Umývanie rúk treba budovať už u škôlkarov

Jeseň sa nám často spája s infekčnými chorobami. Prekúrené miestnosti, veľa ľudí v uzavretom priestore, špinavé ruky. Toto všetko je spúšťačom napríklad takej chrípky. Škôlkari a školáci by mali dbať na hygienu čistých rúk. Umývanie rúk u detí preto nepodceňujte, dá sa ním predísť šíreniu infekčných chorôb.

30.10.2018 23:00
dieťa, ruky, hygiena, umývanie rúk Foto:
Ako efektívne znížiť chorobnosť žiakov? Naučte ich pravidelne si umývať ruky.
debata

Najmä počas sychravejších dní sme náchylnejší na rôzne ochorenia. Deti v materských školách a žiaci vo väčších kolektívoch sa môžu stretnúť s niekoľkými infekčnými chorobami. Preto by mali odmalička vedieť, aké je dôležité pravidelné umývanie rúk.

Podľa hygienikov treba budovať správne návyky od detstva – špeciálne dôkladné umývanie rúk treba budovať ako pravidelný návyk už v ranom detstve. Iba ich opláchnutie pod teplou vodou podľa nich nestačí, potrebná je aj poriadna dávka mydla. A prečo je to také dôležité? Umývaním rúk možno totiž čo najjednoduchšie predísť šíreniu veľkej časti infekčných chorôb.

Najčastejšie treba na to myslieť počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Hygienici hovoria, že tak možno predchádzať rôznym respiračným ochoreniam, ale tiež aj hnačkovým ochoreniam a vírusovej hepatitíde typu A (choroba špinavých rúk).

Učte už tých najmenších

„Pravidelný návyk pre umývanie rúk je dôležité budovať už v ranom veku dieťaťa, pretože je náchylnejšie na ochorenia, imunita sa u neho ešte len vyvíja,“ upozorňuje na stránke Úradu verejného zdravia SR (ÚVZ SR) hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ďalej tiež hovorí o tom, kedy je zvýšený výskyt chorôb. „V jesennom období hrozí v detských kolektívoch vyššie riziko nákazy infekčnými respiračnými ochoreniami, dieťa by malo vedieť, že ruky si nestačí opláchnuť len teplou vodou, musí použiť aj primeranú dávku mydla. Prvý predpoklad zabráneniu vzniku infekčných ochorení je dôkladná hygiena rúk,“ povedal ďalej Mikas.

Aj umývanie rúk má svoje pravidlá a nie sú vôbec zložité. Treba vždy použiť mydlo, najideálnejšie je tekuté v chránenej dávkovacej nádobe. „Ruky je dôležité navlhčiť teplou vodou, poriadne ich mydliť a nakoniec dôkladne opláchnuť. Celá procedúra by mala trvať 40 až 60 sekúnd. K mechanickému čisteniu rúk treba pristupovať zodpovedne a nevynechať žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami. Najlepšie je po umytí použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák,“ píše ÚVZ SR na svojej stránke.

Pre dieťa je dobré mať pri sebe aj dezinfekčný prostriedok na ruky, ktorý je založený na alkoholovej báze. Dezinfekcia rúk touto metódou by podľa hygienikov mala trvať približne 20 až 30 sekúnd. Dezinfekčný prostriedok pribaľte dieťaťu do školskej tašky a poučte ho o jeho používaní – napríklad vtedy, ak práve nemá možnosť umyť si ruky tečúcou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #hygiena detí #deti a chrípka #školáci a hygiena