O škole v digitálnom veku

Internet a ostatné digitálne technológie prinášajú prevratné zmeny aj do oblasti vzdelávania.

03.01.2013 09:42
internet, notebook, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata

Ján Machaj, riaditeľ Centra moderného vzdelávania EDULAB, ho nazval najväčšou revolúciou od čias vynájdenia kníhtlače, pomocou ktorej sa zrazu sprístupnili vedomosti omnoho širšiemu počtu ľudí, ako to bolo predtým. Moderné technológie tento trend ešte viac podporujú. Otázkou však zostáva, ako skĺbiť digitálny vek a školu?

Digitálna doba je tu a my ju musíme pochopiť, naučiť sa v nej žiť, učiť a vyučovať. Ako bude, podľa vás, vyzerať škola a vzdelávanie v digitálnom veku?

Učenie sa postupne rozšíri mimo školy. Vďaka online materiálom bude škola všade tam, kde sa budeme chcieť učiť. Online lekcie tých najlepších pedagógov budú prístupné každému, a to znamená dostupné kvalitné vzdelávanie pre všetkých. Ďalším dôsledkom rozšírenia takéhoto vzdelávania môže byť prenesenie aktivity z učiteľa na žiaka. Z pasívnej výučby sa stane aktívne učenie sa.

Aká je situácia s digitálnym vzdelávaním na Slovensku?

Chýba nám národná stratégia pre digitálne vzdelávanie, ktorá by riešila otázky digitalizácie dlhodobo. Modernizácia sa u nás preto zatiaľ rozvíja cez projekty, medzi ktoré patrí aj Program podpory digitalizácie, ktorý robí EDULAB. Jeho cieľom je spojiť potenciál viacerých súkromných spoločností a vytvárať riešenia, ktoré prispejú k modernizácii školstva.

Mnohí si digitálne vzdelávanie spájajú s obrazom, v ktorom už nemá miesto učiteľ a kde neexistuje priama medziľudská komunikácia. Aká je váš názor?

Rola učiteľa sa mení. Už nie je výhradný vlastník informácií, ktorý ich na hodinách sprostredkováva nevedomým žiakom. Informácie sú dostupné na každom kroku, cez každé zariadenie pripojené na internet. A možno je ich až príliš veľa. Čo študentovi chýba, je schopnosť s informáciami pracovať. Žiak potrebuje vedieť, ktoré informácie sú relevantné, ako ich spracovať, ako z nich vytvoriť niečo nové. A to ich treba naučiť. V tom vidím rolu učiteľa, ktorá zostane nezastupiteľná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba