Pohyb pomáha deťom zlepšiť sa v matematike a pravopise

Na nevyhnutnosť pohybu upozorňujú vedci neustále. Zhodujú sa v tom, že práve deti potrebujú fyzickú aktivitu na to, aby mohli myslieť. Cvičenie a rôzne pohybové aktivity zároveň napomáhajú k intenzívnemu rozvoju duševných schopností dieťaťa.

07.06.2018 22:50
deti, pohyb, šport, škola Foto:
Udržiavať si mozog v kondícii odporúčajú vedci práve cvičením.
debata

Hovorí sa, že ak počas učenia zabezpečíte deťom fyzickú aktivitu, zvýšite ich úspech v tom, čo sa práve potrebujú naučiť. Je všeobecne známe, že práve pohyb robí ľudí šťastnejších, vplýva na ich kvalitu spánku a zdravia. Okrem toho však fyzická aktivita podľa vedcov pozitívne ovplyvňuje ľudský mozog – cvičenie mu totiž výrazne prospieva.

Mnohí vedci sa zhodujú v tom, že práve pohybom sa deti zdokonaľujú v matematike a v pravopise. Ďalej sa im celkovo zlepšuje pamäť, čím dokážu prijať oveľa viac informácií a zároveň si ich zapamätať. A tak odborníci školákom radia, aby si počas učenia zacvičili.

Rovnako odporúčajú rodičom, aby deťom dopriali veľa pohybu – najmä ak spozorujú, že v polovici svojich domácich úloh dieťa už nevládze, je nepozorné a podobne. Nemusí kvôli tomu hneď bežať do telocvične alebo na bežiaci pás, niekedy stačí krátke rozptýlenie formou „jamping jackov“ aj uprostred kuchyne. Najmä menšie deti sú často znudené počas úloh, a takáto forma ich môže prebrať z letargie.

Štvormesačný rozdiel

V Holandsku nedávno robili výskum v rámci športovania a vyučovania. Deti na základnej škole rozdelili výskumní pracovníci do dvoch skupín, pričom jedna skupina sa venovala klasickému vyučovaniu v triede a druhá skupina detí sa síce tiež učila v triedach, ale toto vyučovanie zahŕňalo aj cvičenie, respektíve fyzickú aktivitu priamo na hodine.

Tento výskum trval dva roky, pričom práve skupina žiakov, ktorí si počas štandardnej vyučovacej hodiny v triede aj zacvičili, preukázala oveľa lepšie výsledky v testoch z matematiky a pravopisných cvičeniach. Tieto výsledky boli natoľko výrazne, že predstavovali štvormesačný náskok oproti žiakom, ktorí sa počas učenia „nehýbali“.

Výskumy v súvislosti so športom a vzdelávaním sa zhodujú v tom, aké pozitíva prináša pohyb do nášho života a aký je prospešný pre deti a študentov. Napríklad v roku 2014 vedci v Austrálii skúmali fyzickú aktivitu a jej vplyv na duševnú kondíciu. A výsledky nikoho neprekvapili, pretože opätovne sa potvrdilo, že mentálna kondícia je prepojená s tou fyzickou.

Ďalšie štúdie preukázali, že cvičením sa môže zvýšiť inteligencia, pozitívne ovplyvňuje pohotové myslenie, zlepšuje pamäť a aj plánovanie. A tak je športovanie dobré nielen pre telesné zdravie, ale aj pre to duševné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #matematika #fyzická aktivita #pravopis