Prevalcuje aplikácia Tik Tok obľúbené sociálne siete? Odborníci varujú rodičov

Aj dnes sa opäť pozrieme na sociálne siete. Nebudeme však hovoriť o Facebooku, Twitteri alebo Instagrame, dokonca ani o YouTube. Povieme si niečo o poslednom hite, na ktorom „fičia“ naše deti. Reč bude o aplikácii Tik Tok.

31.01.2019 22:00
deti, mobil, sociálna sieť, Facebook Foto:
Vytlačí Facebook aplikácia, ktorá je zameraná na krátke videá?
debata

Na prvý pohľad možno neškodná aplikácia. Odborníci však v poslednom čase hovoria čoraz viac o čínskej aplikácii Tik Tok. Tá sa stala za rok 2018 najviac sťahovanou aplikáciou na App Store. Zdá sa vám, že éru Facebooku a Instagramu nemôže nič poraziť? Aplikácia z Číny má však už dosť našliapnuté, v susednom Česku už zažíva veľkú popularitu a využívajú už deväťročné deti.

A v čom spočíva táto aplikácia? Vďaka nej môžete zdielať krátke (15-sekundové) video, najčastejšie sú to tanečné a hudobné videá – deti si mobilom zhotovujú videozáznamy, na ktorých nielen tancujú, ale prejavujú sa na nich aj známky sebapoškodzovania, návody na samovraždu, ale i videá o anorexii. Aplikácia tak ponúka často nevhodný obsah pre malé deti, v niektorých ich dokonca vyzýva k nezmyselným až adrenalínovým výzvam – často veľmi nebezpečným. Veľmi častá je na tejto aplikácii tiež kyberšikana. Medzi rodičmi je aplikácia stále málo známa, napriek tomu má už milióny užívateľov a sledovateľov.

Dieťa je na Tik Tok, čo teraz? V prvom rade by si rodičia mali urobiť prieskum a zistiť si o aplikácii čo najviac. Čo by teda mali vedieť o tejto aplikácii?

Aplikácia je ohraničená vekom, to však nie je pre žiadne dieťa problém – bežne si totiž založí účet na sociálnej sieti bez toho, aby uviedlo svoj pravý vek. Tik Tok uvádza vekovú hranicu od 12 rokov, neexistuje žiadny systém na overenie veku užívateľa, a tak si môže aplikáciu stiahnuť ktokoľvek.

Tik Tok aplikácia je otvorená pre celý svet, takže aj obsah pre dospelých sa môže objaviť dieťaťu v krátkom videu. Na internete koluje už veľa článkov o tom, ako sa školáci stávajú obeťami zneužívania prostredníctvom tejto aplikácie a rodičia o tom vôbec netušia.

Na druhej strane má aplikácia nastavenia ochrany osobných údajov. A tak sa môže užívateľ rozhodnúť, či chce, aby ho ostatní našli – preto odborníci odporúčajú nastaviť účet tak, aby si nemohol len tak pozrieť video niekto cudzí – ideálne nastaviť užívateľský profil ako súkromný. Rovnako môžete vybrať, kto môže poslať správu alebo nechať komentár.

Ak rodič zistí, že jeho dieťa je na spomínanej sociálnej sieti, mal by následne skontrolovať všetky kontakty – koho sleduje, s kým si píše správy a v prípade, že natáča videá, tak sa na ne pozrieť a skontrolovať aj ich obsah.

Odborníci na bezpečnosť na internete tiež rodičom odporúčajú, aby v aplikácii vypli lokalizačnú službu, aby ostatní užívatelia nedokázali sledovať, odkiaľ sa dieťa pripája. Rovnako tak odporúčajú rodičom, aby dieťa upozornili, že si stiahnu aplikáciu a prihlásia sa na ňu a budú sledovať obsah. A v neposlednom rade vyzývajú rodičov na neustály dialóg o tom, aké nebezpečenstvo predstavujú sociálne siete a najmä zdielanie podobných videí na internete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #aplikácia #TikTok