Školáci môžu počas vianočných prázdnin jesť aj zdravo

Počas vianočných sviatkov okrem darčekov čakajú školákov aj mnohé maškrty. Niektorí rodičia pripravujú skôr zdravšie varianty sladkostí, aby nemali deti príliš veľký prísun cukru vo svojom jedálničku. Počas Vianoc by si mal dopriať aj „nezdravé“ sladkosti každý. Veď čo už by to boli za pravé Vianoce bez medovníkov alebo klasických vianočných koláčov našich starých mám? Ale rovnako aj tu platí zlaté pravidlo – všetko s mierou.

22.12.2018 23:00
vianoce, koláčiky, vianočná večera, pečenie,... Foto:
Počas Vianoc doprajte školákom aj zdravé sladkosti. Nemusíte sa úplne vzdať klasických medovníkov, skúste však niektoré koláče nahradiť niečím zdravším.
debata

Pamätáte si ešte na časy, keď ste sa ako deti cez vianočné prázdniny vrátili domov zo sánkovačky a v celom dome rozvoniavalo pečivo? Návštevy starých rodičov a zvyšku rodiny sa nemôže zaobísť bez rôznych dobrôt, a tak lákavé vône tých najrôznejších druhov jedál a pečiva akosi prirodzene patria k sviatkom.

Odborníci na zdravú výživu však práve pred sviatkami varujú, aby sa ľudia zbytočne neprejedali a dávali si pozor na svoje stravovacie zlozvyky. A najmä deti majú k prejedaniu sa sladkého tie najväčšie sklony. Všeobecne sa hovorí, že správny stravovací režim má pozitívny vplyv na prísun energie napríklad pre deti v škole. Ak majú dostatok energie, dokážu sa viac sústrediť na výučbu a rovnako si aj viac zapamätajú. Žiaci a študenti určite potrebujú aj prísun cukru – energie. Ale čím sú deti menšie, o to viac treba pamätať na to, že im prísun cukru treba strážiť. Sladkosti sú pre deti priveľkým lákadlom a ustriehnuť ich nemusí byť vždy jednoduché.

Rodičia potom často bojujú s boľavými bruškami svojich detí, preto by pri vianočnom pečení mali myslieť aj na niektoré zdravšie varianty koláčov či sladkostí. Zároveň je dôležité aj to, kedy deti sladkosti konzumujú. Ak ich majú viac doobeda a pomenej poobede, tak je to ten lepší prípad. Odborníci na výživu neodporúčajú jesť sladkosti neskôr večer, napríklad pri sledovaní rozprávok alebo filmov. Vtedy radšej siahnite po zdravšom variante.

Chystáte pre svojich školákov sladké pečivo a neviete, ako pripraviť zdravšiu variantu? Dnes už je naozaj veľa možností, na trhu je dostatok zdravších náhrad – môžete nahradiť cukor alebo múku. Ako na to?

Počas Vianoc doprajte školákom aj zdravé sladkosti. Nemusíte sa úplne vzdať klasických medovníkov, skúste však niektoré koláče nahradiť niečím zdravším.

„Tradičné sladké recepty je možné pripraviť aj výmenou určitých surovín za zdravšie alternatívy. Namiesto bielej múky použite špaldovú, pohánkovú, alebo celozrnnú pšeničnú. Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím. Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa, do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia. Konzumácia potravín, ktoré akrylamid obsahujú, potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Rovnako stačí do zlatista vyprážať aj zemiaky. Predtým ich namočte na niekoľko minút do teplej slanej vody, zníži sa tým množstvo cukru, z ktorého sa tvorí akrylamid,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) na svojej stránke.

Podľa ÚVZ SR sa dá maškrtiť aj zdravo, stačí si vybrať viac ovocia namiesto klasických koláčov z múky či keksov a čokoládových figúrok z vianočného stromčeka. „Na Vianoce bývajú doma väčšie zásoby ovocia ako inokedy, skúste si urobiť miešané šaláty, napríklad v kombinácii s odtučneným tvarohom či syrom, alebo namixovať zeleninovo-ovocné šťavy.“

Tip na záver

Deti trávia veľa času sledovaním televízie, preto počas sviatočných dní neprepadnite úplne lenivosti. „Ak netrávite prázdniny na horách, vyvážite kalorické prehrešky voči bežnej životospráve prechádzkou a hrou s deťmi na čerstvom vzduchu,“ radí ďalej ÚVZ SR.

Vezmite tak svoje ratolesti na čerstvý vzduch, hodinka pohybu každý deň vám určite zlepší náladu a navyše urobíte niečo aj pre svoje telo a zdravie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sladkosti #vianočné prázdniny