Filmy, ktoré vás niečo naučia o druhej svetovej vojne

Téma holokaustu je stále živá aj vďaka mnohým filmom a dokumentom, ktoré neustále produkujú filmoví producenti. Rovnako i v minulosti sa natočilo veľa kvalitných filmov na tému druhej svetovej vojny. Práve holokaust je najčastejšie skloňovaným slovom v rámci spomínanej produkcie.

31.01.2018 22:00
Osvienčim, holokaust, pracovný tábor,... Foto:
Hrôzy holokaustu približuje množstvo kníh, fotografií, filmov a dokumentov.
debata (10)

Ako je to s dnešnými deťmi a mládežou? Majú dosť informácii o holokauste a celkovo o druhej svetovej vojne? Vedia, čo znamená nacizmus a čo je slovenský štát?

Vďaka dostupným informáciám, či už na internete a aj prostredníctvom literatúry, sa môžu žiaci dozvedieť veľa o vyvražďovaní nevinných ľudí, o Hitlerovi, koncentračných táboroch a ďalších faktoch súvisiacich s druhou svetovou vojnou.

V rámci hodín dejepisu študenti prijímajú určite veľa informácií, na druhej strane je toho stále veľa, o čom sa dá rozprávať a čo si môžu sami vyhľadávať. Napríklad aj návšteva Osvienčimu žiakom ukáže, čo vlastne koncentračný tábor v skutočnosti predstavoval. O to viac je dôležitá v súvislosti s narastajúcimi prejavmi extrémizmu a rasizmu.

A vďaka filmom s vojnovou tematikou môžu študenti získať prehľad o reálnych historických udalostiach, o krutosti, zúfalstve a bezradnosti ľudí, ktorí si prešli hrôzami druhej svetovej vojny. Mnoho preživších sa nakoniec rozhodlo podeliť sa o tieto hrozné skúsenosti a zážitky s ostatnými, napríklad formou rozhovorov v článkoch alebo publikáciách, príbehmi spísaných v knihách a nakoniec aj nespočetným množstvom natočených videí, filmov a dokumentov.

Prehľad piatich filmov, ktoré by si mali študenti určite pozrieť:

Pád tretej ríše

Film o posledných dvanástich hodinách v Hitlerovom vodcovskom stane, pričom spomienky Hitlerovej osobnej sekretárky Traudl Jungeovej popisujú dianie v bunkri, kde Hitler oslávil narodeniny a aj svadbu s Evou Braunovou a v neposlednom rade hovorí aj o samovražde. Vykresľuje tiež scénu, ako Magda Goebbelsová otrávila v spánku svoje deti a následne sa so svojim mužom Josephom Goebbelsom zastrelili v záhrade. Ich mŕtvoly spálili.

Schindlerov zoznam

Pod tento film sa podpísal režisér Steven Spielberg a zobrazuje holokaust a Krakov v roku 1939. Film je založený na skutočných udalostiach. Hlavný hrdina Oskar Schindler bol obchodník a člen Nacistickej strany, ktorý sa snažil zachrániť čo najviac obetí a obetoval kvôli tomu aj svoje bohatstvo.

Pianista

Film mladého pianistu, dej filmu sa odohráva v roku 1939. Nemci napadli Poľsko, vojská prišli do Varšavy, kde sú okamžite uplatnené tvrdé reštrikcie voči židovskej komunite. Nátlak zo strany nemeckých vojakov je stále horší, rodina nemá peniaze a musí predať aj piano. Rodina sa musí presunúť do Varšavského geta, pričom mladý pianista uteká a skrýva sa v zničenom meste.

Lidice

Film z českej dielne, ktorý je natočený podľa skutočných udalostí. Rozpráva o obyčajných ľuďoch, o absurdných náhodách, ktoré viedli až k vypáleniu malej dedinky Lidice. Nacisti chladnokrvne popravili všetkých mužov. Ženy s deťmi dali previezť do koncentračného tábora. Obec bola vymazaná z máp a zrovnaná so zemou.

Stalingrad

Film rozpráva príbehy obyčajných nemeckých vojakov, ktorí spoznajú pravú tvár režimu. A tak opadá aj ich nadšenie pre budovanie Tretej ríše, pričom na konci sa chcú len dostať domov. Film znázorňuje jednu z najznámejších bitiek počas druhej svetovej vojny, v ktorej zahynulo viac ako dva milióny vojakov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #druhá svetová vojna