sedieť v drevenej lavici, listovať si v historických učebniciach, zošitoch, obdivovať, ako vyzerali dobové školské pomôcky, aktovky, či vybavenie tried. Vstup do múzea je voľný. Na vzdelávacie programy so skupinou sa však treba vopred objednať.

Poslanie

„Poslaním Múzea školstva a pedagogicky je zber a často záchrana predmetov, ich odborná ochrana, vedecké poznávanie a následná prezentácia školskej histórie na Slovensku. Zbierky školskej povahy sú evidované ako národné kultúrne dedičstvo. Dôležitou činnosťou múzea je aj vzdelávanie o dejinách školstva a o školskom múzejníctve so zameraním na všetky vekové kategórie,“ hovorí Zuzana Kunšteková z Múzea školstva a pedagogiky.

Múzeum je dôkazom toho, že môže byť učiteľom a vychovávateľom pomocníkom a partnerom pri vyučovaní. Ponúka možnosť, ako rozšíriť a obohatiť výučbu, ale i voľno-časové aktivity.

„Ponúkame jedinečnú možnosť, ako priblížiť žiakom to, aký život na školách viedli žiaci v minulosti, čo sa učili, ako vyzerali školské triedy, akou zmenou prešli školské pomôcky a ešte oveľa viac. Mnohé skupiny dostanú návštevu múzea od pedagógov ako odmenu za dobré správanie a výborný prospech. Tomu sa veľmi tešíme, pretože s pomocou učiteľov tak vychovávame generáciu budúcich návštevníkov múzeí a galérií, čo dnes považujeme za dôležité,“ vysvetľuje Zuzana Kunšteková.

Vzdelávacie programy sú určené deťom z materských škôl, žiakom základných škôl a študentom stredných škôl a gymnázií. Koncipované sú v zmysle osnov výchovno-vzdelávacích predmetov na školách tak, aby na ne tematicky nadväzovali a zaznamenávali aj dianie na školách v minulosti.

Foto: MSaP
Múzeum školstva a pedagogiky

Odborný výklad

Vzdelávanie v múzeu vedie múzejný pedagóg-lektor. Ten deti zoznamuje pomocou interaktívnych činností s aktuálnou výstavou alebo konkrétnym obdobím, ktoré program zaznamenáva. Deti sa týmto spôsobom vtiahnu do témy a učia sa zábavnou formou.

Plné ruky práce

Študenti, ktorí do múzea zavítajú, sa tak majú na čo tešiť. Tento rok sa zároveň pripravujú ďalšie aktivity a spolupráce.

„Aktuálne sa tento rok zapájame do spolupráce so SNM – Historickým múzeom, ktoré bude na Bratislavskom hrade prezentovať medzinárodnú výstavu s ústrednou témou Československa a roku 1918. Práve tu bude Múzeum školstva a pedagogiky participovať zbierkami, zaznamenávajúcimi školskú triedu z obdobia 1. ČSR. Leto zas bude v niečom iné, pretože v spolupráci s MČ Devínska Nová Ves plánujeme sprístupniť výstavný projekt Speváci v školských laviciach netradične, v exteriéri v parku na Charkovskej ulici, ktorý sídli v areáli starej školy. Kolektív múzea ďalej pripravuje vydanie katalógu školských zbierok k 100. výročiu od vzniku ČSR, ktorý by mal byť vydaný v období osláv tohto výročia, teda v októbri 2018,“ opisuje Zuzana Kunšteková.

S čím sa môže múzeum pochváliť?

Okrem toho, že múzeum už sústredilo vo svojich fondoch viac ako 45-tisíc zbierkových predmetov, sú to aj ocenenia, ktorými sa môže pochváliť. Konkrétne sú to Výročná cena časopisu Pamiatky a múzea za rok 2006, Pamätná medaila ZMS na Slovensku za rok 2010 a udelenie Medailí sv. Gorazda, ktoré udeľuje minister školstva, vedy, výskumu a športu SR pracovníkom, ktorí sa zaslúžili o dlhoročný rozvoj školstva. Pracovníkom múzea boli udelené v rokoch 2011 a 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum školstva a pedagogiky #MSaP