Celoslovenská súťaž v programovaní: Žiaci môžu programovať vlastnú hru

Žiaci slovenských základných škôl si môžu zmerať sily v programátorských zručnostiach. Stačí, ak do 4. mája 2018 naprogramujú vlastnú počítačovú hru a pošlú ju do súťaže Galaxiáda. Autori najlepších projektov získajú digitálne vybavenie pre seba a pre školy a ocenenie od odbornej poroty.

07.04.2018 09:00
žiak, školák, prvák, notebook, počítač Foto:
Súťaž chce hravou formou upriamiť pozornosť na dôležitosť základných programátorských zručností u detí.
debata

O potrebe digitálnych zručností sa dnes hovorí často. Odborníci z oblasti IT neustále pripomínajú nevyhnutnosť technológií v každodennom živote, no zároveň upozorňujú na ich nevyhnutnosť aj v rámci vzdelávania. Podľa nich by malo byť samozrejmosťou, že programovanie je súčasťou vzdelávacieho procesu na školách od prvých ročníkov.

Vedeli ste, že napríklad Veľká Británia sa v roku 2014 stala prvou európskou krajinou, ktorá programovanie povýšila na povinný predmet vo všetkých ročníkoch základných škôl?

Podľa výskumov schopnosť programovať a tvoriť algoritmy dáva dieťaťu množstvo výhod. Pomôže mu nielen neskôr v pracovnom živote, ale aj v súkromí. Vďaka tejto schopnosti môže byť dieťa viac konkurencieschopné v budúcnosti, keď si raz začne hľadať prácu a okrem toho si dokáže poradiť v mnohých životných situáciách.

Súťaž Galaxiáda

Celoslovenskú súťaž v tvorbe počítačových hier Galaxiáda má vniesť do programovania hravosť, radosť a nefalšovanú zábavu – hľadá počítačové hry z dielne žiakov základných škôl. Jej tvorcovia veria, že súťaž vzbudí v slovenskom školstve povedomie o potrebe zlepšovania programátorských zručností.

Schopnosť tvoriť algoritmy a naprogramovať počítačovú hru dá vášmu dieťaťu viac ako len nové zručnosti, je totiž všeobecne známe, že programovanie napríklad zlepšuje kritické myslenie, zlepšuje schopnosť riešiť problémy, zvyšuje kreativitu detí a posilňuje ich schopnosť tvoriť a realizovať nové nápady a myšlienky.

Technológie prinášajú naozaj mnoho pozitívnych momentov. Internet a moderné technológie ponúkajú široké možnosti pre naše deti aj v rámci vzdelávania.

Súťažné kategórie

Galaxiáda má dve súťažné kategórie.

Kategória Tvorba hier je súťaž v počítačových hrách vytvorenými žiakom alebo tímom základných škôl. Hry môžu byť vytvorené v ľubovoľnom vývojárskom prostredí ako napr. Scratch, Javascript, Unity3D, Game Maker, Python a iné. Žiaci môžu svoju prihlásiť do 4. mája 2018.

Kategória Programovanie v GalaxyCodr je súťaž, ktorá sa uskutoční priamo na školách. V pvom kole (ktoré sa uskutoční 24. apríla 2018) budú žiaci súťažiť v desiatich programovacích úrovniach hry GalaxyCodr priamo na pôde ich školy. Do druhého kola sa prebojuje dvadsať najlepších, ktorí najrýchlejšie vyriešia jednotlivé úrovne.

Viac informácií a prihlášku do súťaže nájdete na TU.

Termíny

Žiaci a školy môžu súťažiť s vlastnými hrami alebo sa zjednotiť do tímov a vytvoriť projekt pod vedením učiteľa informatiky. Termín posielania vlastnej počítačovej hry je do 4. mája 2018. Autori najlepších hier získajú počas slávnostného vyhodnotenia 18. mája 2018 hodnotné IT balíčky vrátane smartfónov, tabletov či digitálneho vybavenia pre školy.

Prečo učiť deti programovať?

Prečo by ste mali prihlásiť svoje dieťa na kurz programovania a prečo by každé dieťa už na základnej škole malo ovládať základy programovania?

Existuje päť dôvodov, prečo má dieťa vedieť naprogramovať počítačovú hru. Možno z neho nebude druhý Steve Jobs, týmto malým gestom však preň urobíte viac, než tušíte.

Podľa odborníkov totiž programovanie:

1. Zlepšuje celkové mozgové funkcie dieťaťa tým, že napomáha vytváraniu nových neurónových prepojení a posilňuje už tie existujúce.

2. Učí deti takzvanému výpočtovému mysleniu,ktoré sa dá prirovnať k spôsobu premýšľania softvérových inžinierov. Vďaka tomu si dieťa ľahšie poradí s bežnými problémami tak, že si veľký problém rozdelí na drobné, aby ho zvládol ľahšie. Postupne krok za krokom tak problém vyrieši.

3. Dáva deťom odvahu experimentovať.

4. Posilňuje detské sebavedomie vytvárať a realizovať vlastné nápady.

5. Zlepšuje detskú kreativitu.

Zdroje: Tynker, National Institutes of Health, Centre for Neuroscience and Society, University of Pennsylvania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #súťaž #programovanie #Galaxiáda #Learn2Code