Učenie nekončí dosiahnutím určitého stupňa vzdelania

Všetci dobre vieme, že len samotný titul nezaručuje svojmu nositeľovi aj vedomosti, zručnosti a znalosti, ktorými by mal vzdelaný človek oplývať. Vzdelávať by sme sa preto mali celý život, pracovať na sebe, rozvíjať svoje schopnosti a vedomosti.

26.11.2018 23:00
shutterstock 69214975 Foto:
Vzdelávať sa môžeme celý život, získaním titulu to nekončí.
debata

Vzdelávanie hrá dôležitú úlohu v živote každého človeka a v podstate nespočíva len v povinnej školskej dochádzke alebo návšteve univerzity. Vzdelávanie by malo byť celoživotný proces každého z nás. Na význam celoživotného učenia v súvislosti s jednotlivcom, ale aj celou spoločnosťou sa snaží poukázať aj podujatie s názvom Týždeň celoživotného učenia, ktoré sa koná v dňoch od 26. novembra do 2. decembra 2018.

Týždeň celoživotného učenia prináša sériu konferencií, prednášok, dni otvorených dverí, ale aj ukážkových hodín a koná sa v rámci celého Slovenska. „Týždeň celoživotného učenia je podujatie, ktoré sa snaží upozorniť na význam celoživotného učenia pre zdravie občianskej spoločnosti pomocou organizovania prednášok, workshopov a diskusií po celom Slovensku.“

Pre koho je podujatie určené? „Chceme motivovať každého k aktívnej účasti na vzdelávaní bez ohľadu na vek, zameranie a profesiu. Vzdelávacím inštitúciám zároveň ponúkame možnosť prezentovať svoje aktivity a aktívne diskutovať o stave vzdelávania na Slovensku,“ píše sa o projekte na stránke tcu.sk.

A aký bol podnet tento rok? Čo si myslíte, koľko ľudí sa po skončení školy venuje samovzdelávaniu? Patríte medzi tých, ktorí sami siahnu po odbornej literatúre alebo si vyhľadávajú informácie z najrôznejších oblastí? Veľmi veľa mladých po skončení strednej či vysokej školy odchádza napríklad za prácou do zahraničia. Tam sa potom často venujú štúdiu cudzích jazykov, otázne zostáva, ako sú na tom absolventi s inými zručnosťami a znalosťami.

Čo teda hovorí prax? „Na Slovensku sa po ukončení štúdia vzdeláva len 3,4 percenta populácie. Preto sme sa rozhodli na Slovensku pomôcť zorganizovať Týždeň celoživotného učenia – projekt, ktorý chce poukázať na fakt, že vzdelávanie je potrebnou súčasťou našej spoločnosti a je v súčasnosti potrebné, aby bolo dostupné pre každého. Organizáciou podujatia sa pripájame k neformálnej sieti podobných aktivít, ktoré majú tradíciu v Európe ako aj vo svete,“ píše sa ďalej o podujatí na spomínanej stránke.

„Chceme pomôcť vytvoriť priestor, v ktorom by bolo možné otvorene diskutovať o stave a význame vzdelávania na Slovensku. Chceme dať vzdelávacím spoločnostiam, neziskovým organizáciám a kultúrnym inštitúciám šancu prezentovať všetky aktivity, ktoré prispievajú k rozvoju osobnosti a celej spoločnosti,“ vysvetľuje tcu.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Týždeň celoživotného učenia