Plánujete s deťmi dovolenku? Držte sa týchto tipov!

V lete väčšina rodičov berie svoje deti na dovolenky, či už je to na cesty po Slovensku alebo k moru. Školáci, ale nielen oni si určite prázdniny zaslúžia a takisto aj oddych niekde na pláži. Ako si však užiť dovolenku bez problémov a neodniesť si domov neželaný darček v podobe prechladnutia?

05.08.2018 21:00
cestovanie, dovolenka, rodina, letisko,... Foto:
Dovolenka s deťmi si vyžaduje dôslednú prípravu.
debata

Predškolákov, žiakov a študentov čaká ešte zopár týždňov oddychu. Ešte štyri týždne sa môžu tešiť z dovoleniek a dovolenkových pobytov, chvíľ strávených na zaujímavých miestach, šantenia vo vode a výletov v prírode. Treba však myslieť aj na tých najmenších, najmä ak sa rodičia rozhodnú pre exotickú dovolenku. Čo by mali vedieť? Na čo všetko myslieť pri výbere dovolenky, ak budete cestovať s deťmi?

„Deťom do dvoch rokov veku lekári neodporúčajú cestovať do exotických oblastí predovšetkým pre riziko nákazy infekčnými chorobami. Hrozbou pre zdravie môže byť aj kontakt s exotickými mikroorganizmami, jedovatými živočíchmi, či parazitmi,“ upozorňuje na svojej stránke Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR). Ďalej pripomína, že okrem výberu vhodnej destinácie by si mali dať rodičia záležať aj na výbave dovolenkovej lekárničky.

Práve odlišné hygienické návyky a kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti v niektorých exotických destináciách môžu podľa ÚVZ SR spôsobiť závažné dovolenky počas vašej dovolenky. Myslite aj na to, že cestovanie s malými deťmi v lietadle nie je vhodné do určitého veku. „Cesta lietadlom nie je pre dieťa mladšie ako dva roky vhodná i z dôvodu nemožnosti poskytnutia odbornej lekárskej pomoci, ak sa vyskytne závažný zdravotný problém, napríklad kŕče, horúčka, bezvedomie, bolesti brucha, hyperventilácia, epileptický záchvat a ďalšie ťažkosti,“ vymenúva na svojej stránke ÚVZ SR.

Pred odchodom si ešte skontrolujte lieky, ktoré váš školák pravidelne berie. Pribaľte k nim aj lieky proti teplote, bolesti, hnačke, nevoľnosti. Užitočné môžu byť aj očné a nosné kvapky v prípade, že cestujete lietadlom.

Cestujete autom? Nezabudnite na pitný režim!

Obľúbené Chorvátsko a Taliansko sa stále teší popularite aj u Slovákov. Niekoľkohodinová cesta autom si však tiež vyžaduje určité opatrenia, pretože ak budete cestovať počas dňa, nevyhnete sa vysokým teplotám. Pozor na problémy, ktorým môžete nechtiac vystaviť vaše deti. „Vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy,“ upozorňuje ďalej ÚVZ SR. Záťaž teplom tak môže spôsobiť pokles výkonnosti, vyššiu únavu a dokonca môže dôjsť až k prehriatu organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

Počas cestovania je nevyhnutné dodržiavať pitný režim. Piť dostatok tekutín treba aj vtedy, ak nepociťujete smäd. „Na uhasenie smädu detí je vhodná voda, neperlivé minerálne vody a nesladené ovocné či bylinkové čaje. U zdravého dieťaťa je nevyhnutné príjem tekutín zvýšiť najmä počas horúcich letných dní, pri pobyte v prostredí s nízkou vlhkosťou vzduchu alebo v priebehu zvýšenej telesnej aktivity – pri športovaní,“ uvádza ÚVZ SR. Pri takýchto situáciách je preto potrebné, aby dieťa pilo až dvoj-trojnásobné množstvo tekutín ako je bežne.

Úpaly sú strašiakom každej dovolenky. Počas obeda návštevu pláže s deťmi radšej vynechajte, používajte prikrývku hlavy. Úpal odhalíte tak, že dieťa môže mať zvýšenú telesnú teplotu, bolesti hlavy, zrýchlené dýchanie, rýchly pulz a môže pociťovať nevoľnosť. Rovnako dôležité sú aj kvalitné slnečné okuliare, krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. Klimatizácia v aute je ideálna pomôcka počas horúcich letných dní. Môže nám však aj uškodiť.

Podľa ÚVZ SR by mala byť klimatizácia nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako päť maximálne sedem stupňov Celzia. V príliš klimatizovanom prostredí sa šíria rôzne kvapôčkové infekcie a ľudia so zníženou imunitou potom môžu mať problémy.

Ako používať klimatizáciu v aute?

Ak používate klimatizáciu v aute, môžete privodiť vašim deťom mnoho zdravotných problémov – ochorenie dýchacích ciest, bolesti hlavy, prechladnutie chrbtice, zápaly stredného ucha, spojiviek, ochorenie očí a uší, ktoré práve pri cestovaní najviac trpia. „Prúd chladného vzduchu smerujte ak, aby nefúkal priamo na posádku, klimatizáciu pustite na 10 – 15 minút za hodinu,“ odporúča ÚVZ SR. Treba si „posvietiť“ aj na plesne, ktoré ich sa môžete zbaviť antibakteriálnym sprejom.

Deťom sa dovoľte kúpať len na oficiálne prevádzkovaných kúpaliskách a vodných plochách. Tieto vody by mali byť monitorované orgánmi verejného zdravotníctva.

Posledná rada

Na čo myslite pred každou dovolenkou a zároveň na každej dovolenke? Počas celej dovolenky venujte deťom „mimoriadnu pozornosť a kontrolujte ich pri všetkom, čo robia. Ak cestujete do exotických krajín, dajte ich zaočkovať aj proti ochoreniam, proti ktorým existuje odporúčané očkovanie. S malými deťmi dajte prednosť menej náročným krajinám a ubytovaniu v hoteloch na dobrej úrovni,“ odporúča ÚVZ SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #deti #prázdniny #rodičia #dovolenky