Slovensko sa môže pochváliť vedeckým projektom, ktorý bojuje o milióny eur

Aj projekty zo Slovenska môžu byť zaujímavé a uchádzať sa o finančné injekcie. Jedným takým projektom je aj SlovakION, ktorý sa momentálne teší úspechu – umiestnil sa medzi najlepšími v rámci programu Európskej komisie Horizon 2020 a výzvy Teaming.

09.02.2019 23:00
škola, prednáška, veda, štúdium, profesia, žena Foto:
Ilustračné foto
debata

Spomínaný SlovakION sa môže uchádzať o zaujímavú finančnú čiastku, pretože víťazné projekty môžu získať až 15 miliónov eur – peniaze však môžu použiť výhradne na vedecké účely. „Projektový návrh bol hodnotený ako excelentný a jeho zástupcovia boli pozvaní na predstavenie projektu (hearing) v sídle Európskej komisie, kde sa budú prezentovať najlepšie projektové návrhy podané vo výzve,“ informuje Slovenská technická univerzita na svojej stránke.

Kto za týmto projektom stojí? Vyšiel z dielne Slovenskej technickej univerzity (STU), Ústavu výskum progresívnych technológií na Materiálovotechno­logickej fakulte v Trnave.

Slovensko môže byť na projekt právom hrdé, pretože uchádzačov bolo viac než dosť. „V prvej fáze projektovej výzvy bolo podaných viac ako 850 projektových návrhov. Do druhej fázy sa prebojovalo 43 projektov, z ktorých len tie najlepšie dostali možnosť sa obhajovať pred komisiou. Projektovými partnermi, ktorých vedie kolektív zo Slovenskej technickej univerzity, sú aj renomované európske vedecké a výskumné inštitúcie zo Spolkovej republiky Nemecko,“ informuje ďalej STU na svojej stránke.

Na Slovensku máme špičkových vedcov a odborníkov. „Projekt SlovakION je excelentným príkladom vynikajúcej medzinárodnej spolupráce a koncentrovaného úsilia špičkových vedcov a odborníkov na Slovenskej technickej univerzite. Tento úspech dokumentuje, že aj na Slovensku sa dá študovať na vynikajúcej a dobre vybavenej vysokej škole európskeho významu,“ hovorí Robert Redhammer, rektor Slovenskej technickej univerzity.

Centrum SlovakION predstavuje podľa vlastných slov univerzity unikátny inštitút v podmienkach slovenských univerzít so zameraním výhradne na vedu a pozostávajúci z vedecko-výskumných pracovníkov vytvorený na úrovni MTF STU a univerzitného vedeckého parku CAMBO v Trnave.

A aké témy projekt prináša? „V projekte sú definované aktuálne vedecko-výskumné témy so zameraním napríklad na materiálový dizajn pomocou kvantovo-mechanických metód výpočtov či vytváranie povrchových funkčných vrstiev a povlakov. Východiská projektu sa opierajú o kritickú analýzu súčasného stavu univerzitného akademického prostredia s definovanými opatreniami a nástrojmi pre odstránenie existujúcich limitácií a bariér a vytvorenie atraktívneho vedeckého prostredia aj na úrovni manažmentu centra SlovakION, univerzitného vedeckého parku, fakulty a univerzity,“ hovorí STU.

Horizon 2020

Čo predstavuje Horizon 2020? Je to vlasttne rámcový program Európskej únie pre výskum a inovácie – jednoducho povedané, je to najväčší výskumný a inovačný program EÚ. Povedie k väčšiemu počtu prelomových objavov a svetových prvenstiev, keďže skvelé nápady z laboratórií prenesie na trh.

Program spája výskum s inováciami a zameriava sa na tri hlavné oblasti: excelentnú vedu, vedúce postavenie priemyslu a spoločenské výzvy. Cieľom je totiž zabezpečiť, aby Európa bola schopná produkovať svetovú vedu a technológie, ktoré sú hybnou silou hospodárskeho rastu. A tak program oceňuje tie najlepšie vedecké programy.

Zdroj: STU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #výskum #SlovakION #Horizon 2020