Mládež má vzory na sociálnych sieťach

O nástrahách na internete sme písali len nedávno prostredníctvom článku o novom filme s názvom Kto je ďalší, ktorý poukazuje na to, ako falošné profily na sociálnych sieťach lákajú od mladých nahé fotografie. Práve medzi mladými sú sociálne siete najviac rozšírené.

29.07.2019 23:00
mobil, tablet, internet, telefón, cestovanie,... Foto:
Získať perfektný záber a dať ho na internet? Prečo nie, niektorí sú ochotní riskovať aj vlastný život.
debata

Dnešná mládež, žiaci a študenti vyrastajú na internete a sociálnych sieťach, a preto im treba vštepovať už od útleho veku, čo všetko im tu hrozí. Paradoxne, môžu v osvete pomôcť aj samotné médiá. Stačí hravá forma, kvalitne spracovaný film, známe tváre a najmä dobrá myšlienka a nápad.

„Taký film tu ešte nebol. Internet je nové náboženstvo,“ hovorí režisér spomínaného filmu Miro Drobný. „Myslíme si, že o internete vieme všetko, ale nie je to pravda. Každý deň čítame, ako dokážu sociálne siete zmeniť ľuďom život,“ pokračuje ďalej režisér. Podľa neho chce tento film rozšíriť skupinu ľudí, ktorí poznajú riziká, vymieňajú si skúsenosti, či aspoň otvorene komunikujú o nebezpečenstvách internetu.

Mladí by sa mali zaoberať problémami tejto doby, o ktorých treba rozprávať aj medzi nimi. V tomto filme sú témy ubližovania, nenávisti, obťažovania či online narcizmu. Novodobé celebrity si zarábajú tým, že nakrúcajú alebo fotia niečo mimoriadne, aby získali čo najviac divákov. „Viete, čo všetko sú schopní urobiť pre zvýšenie sledovanosti svojich videí? Že pre viac „lajkov“ riskujú vlastné životy?“

Atraktívne zábery vs. nebezpečenstvo

Mladí často napodobňujú svoje vzory na Instagrame, kde uverejňujú úžasné fotky v rôznych a niekedy aj veľmi nebezpečných situáciách. Triler je nakrútený pre mladých a o mladých, ale sú v ňom až príliš krásne zábery krajiny z výšky. Dostanete strach, že to niekto bude chcieť vyskúšať.

Hrajú tu známi ruskí „rooftopperi“ Vadim Makhorov, Vitalij Raskalov a extrémna modelka Angela Nikolau, ktorí lezú po vysokých budovách sveta s cieľom získať čo najatraktívnej­ší záber.

„Vitalij s Vadimom mali to šťastie byť na pyramíde v Egypte, na soche Krista v Rio de Janeiro, na vežiach chrámu Sagrada Família v Barcelone, ale aj vo Viedni na vrchole Dómu svätého Štefana. Dnes je to už nemožné. Všade sú prísne bezpečnostné pravidlá. Ja som prešla všetky výškové budovy v Číne, Hong Kongu, liezla som v Paríži. Ale najkrajší západ slnka som zažila na Slovensku,“ vyznáva sa Angela Nikolau, ktorá zbiera „selfička“ z najnebezpeč­nejších, ale zároveň aj najkrajších miest na svete.

Lezú tiež na vežu atómovej elektrárne. Podpísali notársku zápisnicu, že štáb nenesie zodpovednosť za ich ujmu na zdraví. „Najnebezpečnejšia bola 200-metrová konštrukcia veže natretá farbou, čo sa veľmi šmýkala a k tomu ešte aj fúkalo. Režisér povedal, aby sme riskovali s rozvahou, že nechce mať nafilmovanú našu smrť. Kráčala som bosá, podo mnou dvesto metrov, fúkal vietor. Na tej tyči sa reálne nedalo ani stáť, nieto ešte kráčať,“ smeje sa Angela.

Zvučné mená

Na filme spolupracovali známe tváre aj zo zahraničia. Okrem spolupráce s Demi Lovato môžete počuť raperku Aless so skladbou Tisíc dôvodov a britského speváka Liama Adamsa s piesňou „Don’t let me fall“. „Keď som videl film, myslel som, že pozerám americkú produkciu. Veľmi ma prekvapil. Môj text je viaczmyselný a poslucháč si v ňom nájde aj iný pohľad na film. Som hrdý, že som súčasťou tohto medzinárodného projektu,“ dodal spevák Liam Adams.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #Miro Drobný #mládež a internet