Nemáte motiváciu študovať cudzie jazyky? Inšpirujte sa

Už čoskoro sa bude konať prvý medzinárodný jazykový festival na Slovensku. LingvaFest’ 2018 prinesie koncom septembra do Bratislavy atmosféru rôznych jazykov, ktoré sa budú skloňovať vo všetkých pádoch.

27.08.2018 22:30
deti, škola, cudzie jazyky Foto:
Študenti môžu v septembri zažiť atmosféru niekoľkých jazykov naraz.
debata

Čo prinesie toto podujatie do hlavného mesta? Okrem zábavy to budú vystavovatelia, rôzne kvízy, prednášky, koncerty, ale aj rýchlokurzy a diskusie. Podujatie sa koná pri príležitosti Európskeho dňa jazykov.

Padne rekord?

Pre účastníkov je pripravený bohatý program. Na čo všetko sa tak môžu tešiť? Napríklad v piatok vystúpi francúzsky spevák jOmO, Jean-Marc Leclercq, ktorý je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov za najviacjazyčný koncert na svete – 22 piesní v 22 jazykoch. Počas LingvaFestu ľudí roztancuje a uvedie do varu svojimi viacjazyčnými piesňami plnými radosti a energie. Možno sa pokúsi zdolať svoj doterajší Guinessov rekord a skúsi zaspievať až v 23 jazykoch. V sobotu sa bude pokračovať opäť v znamení jazykov, konkrétne to bude viacjazyčný koncert skupiny KaFe Band, dcéry Ľubomíra Feldeka, Kataríny Feldekovej, ktorá odspieva výber piesní v šiestich jazykoch.

Najmladšou hviezdou bude Bella Devyatkina (Белла Девяткина) z Ruska, ktorá má síce len päť rokov, ale už plynulo hovorí siedmymi jazykmi a dokonca v nich už začína čítať. Bella bude na festivale počas obidvoch dní.

Návštevníci si počas celého programu môžu skúsiť cudzie jazyky, keďže budú neustále prebiehať „ochutnávkové“ lekcie. Pripravené sú besedy so spisovateľmi a prekladateľmi, či prednášky k témam jazykov, napríklad od známych polyglotov, pedagógov, tlmočníkov a tiež prednášky k témam kultúr a cestovania, ktoré budú hostiť známi rečníci a cestovatelia. Návštevníci budú mať možnosť vyhrať aj hodnotné ceny v rámci súťaží.

Čo je cieľom festivalu? Je to najmä priblíženie a predstavenie cudzích jazykov a kultúr, zvýšiť záujem o jazyky a motivovať k ich učeniu ostatných. Okrem toho tiež predstaviť efektívne spôsoby výučby, nové metódy a aplikácie a poskytnúť priestor na ďalšiu spoluprácu medzi rôznymi inštitúciami a ľuďmi, ktorí pracujú priamo s jazykmi.

Prečo a ako festival vlastne vznikol? „Celé sa to začalo v zahraničí. Ako občianske združenie vytvárame bezplatné vzdelávacie webstránky na vyučovanie jazykov, často podporené Európskou komisiou. Tieto naše portály sme chodili prezentovať na rôzne jazykové veľtrhy, akcie, festivaly napríklad do Nemecka, Francúzska, Poľska, Maďarska. Po istej dobe sme si povedali, že už snáď dozrela doba, aby aj Slovensko malo svoj vlastný jazykový festival. No a keďže sme taký zatiaľ nenašli, rozhodli sme sa ho vytvoriť. Vďaka spolupráci s rôznymi inštitúciami sa nám to postupne aj podarilo. Veľkou oporou bola najmä Ekonomická univerzita v Bratislave, vďaka jej ústretovosti sme našli výborný priestor, kde toto podujatie môže hostiť jazykových nadšencov, umelcov i vystavovateľov,“ približuje Peter Baláž, koordinátor združenia Edukácia@Internet, ktoré akciu iniciovalo.

Predsudky a stereotypy

„Dnes sa veľmi často v médiách skloňujú slová ako predsudky, stereotypy, rasizmus a xenofóbia. Kvôli migračnej kríze v Európe musia ísť jednoducho predsudky voči cudzincov a strach z nepoznaného bokom, aby sme mohli spolunažívať v mieri. Presne to je jedným z hlavných cieľov festivalu,“ hovorí jeden zo spoluorganizátorov festivalu Michal Grodza.

Grodza ďalej poukázal aj na to, že ľudí treba k štúdiu jazykov inšpirovať. „Veríme, že vďaka ochutnávkam cudzích jazykov, kultúrnemu programu a zahraničným hosťom sa festivalu podarí ukázať to dobré, čo so sebou odlišné kultúry prinášajú a tiež, že účastníci naberú dostatočnú dávku inšpirácie začať s učením sa prvého cudzieho jazyka, posunúť svoje už získané jazykové zručnosti na iný level alebo sa rozhodnú naučiť sa ďalší jazyk. Festival spojí polyglotov, ktorí ľuďom ukážu ako na to, inštitúcie ako jazykové školy, občianske združenia a univerzity, ktoré odprezentujú, čo ponúkajú, študentov základných a stredných škôl, ktorí budú hľadať motiváciu a know-how spolu s ambasádami, ktoré prispejú ku kultúrnemu programu,“ uzatvára Grodza.

Termín: 28. – 29. septembra

Miesto: Ekonomická univerzita, Petržalka

Účasť na celom podujatí je pre návštevníkov bezplatná.

Viac informácií nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #cudzie jazyky #LingvaFest’ 2018