Školáci sa učili zdravo jesť a hýbať sa

Zdravý životný štýl je dôležitý už od detstva. Dobré a kvalitné jedlo by malo byť základom zdravého životného štýlu každého školáka. Deti by si zas pre zmenu mali správne návyky osvojiť čo najskôr.

30.06.2019 22:00
dieťa, stravovanie, obezita Foto:
Nesprávna strava a nedostatok pohybu sa podpisujú pod obezitu detí.
debata

Aj školákov môžeme motivovať k zdravému stravovaniu – hravou formou im môžeme ukázať, ako sa správne stravovať a tiež podporiť ich záujem o šport a pohyb ako taký. Dnes trávia deti veľa času pri obrazovkách a stravujú sa často v zariadeniach s rýchlym občerstvením.

Vedia dnešné deti, čo jedia a akú stravu ich telo prijíma? Zaujímavý projekt s názvom Viem, čo zjem chce motivovať študentov k správnej a vyváženej životospráve. Tretí rok tohto projektu pokračoval opäť súťažou.

V súťaži môžu získať školáci pre svoju školy peniaze, ktoré využijú na rôzne učebné pomôcky. Aj tento rok sa zapojilo veľké množstvo žiakov z každého kúta Slovenska.

„Do tretieho ročníka projektu Viem, čo zjem sa zapojilo desaťtisíc osemstopäťdesiat žiakov tretích až šiestich ročníkov základných škôl z celého Slovenska. Absolútnym víťazom sa stala 3. A trieda zo Základnej školy Jarná v Poprade. Pre svoju školu získali päťsto eur na cvičebné pomôcky,“ informuje o iniciatíve Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na svojej stránke.

A čo posudzovali organizátori súťaže v prípade súťažiacich? Nemali to vôbec jednoduché, pretože konkurencia bola vysoká. Do súťaže sa zapojilo množstvo žiakov a tried. Zavážila najmä originalita a nápaditosť a rovnako dôležité bolo aj dodržanie podmienok súťaže.

„Triedy nás prekvapili svojou tvorivosťou a odhodlaním, no aj zmyslom pre humor. Príspevky nás mnohokrát rozosmiali, a o to ťažšie bolo vybrať jedného víťaza. Pri výbere sme posudzovali originalitu, nápaditosť a celkový dojem, ako aj to, či trieda dodržala vopred stanovené pravidlá,“ informuje projekt Viem, čo zjem na svojej stránke.

Bez športu to nejde

Nielen strava je dôležitá, ale s ňou ide ruka v ruke aj šport. Deti by tak mali poznať prínos pohybových aktivít v ich živote. „Hlavným zámerom súťaže je motivovať školákov, aby uprednostňovali vyvážený životný štýl, naučili sa správne stravovacie návyky, ale tiež aby sa venovali rôznorodým pohybovým aktivitám a uvedomovali si, aké sú pre zdravie dôležité,“ hovorí ďalej ÚVZ na svojej stránke.

Čo vidím na tanieri

Na realizácii tohto projektu sa podľa ÚVZ podieľalo spolu 32 regionálnych úradov verejného zdravotníctva na Slovensku. Ich odborní pracovníci pripravili pre deti prvé kolo prednášok na tému "Pestrá strava a Zdravý tanier.“

Skúsení lektori prostredníctvom zábavných aktivít vo forme pracovných listov, aj v diskusiách učili deti, ako má vyzerať vyvážený a zdravý jedálny lístok a zdravý životný štýl. Druhé kolo prednášok si školy realizovali vo vlastnej réžii, vyberali si z tém – Hygiena potravín, Ovocie a zelenina, alebo Riziká nevhodnej stravy. Novinkou bola digitalizovaná lekcia Pitný režim. Po prednáškach čakala na deti zábava formou dobrovoľných súťaží, do ktorých sa mohli zapojiť.

Pitný režim a pohyb

Prvá súťaž bola viac kreatívna a mala názov Máme radi H2O. už podľa názvu sa dá predpokladať jej hlavná myšlienka – zameriavala sa na pitný režim. „Zapojilo sa do nej tridsaťštyri škôl, deti nakreslili na tému vody deväťdesiat plagátov. Zvíťazila základná škola s materskou školou Jarná v Poprade, ako odmenu získala sušené ovocie a zdravé tyčinky z ovocia."

Druhá súťaž sa niesla v znamení pohybu a mala názov Hodina gymnastiky. Triedy na hodine telesnej výchovy predviedli svoje najobľúbenejšie gymnastické cviky a kreatívne i vtipne ich fotografovali. „Zapojilo sa dvadsaťdva škôl s päťdesiatimi deviatimi fotografiami cvikov v originálnom prevedení. Pri hodnotení sa posudzovala hlavne nápaditosť a náročnosť jednotlivých cvikov. Víťazná 4. A trieda zo Základnej školy Janka Alexyho vo Zvolene získala špeciálnu hodinu gymnastiky pod vedením generálnej sekretárky Slovenskej gymnastickej federácie Moniky Šiškovej."

Projekt Viem, čo zjem sa od roku 2009 postupne rozšíril do 84 krajín sveta a doposiaľ sa ho zúčastnilo približne osem miliónov detí. Na Slovensku sa do projektu počas troch rokov zapojilo viac ako 31-tisíc žiakov tretích až šiestich ročníkov.

Viac informácii nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #viem #čo zjem #stravovanie a deti