Počas prázdnin nielen oddychujte. Venujte sa tomu, čo ste nestíhali v škole

Kto z nás by si nepamätal ten pocit radosti, keď prišli dlho očakávané prázdniny. Teplo, slnko, voda, zábava, smiech a veľa priateľov. Aj toto sú znaky leta, ktoré všetci veľmi dobre poznáme. Ale aj počas leta by sme mali byť produktívni a okrem oddychu urobiť niečo pre svoje telo a myseľ.

29.07.2018 22:45
dovolenka, prázdniny, relax, priatelia Foto:
Počas letných prázdnin využite čas naplno a venujte sa nielen odpočívaniu, ale aj osobnostnému rastu.
debata

Leto je v plnom prúde a študenti si užívajú dni vytúženého voľna rôznymi spôsobmi. Niektorí si tento čas vypĺňajú brigádami, aby si zarobili nejaké peniaze navyše k štúdiu, iní zas trávia horúce letné dni s priateľmi a relaxujú, športujú, jednoducho sa zabávajú.

Najmä starší študenti si môžu napríklad urobiť zoznam toho, čo by chceli cez leto robiť. Počas školského roka sa zameriavajú na to, aby mali čo najlepšie známky a často im potom nezostáva čas na nič iné. Využiť ešte zvyšok prázdnin na svoj osobný rast, nemusí byť vôbec zlý nápad. Okrem brigády si študenti letné mesiace vypĺňajú stážami, ktoré ich opäť môžu v budúcnosti posunúť ďalej a môžu byť o krôčik vpred k získaniu ich vysnívanej práce. Popri stáži a rovnako aj brigáde by mali mať študenti stále dostatok času na relax.

V prípade, že si študent zarába, treba pouvažovať o založení bankového účtu, na ktorom si bude odkladať vždy konkrétnu časť zo zarobených financií. Naučí sa tak sporiť, čo odporúčajú mnohí odborníci na financie.

Oddych, zábava a aktivity

Cez prázdniny využite čas naplno. Venujte sa nielen odpočívaniu, ale aj osobnostnému rastu.

Psychológovia v tomto období odporúčajú všetkým študentom, aby oddychový čas využili naplno. Netrávili ho iba relaxovaním a ničnerobením, ale každý môže pre seba urobiť viac. Počas školy totiž študenti nestíhajú často veľa svojich záľub alebo zanedbávajú niektoré činnosti, ktorým by sa chceli venovať, ale nemôžu. Štúdium ich naplno pohltí, a tak počas letných prázdnin môžu čo najlepšie využiť svoj čas.

Odborníci hovoria, že práve toto obdobie je najlepšie na „dobiehanie“ starých hriechov a všetkého, čo by študenti chceli stihnúť urobiť. Zamyslite sa preto nad tým, čo všetko by ste počas školského roka chceli robiť, ale nestíhate. Prípadne si urobte zoznam týchto vecí a postupne si ich do konca leta vyškrtnite. Keď nastúpite v septembri do školy, budete mať dobrý pocit z toho, čo všetko ste za posledné dva mesiace stihli urobiť.

Občas si posedieť na gauči, pozrieť dobrý film alebo surfovať na internete, nemusí byť na škodu. Ale v lete vymeňte každodennú rutinu za zábavu na čerstvom vzduchu. Ak neviete, čo by ste chceli robiť, skúste si vyhľadať všetky možné aktivity vo vašom okolí. Možno vás niečo osloví.

Pomáhajte

Prípadne skúste dobrovoľníctvo. Okrem dobrého pocitu, že ste pomohli a podali pomocnú ruku niekomu, kto to naozaj nevyhnutne potrebuje, si môžete dobrovoľníctvo zapísať aj do svojho životopisu. Dnes už väčšina firiem oceňuje, ak sú ľudia v dobrovoľníckych spolkoch alebo iných neziskových organizáciách.

Nevyhýbajte sa veľmi slnku. Zo slnečných lúčov načerpáte nielen vitamín D, ale aj potrebnú energiu. Tú budete čoskoro predsa potrebovať. Navyše, opálené telo v lete vyzerá naozaj dobre. Nezabudnite však všetko s mierou a rovnako si nezabudnite pribaliť k vode aj opaľovací krém.

A na záver ešte jeden tip. Nezabúdajte čítať. Čokoľvek. Na dovolenku alebo kúpalisko si pribaľte nejakú knihu alebo zaujímavé časopisy. Dajte si záväzok, že počas prázdnin prečítate aspoň jednu knihu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #letné prázdniny #aktivity v lete