Deti môžu v lete rozhýbať svoje telo

O športe a pohybe v životoch detí sa už toho popísalo veľa. Nemusíme opakovať, aký je zdravý životný štýl vrátane pohybu dôležitý. A práve letné prázdniny sú obdobím, kedy je toho času oveľa viac a rodičia spolu s deťmi sa môžu do sýtosti venovať tým najrôznejším pohybovým aktivitám.

15.07.2018 21:00
deti, pohyb, šport, škola Foto:
Pohyb by mal byť súčasťou detských životov nielen počas školského roka, ale aj v lete. Nájdite si aktivity, ktoré sa dajú vo vašom okolí robiť spolu s deťmi.
debata

Popri športovaniu si dieťa zlepšuje svoju fyzickú kondíciu, ale zároveň aj trávi svoj čas efektívne. Deti aj týmto spôsobom majú možnosť stretnúť nových kamarátov a získajú správne návyky zdravého životného štýlu.

Radosť a zábava ide ruka v ruke spolu so športovaním. A leto je obdobím, kedy sú deti v pohybe viac – či už prostredníctvom táborov, dovoleniek, plávania, bicyklovania sa s kamarátmi a podobne. Okrem leta však pohyb patrí do života dieťaťa celoročne – a nezabúdajme, že aj v rámci škôl.

Ponúkajú však hodiny telocviku dostatok priestoru na športovanie naším školákom? A učia sa na týchto hodinách, ako správne cvičiť? Všeobecne sa hovorí o tom, že deti sa dnes hýbu menej. Dôvodom sú moderné technológie a uponáhľaná doba. Na druhej strane ani dospelí nie sú vždy správnym príkladom svojim deťom – šport a pohyb je životný štýl. A týmto príkladom by teda mali ísť aj rodičia.

Okrem iného kvalita športového vzdelávania na školách tiež nie je ideálna. Veľa detí dnes netuší, ako urobiť správne drep, ako správne dýchať pri behaní, majú slabé nohy a ruky, nedokážu sa udržať na lane. Mohli by sme toho menovať viac, ale dôležité je, že často deti nevedia, ako správne cvičiť a ako na to.

Pomôcť školákom k správnej technike športovanie a celkovo k samotnej motivácii môžu rôzne projekty, ktoré sa venujú športovej oblasti.

„Existujú výskumy, v ktorých sa poukazuje na zníženú výkonnosť deti v oblasti športu. Sám v praxi vidím deti, ktoré nevedia chytiť loptu, nevedia hodiť na cieľ, majú problém urobiť 10 kľukov. Snažíme sa s našim projektom a rôznymi odborníkmi zvýšiť povedomie medzi deťmi. Je úžasne, keď príde na akciu aj telocvikár a ocení prístup k deťom alebo daný prvok zapojí do výučby. Stále verím, že záujem o šport prebije moderné technológie a zdravý životný štýl zasiahne do školstva, ale i samotných rodín,“ hovorí Juraj Šimkovič, ktorý sa zaoberá vzdelávaním a trénovaním detí už niekoľko rokov a v poslednom čase je aktívny aj v rámci projektu Rozhýb svoju školu.

Rozhýb svoje telo

Ukázať deťom rôzne formy pohybu cez rôzne športové aktivity sa snaží aj projekt Rozhýb svoje mesto, ktorý okrem iného organizuje aj celoslovenskú akciu s názvom Rozhýb svoju školu. S týmto projektom sa spoznalo už niekoľko slovenských škôl. Za všetkým stojí Octago.

Práve tento projekt chce podporiť deti a mládež k športovým aktivitám a zdravému životnému štýlu, ktorý má byť každodennou súčasťou ich života už odmalička. Správne školákov namotivovať a priviesť k pohybu zaujímavou formou – aj to ma za úlohu spomínaný projekt.

Klasické hodiny telocviku nemusia školákov zaujať. Nehovoríme, že je to tak vždy a všade, ale dnes potrebujú deti zaujať. Priniesť niečo nové a hlavne inak. „Brané cvičenie či akcie organizované školami nemajú taký dopad a váhu ako v minulosti a popravde učiteľom sa ani nechce a pre deti ich učiteľ nie je už zaujímavý. A tak sme vymysleli celodennú akciu pre školy – festival pohybu,“ hovorí Mária Bendová, ktorá zastrešuje organizáciu Rozhýb svoje mesto.

Deti sú pod drobnohľadom profesionálnych trénerov, ktorí ich povzbudia a ukážu im, ako správne cvičiť. Táto akcia naučí deti nielen veľa o športe, ale aj o všetkom, čo k tomu neodmysliteľne patrí. „Deti si počas dňa prejdú stanovištia pohybu ako takého – šport, kreatívu, pohyb, náuky o zdravom životnom štýle. Čiže všetko, čo spolu súvisí a je nevyhnutné. Najväčšou výhodou je však fakt, že celé to je vedené mladými, športovými a namotivovanými odborníkmi vo svojej oblasti, kde nie je potrebná prítomnosť učiteľov. A to je jedna z najhlavnejších dôvodov úspechu,“ vysvetľuje ďalej Bendová.

Odbornosť, moderný prístup, veková podobnosť a sympatie – na týchto princípoch je založený spomínaný projekt.

„Doteraz máme za sebou cez 4 000 detí, 5 000 km, 10 miest a pokračujeme ďalej. Hľadáme spôsoby, aby projekt bol prístupný každému. Chceme budúcim generáciám aj touto formou ukázať čaro aktívneho životného štýlu a vidieť úprimnú detskú radosť z cvičenia je to, čo nás motivuje,“ uzatvára Bendová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pohyb #školáci #športovanie #Rozhýb svoju školu #Rozhýb svoje mesto