Históriu si môžete s deťmi zopakovať aj návštevou hradov a zámkov

Počas letných prázdnin rodičia plánujú pre svoje deti tie najzaujímavejšie aktivity. Nejeden rodič si láme hlavu nad tým, kam sa spoločne vybrať so svojím prázdninujúcim školákom. Nechajte sa inšpirovať nasledovnými tipmi.

30.07.2018 21:00
Oravský hrad Foto:
Oravský hrad
debata

Zopakovať si dejepis a pozrieť sa spätne do histórie môžete aj vstupmi do niektorých vybraných hradov, zámkov a múzeí. Pridanou hodnotu takejto návštevy je odborný výklad, ktorý vás tam môže čakať. Dieťa sa tak môže dozvedieť všetko o konkrétnom mieste, o ľuďoch, ktorí v tom čase tu žili a celkovo o dejinách slovenských hradov. Pri niektorých zrúcaninách nie je možnosť prehliadky so sprievodcom, ale určite tam nájdete informačné tabule, vďaka ktorým sa dozviete všetko potrebné.

Ak plánujete navštíviť pamiatky na Slovensku a oboznámiť deti s našouu históriu, tak odporúčame navštíviť nasledovné miesta.

Západné Slovensko

Bratislavský hrad je vidieť už z diaľky, jeho výhodou je aj strategická poloha – koná sa tu množstvo spoločenských a kultúrnych podujatí.

Hrad Devín sa nachádza len na skok od Bratislavského hradu. Vyníma na mohutnom kopci nad sútokom Dunaja a Moravy, kde vás čaká nádherný panoramatický výhľad. Môžete si urobiť výlet loďou z bratislavského prístavu, pričom plavby sú naplánované často, takže nebudete musieť ani dlho čakať na ďalšiu loď.

Hrad Červený Kameň leží v obci Častá a výhodou tohto miesta je aj množstvo sprievodných programov, ktoré sa tam zvyknú konať najmä počas víkendov. Program býva tematický rozdelený, môžete si tam posedieť v miestnej kaviarni na horúcej čokoláde alebo studenej malinovke.

Kto by nepoznal a aspoň raz nenavštívil Bojnický zámok? Patrí k najkrajším a zároveň najnaštevovanejším zámkom na Slovensku. Bojnice sú celkovo zaujímavým miestom, ktoré treba navštíviť s deťmi, pretože ponúkajú veľa možností, ako tu tráviť čas. Okrem zoologickej záhrady môžete vidieť vyhliadkovú vežu, ktorá je momentálne novou turistickou atrakciou.

Bojnický zámok Foto: SHUTTERSTOCK
Bojnice, Bojnický zámok Bojnický zámok

Za zmienku stojí aj krvavé sídlo grófky Alžbety Báthoryovej. Zrúcanina nad Čachticami ponúka krásny výhľad na okolie. Keď už budete v tejto lokalite, tak to už máte len na skok na Beckovský hrad a na dominantu Považia Trenčiansky hrad.

Kam za múzeami? Veľa múzeí ponúka práve hlavné mesto. Môžete si tak pozrieť Slovenské národné múzeum, ktoré je najväčšou kultúrnou inštitúciou na Slovensku, ďalej Múzeum dopravy, Železničné múzeum, Múzeum mesta Bratislava, Múzeum židovskej kultúry a množstvo iných bratislavských mú­zeí.

Letné prázdniny sú ideálnym časom, kedy vziať deti na návštevu slovenských pamiatok. Môžu sa tak naučiť rýchlou a zábavnou formou viac o dejinách, geografii a navyše spoznajú aj nádhernú slovenskú prírodu.

Veľmi populárne je aj múzeum moderného umenia – Danubiana Meulensteen Art Museum. Toto múzeum leží približne 20 km od Bratislavy, nájdete ho v Čunove. Práve Čunovo ponúka aj zábavný park pre deti, ale i dospelých, kde si môžete spoločne vyskúšať množstvo atrakcií.

Pre deti od 12 rokov môže byť veľmi zaujímavé aj Zážitkové centrum vedy Aurelium v Bratislave. Na tomto mieste sa prelína zábava s učením a školáci tu môžu spoznať vedu na vlastnej koži. Vidieť tu môžete interaktívne expozície a vyskúšať rôzne fyzikálne a chemické javy.

Stredné Slovensko

Stredné Slovensko ponúka rovnako veľmi veľa možností, kam sa vybrať. Ak však hovoríme o strednom Slovensku, nemôžete vynechať návštevu Banskej Štiavnice, ktorá je sama o sebe neuveriteľne krásnym historickým mestom.

Unikátnym architektonickým barokovým sakrálnym celkom je nepochybne Kalvária, ktorá stojí na kopci Ostrý vrch a vidieť ju zo všetkých strán. Ponúka súbor viac ako dvadsiatich sakrálnych stavieb – sú aj to kaplnky, ktoré predstavujú ukrižovanie Ježiša a siedmich bolestí Panny Márie, kostoly a nesmie chýbať aj boží hrob.

Kaštieľ vo Svätom Antone je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorú nevynechajte. Očaria vás bohato zdobené salóny pôvodným nábytkom a súčasťou prehliadky kaštieľa je aj poľovnícka expozícia.

Nový Zámok ponúka svojim návštevníkom výhľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Šesťposchodová renesančná fortifikačná stavba si vás získa. Dozviete sa tu celkovo o význame mesta Banská Štiavnica, ale aj ostatných banských miest pri boji proti Turkom.

Nad Trojičným námestím sa nachádza Starý Zámok, ktorý pochádza z 13. storočia a návšteva sa odporúča všetkým milovníkom histórie. Konajú sa tu tiež festivaly a divadelne predstavenia. Na strednom Slovensku sa nachádza aj rozľahlý Pustý hrad, ktorý je tiež známy ako Starý Zvolenský hrad. Vyníma sa nad sútokom riek Hron a Slatina. Na východ od Zvolena sa nad obcou Vígľaš nachádza neprehliadnuteľný zámok. Zámok Vígľaš vám odkryje tajomstvá minulosti. Jeho história siaha až k templárom. Nachádza sa tu aj hotel, ktorý je zapísaný v zozname Národných kultúrnych pamiatok. Ak sem zavítate, budete mať možnosť prijať pozvanie na dobovú hostinu.

Hrad Modrý Kameň sa nachádza v okrese Veľký Krtíš v južnej časti Krupinskej planiny. Zaujímavosťou je aj to, že tu máte možnosť navštíviť Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. Ak pôjdete okolo Kremnice, navštívte Mestský hrad Kremnica, ktorý je súčasťou NBS – Múzea mincí a medailí Kremnica.

Klenotom medzi slovenskými hradmi je určite aj Oravský hrad, ktorý nájdete v obci Oravský Podzámok. Je známy svojou rozlohou, pričom pozostáva z 27 objektov. Bol vybudovaný na skale ako „orlie hniezdo“. Orava ponúka turistom niekoľko pútavých zastávok – Pamätný dom Martina Kukučína v Jasenovej, Oravská lesná železnica, Zemianska kúria v Brestovej, či Florinov dom v Dolnom Kubíne.

Horný kostol je dominantou Kalvárie v Banskej... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kalvária, banská štiavnica, Horný kostol je dominantou Kalvárie v Banskej Štiavnici.

Východné Slovensko

Na východnom Slovensku leží množstvo zrúcanín a hradov, ktoré sa oplatí vidieť. Jedným z nich je tiež stredoveký Šarišský hrad, ktorého zrúcaniny sa rozprestierajú na Šarišskom vrchu neďaleko Prešova. V Bardejove sa zas nachádza Šarišské múzeum, ktoré je však počas tohto leta zatvorené z dôvodu rekonštrukcie.

Šariš má niekoľko zaujímavých chrámov – Chrám sv. Lukáša Evanjelistu v Brežanoch, Chrám sv. Mikuláša v obci Bodružal, drevený kostolík – Chrám Sv. Paraskievy v obci Dobroslava.

Aj Gemer sa má čím pochváliť. Hrad Krásna Hôrka láka svojich návštevníkom svojou atrakciou – múmiou Žofie Andrássyovej-Serédyovej. Krásna Hôrka sa nachádza kúsok od Rožňavy. Gemer vás nesklame – nachádza sa tu unikátna secesná pamiatka. Vedeli ste, že v Krásnohorskom Podhradí sa nachádza Mauzóleum Františky a Dionýza Andrássyovcov? Tento objekt je obklopený veľkým parkom a v kontraste s mramorovými stenami mauzólea vás táto scenéria určite ohúri.

Súbor kultúrnych a prírodných pamiatok môžeme uzavrieť Spišským hradom, národnou kultúrnou pamiatkou – zapísanou do Zoznamu pamiatok svetového dedičstva UNESCO. Predstavuje jeden z najväčších hradných komplexov strednej Európy. Hrad je dominantou celého Spiša, prejsť sa môžete cez náučný chodník Sivá Brada – Dreveník.

Okrem toho si môžete v Levoči pozrieť aj Spišské múzeum, ktoré patrí medzi najstaršie múzeá na Slovensku s viac ako 12-tisíc zbierkových predmetov v štyroch expozíciách a troch výstavných sieňach.

Spišský hrad Foto: SHUTTERSTOCK
Spišský hrad Spišský hrad

Aj malé zrúcaniny sa oplatí navštíviť

Na Slovensku máme naozaj veľa kultúrnych pamiatok, ktoré sa oplatí vidieť a v jednom článku sa nedá spísať všetko, čo by školáci mali vidieť. Vyberte si podľa seba, kde sa v najbližšom čase pôjdete spoločne pozrieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #hrady #múzeá #letné prázdniny #kam s deťmi #zámky