Polovica Slovákov nešportuje. Deti napodobňujú svoje vzory

Pohyb a šport by mali byť súčasťou života aj školopovinných detí. Či už ide o menších žiakov alebo starších študentov, o potrebe športovania treba hovoriť stále a rovnako si pripomínať dôležitosť fyzickej aktivity a zdravého životného štýlu aj prostredníctvom niektorých podujatí.

09.09.2019 13:00
dovolenka, voľný deň, sviatok, oddych, žena,... Foto:
Kampaň #BeActive má nabádať k pohybu, a to nielen počas Európskeho týždňa športu, ale po celý rok.
debata

Aj tento rok sa môžu školáci a študenti zapojiť do Európskeho týždňa športu. Nadšenci športu a nielen oni tak budú v pohybe už koncom septembra. „Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. V roku 2019 pobeží už jeho 5. ročník. Hlavnou témou kampane ostáva „#BeActive“, ktorá má nabádať k pohybu, a to nielen počas Európskeho týždňa športu, ale po celý rok,“ informuje na svojej stránke iniciátor podujatia na Slovensku.

Spomínaný týždeň sa neorganizuje len pre profesionálnych športovcov, ale má priviesť k pohybu širokú verejnosť, vrátane detí a mládeže. A tak zapojiť sa môžu skutočne každý bez ohľadu veku alebo úrovne športovej zdatnosti.

„Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v Európe. Na Slovensku ho piatykrát zastrešuje Národné športové centrum,“ informuje tiež ministerstvo školstva na svojej stránke.

Prečo vôbec takáto iniciatíva vznikla? Prieskum preukázal, že ľudia sa málo hýbu, resp. menej ľudí pravidelne športuje a venuje sa určitej aktivite. Medzi opýtanými sa našli aj takí, ktorí sa cvičeniu nevenujú vôbec. Ak teda dieťa vyrastá v prostredí, v ktorom nemá šport svoje miesto, nevypestuje si návyk k športovaniu a neuvedomí si jeho dôležitosť pre svoj život.

„Podľa prieskumu Eurobarometer z roku 2017 je zapojenie do športu a pohybových aktivít veľmi nízke. Až 60 percent Európanov nikdy alebo len veľmi zriedka cvičí a venuje sa nejakému športu. Na základe výsledkov toho istého prieskumu 49 percent Slovákov vôbec necvičí a ani nešportuje. Polovica Slovákov tak tejto životnej potrebe nevenuje žiadnu pozornosť,“ vysvetľuje tyzdensportu.sk dôvody, prečo vznikajú podobné aktivity aj na Slovensku.

Registrácia je možná na stránke www.tyzdensportu.sk – tu sa registrujú športové podujatia organizované na školách, pracoviskách, vonku, v športových kluboch, ale aj vo fitness centrách.

Školy a rodičia

Vzorom sú pre deti rodičia a škola. Viesť ich k aktívnemu pohybu treba už od útleho veku a podporovať ich v pohybových aktivitách. Preto sa mnohé školy do tohto projektu zapájajú, takisto aj samotní rodičia.

Keď už hovoríme o športe v spojitosti so školákmi, tak aj školy sa môžu zapojiť do Európskeho týždňa športu. Môže tak urobiť ktorákoľvek škola na Slovensku.

„Všetky registrované podujatia škôl organizované pod hlavičkou #BeActive budú zároveň súčasťou kampane European School Sport Day, ktorá je oficiálnou súčasťou Európskeho týždňa športu 2019,“ vysvetľuje k registrácii ministerstvo školstva.

A nakoniec nesmie chýbať aj súťaž. „Počas Európskeho týždňa športu je tak ako každý rok vyhlasovaná aj súťaž #BeActive Awards, v rámci ktorej sú ocenené vybrané školy, zamestnávatelia a jednotlivci, ktorí zaujímavým a inšpirujúcim spôsobom prispievajú k podpore aktívneho pohybu a zdravého životného štýlu,“ hovorí ďalej rezort školstva. Pre výhercov bude pripravená finančná odmena.

Sprievodné akcie v Bratislave

Vrcholom slovenského programu bude podľa ministerstva 28. septembra akcia #BeActive Night v Parku Andreja Hlinku v Bratislave. Koná sa v rovnakom čase ako v takmer všetkých krajinách Európy. Je to zjednocujúci prvok Európskeho týždňa športu na celom kontinente. Návštevníci si budú môcť vyboxovať svoj sen s Tomim Kidom Kovácsom, absolvovať parkúr a ninja dráhu s Davidom Chudým a pripravené sú aj ďalšie atrakcie.

Jedným z účastníkov #BeActive Night bude tiež tanečník a choreograf Laci Strike. Pohyb a tanec sú pre Laciho a jeho tím veľmi dôležité. „Pohyb, či už v tanci alebo akomkoľvek športe, je pre vývoj dieťaťa veľmi dôležitý, u každého človeka je prínosom pre zdravie i osobnostný rozvoj,“ hovorí Laci Strike ktorý poukazuje na to, akú veľkú úlohu zohrávajú pri športe práve rodičia. „Keď deti doma vidia, že rodičia sú športovo nastavení, chodia na výlety, zacvičia si či zabehajú, tak ich nasledujú a chcú ich napodobniť,“ priznáva Laci Strike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky týždeň športu