Slovenská učiteľka ide na Madagaskar. Školákom tam berie pomôcky

Pedagogička zo Slovenska sa stane súčasťou poznávacej výpravy na Madagaskar. Navštívi tak školu a zoznámi sa s metódami, ktoré v rámci vyučovania využívajú miestni učitelia.

20.09.2019 12:00
Pedagogička Renáta Mariničová
Pedagogička Renáta Mariničová
debata

Školský rok začal netradične pre pedagogičku prvého stupňa jednej z najmenších škôl na Slovensku. Vďaka výchovno-vzdelávaciemu projektu Vedomostné ostrovy, ktorý sa snaží priniesť do škôl viac interaktivity a do ktorého sa zapojilo až 100 slovenských škôl, poletí pedagogička Renáta Mariničová na ostrov Madagaskar. Jej úlohou bude navštíviť miestnu školu, spoznať miestny vzdelávací systém a vymeniť si vzájomne pedagogické skúsenosti.

Unikátny projekt Vedomostné ostrovy, ktorý si zvolil za cieľ podporiť interaktívne vzdelávanie na školách a podnietiť tak žiakov, pedagógov a ich rodičov k vzájomnej spolupráci, prišiel v roku 2018 do slovenských škôl.

Do projektu sa tak podarilo zapojiť až 100 základných škôl, tie využívajú interaktívne vzdelávacie kiosky. Tieto vedomostné pomôcky (ostrovy) s tromi dotykovými obrazovkami sprostredkúvajú žiakom množstvo digitálnych vedomostí a okrem zlepšenia digitálnych zručností pomáhajú pútavým spôsobom prepájať teóriu s praxou.

Digitálne ostrovy boli vytvorené tak, aby sa do nich dalo dodatočne vstupovať a rozširovať ich obsah o nové témy. O tú najlepšiu z nich si mohli zasúťažiť ako tvoriví učitelia, tak aj žiaci a dokonca aj ich rodičia.

Do súťaže sa mohli zapojiť aj tí, ktorí kiosk na svojich školách nemajú. V súťaži mohli získať zaujímavé ceny jednotlivci aj školy. Hlavnou výhrou bola poznávacia expedícia na Madagaskar.

S počtom hlasov 185 uspela včelárska téma pedagogičky Renáty Mariničovej zo Základnej školy s Materskou školou Stará Kremnička. Do vypracovania témy „Vieš, ako… vzniká med?“ neváhala zapojiť všetkých svojich žiakov. Spolu, okrem vysvetlenia náročného procesu výroby medu, poukázali aj na dôležitosť včiel a na problematiku ich rapídneho úbytku. Za výber a spracovanie tejto mimoriadne dôležitej a aktuálnej témy poletí Renáta Marinčinová na ostrov Madagaskar. Jej úlohou bude navštíviť miestnu školu, priniesť miestnym deťom učebné a športové pomôcky a s miestnymi pedagógmi si vymeniť pedagogické skúsenosti.

S počtom žiakov 23 sa dvojtriedna Základná škola s materskou školou Stará Kremnička radí medzi najmenšie školy v rámci Slovenska. Renáta Mariničová je triednou učiteľkou miestnych prvákov a druhákov. Vďaka jej aktívnej práci prispieva nielen k lepšiemu chodu školy, ale i ku kvalitnému, modernému vzdelávaniu žiakov, z ktorých veľká časť pochádza zo sociálne slabších rodín.

A aké sú celkové výsledky súťaže? Celkom bolo vytvorených 50 originálnych súťažných tém.

Prvá trojka:

  1. miesto získala téma „Vieš ako… vzniká med?“ s počtom hlasov 185.
  2. miesto získala téma „Vieš, že…Titanic bol najväčšou loďou slúžiacou na prepravu pasažierov?“ s počtom hlasov 137.
  3. miesto získala téma „Vieš, že…oko je ako fotoaparát?“ s počtom hlasov 52.

Celkovo sa do hlasovania zapojilo 1031 hlasujúcich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Vedomostné ostrovy