Málo času a veľa domácich úloh

Veľa domácich úloh a málo času? Dnešné deti majú veľa aktivít aj mimo školy, športujú, navštevujú rôzne záujmové krúžky a často potom nestíhajú mať dostatok voľného času. Domáce úlohy a príprava do školy im tiež zaberú dosť času. Niektoré deti môžu byť v strese, môžu sa potom u nich prejavovať aj poruchy spánku a nervozita. Rodičia im môžu pomôcť tým, že si spoločne urobia harmonogram aktivít po škole tak, aby mali na všetko čas a zároveň stihli i oddychovať.

30.04.2018 12:00
školák, rodičia, domáce úlohy, prvák Foto:
Motivovať deti k písaniu úloh nemusí byť vždy jednoduché.
debata

Príliš veľa aktivít preto odborníci neodporúčajú a varujú pred tým samotných rodičov. Deti vyrastajú v hektickej dobe, kedy majú príliš veľa možnosti a chcú stihnúť všetko. Treba si ale zvoliť toľko aktivít, na koľko má človek reálne čas bez toho, aby cítil stres z toho, že niečo nestíha. Ak totiž dieťa po nejakom čase začne mať spomínané problémy, veľmi ťažko sa bude dobrovoľne učiť a pripravovať do školy. Školáci by mali mať stále dôvod k motivácii.

Zorganizovať si svoj čas

Okrem toho však môžu rodičia pomôcť deťom aj pri menežovaní úloh a naučiť ich, ako si zorganizovať čas na učenie a zároveň mať aj veľa voľného času na oddych a obľúbené aktivity. Domáce úlohy treba robiť v pokojnej atmosfére, dieťa by malo mať svoje miesto, kútik, kde ho nebude nikto vyrušovať a rozptyľovať. Miesto, kde sa môže dieťa naplno sústrediť a koncentrovať a nebude vnímať hluk. Robiť si úlohy v blízkosti televízie alebo rádia tiež nie je dobrý nápad.

Dieťa občas treba skontrolovať a uistiť sa, že si naozaj robí úlohy a nevenuje sa nejakým iným činnostiam. Nejedno dieťa sa zavrie vo svojej izbe s tým, že rodičom povie, že sa ide učiť. Namiesto toho však trávi čas na počítači, sociálnych sieťach alebo na telefóne.

Príliš veľa úloh?

Niektorým rodičom sa zas nepáči, že deti dostávajú v škole príliš veľa domácich úloh a učenia. Čo je však príliš veľa učenia? Hodina, dve, tri denne? Ťažko povedať. Napríklad štúdia Michiganskej univerzity v roku 2004 zistila, že čas, ktorý študenti strávia nad domácimi úlohami je od roku 1981 o 51 percent vyšší. Určite sa zhodneme na tom, že menšie deti by nad knihami nemali tráviť celé hodiny. Čo sa týka starších študentov, tu je to veľmi diskutabilné, pretože to veľa záleží od konkrétnej školy a jej náročnosti.

Vysokoškoláci majú oveľa náročnejšiu prípravu ako stredoškoláci. Okrem toho majú veľa seminárnych prác, ktoré musia počas vysokoškolského štúdia vypracovávať.

Ak je vaše dieťa v úzkych s úlohami, dávajte pozor najmä na:

  • Syndróm z vyčerpania – už aj dnešné deti sa stretávajú s tým, že „vyhoria“. Dôvodom je práve to, že majú toho príliš veľa. Rodičia by mali byť obozretní, pretože dieťa môže následne stratiť motiváciu, zvyšuje sa frustrácia a nezáujem o učenie.
  • Hľadajte si informácie – pátrajte po tom, čo vaše dieťa čaká na vyučovaní. Sledujte webovú stránku vašej školy, akú má politiku daná škola.
  • Rozprávajte sa s ostatnými rodičmi – ak sú dlhodobo domáce úlohy príliš náročne a máte pocit, že sú neprimerané k veku vášho dieťaťa, spojte sa s ostatnými rodičmi a pýtajte si spätnú väzbu aj od nich. Ak sa vaše názory zhodujú, tak skúste osloviť spoločne pedagóga. Všetko je to o spoločnej komunikácii, a preto je dôležité, ako tento problém odkomunikujete so školou.

Zmysel úloh

Čo je vlastne úlohou domácich úloh a prečo ich učitelia deťom dávajú? Mali by preskúmať a posilniť vyučovacie hodiny a predmety, zároveň by mali v študentoch podnietiť pocit zvedavosti a mali by ich viesť k tomu, aby efektívne študovali. Domáce úlohy zároveň testujú to, čo sa študent v škole naučil a dáva prehľad o tom, kde má ešte medzery.

Existujú dobré a zlé domáce úlohy? Ťažko zhodnotiť, čo je dobré a naopak. V každom prípade by mali byť domáce úlohy zadávané v súlade s učebnými osnovami a preberaným učivom. V prípade, že sa rodičovi zadaná úloha nepozdáva, je dobré si pozrieť učebnicu a zošity.

A nezabúdajte na jednu dôležitú vec – úlohy za dieťa nerobí rodič. Ten môže pomôcť v prípade, že zadanej úlohe dieťa nerozumie a naviesť ho na tú správnu cestu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domáce úlohy