Absolventi sa musia hlásiť na úrady

Pre maturantov a vysokoškolákov končiacich štúdium je leto obdobím, keď sa pre nich začínajú mnohé povinnosti. Okrem hľadania si zamestnania je to aj čas, keď sa mnohí hlásia na úrady práce, do zdravotnej či Sociálnej poisťovne. Čo musia urobiť a čo nie je nutné?

22.07.2010 13:39
Študent, škola, absolvent, profesia Foto:
Ak si absolvent ešte nenašiel prácu, mal by sa do 7 dní od štátnej záverečnej skúšky prihlásiť na úrade práce, aby odvody zaplatil štát.
debata

Po skončení vysokoškolského štúdia rodičia prichádzajú o prídavky na dieťa aj o daňový bonus. Navyše ak si absolvent ešte nenašiel prácu, mal by sa do 7 dní od štátnej záverečnej skúšky prihlásiť na úrade práce, aby odvody zaplatil štát.

Iné je to v prípade stredoškolákov, ktorí môžu ešte využiť letné prázdniny a na úrade práce sa zaevidovať až ku koncu leta. Do 31. augusta sa zároveň ich rodičom vyplácajú aj všetky príspevky. Ak sa maturant nechystá na vysokú školu a ani sa nezamestná, od 1. septembra 2010 sa stane nezamestnaným a môže sa prihlásiť do evidencie nezamestnaných na úrade práce alebo zostane doma ako neevidovaný – dobrovoľne nezamestnaný a ako taký si musí sám platiť zdravotné poistenie.

Absolvent strednej školy sa ukončením štúdia prestáva považovať za nezaopatrené dieťa, za ktoré platí odvody štát. Ak nenastúpi na vysokú školu, nenahlási sa na úrade práce ako nezamestnaný a nestane sa ani živnostníkom, musí platiť preddavky na poistné ako samoplatiteľ.

„Absolvent na účely zákona o službách zamestnanosti je občan mladší ako 25 rokov veku, ktorý skončil sústavnú prípravu na povolanie v dennej forme štúdia pred menej ako dvomi rokmi a nezískal svoje prvé pravidelne platené zamestnanie,“ informuje inžinierka Alena Rokonalová na stránke Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni. „Absolvent školy, ktorý chce pracovať a hľadá si zamestnanie, môže osobne požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce v mieste trvalého pobytu. Ak tak urobí do siedmich kalendárnych dní od skončenia školy, bude do evidencie uchádzačov o zamestnanie zaradený odo dňa nasledujúceho po ukončení štúdia,“ dodáva. O zaradenie do evidencie nemusí požiadať do siedmich dní po maturite resp. záverečnej skúške, pretože obdobie školských prázdnin bezprostredne nadväzujúcich na maturitu sa považuje za sústavnú prípravu na povolanie.

Ak si absolvent strednej školy podá prihlášku na vysokoškolské štúdium a podá si aj písomnú žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny preruší rozhodovací proces vo veci zaradenia či nezaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie a rozhodne až po doručení rozhodnutia o prijatí resp. neprijatí na vysokoškolské štúdium. „Absolventa školy, ktorý je na základe rozhodnutia zo školy prijatý na denné vysokoškolské štúdium, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny nezaradí do evidencie uchádzačov o zamestnanie,“ informuje Rokonalová.

Pri prihlásení sa na úrade práce sociálnych vecí a rodiny treba:

absolventi vysokých škôl

  • občiansky preukaz
  • vysokoškolský diplom,
  • potvrdenie o ukončení štúdia a dĺžke jeho trvania
  • písomnú žiadosť o zaradenie do evidencie (tlačivo je k dispozícii na úradoch práce)

absolventi stredných škôl

  • platný občiansky preukaz
  • vypísanú žiadosť o zaradeniedo evidencie uchádzača o zamestnanie
  • potvrdenie o štúdiu na strednej škole (od – do, študijný odbor, či bola podaná prihláška na ďalšie štúdium), fotokópiu výučného listu, maturitného vysvedčenia; doklad o neprijatí na ďalšie štúdium, resp. o prijatí na externé štúdium
  • treba doniesť aj originál dokladov na overenie ich platnosti

Otázky a odpovede: Čo ponúka úrad práce

Aké služby môžete od úradu očakávať?

V prvom rade požiadate o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade. Potom máte právo na služby zamestnanosti, ktorými sú pomoc a podpora pri hľadaní či zmene zamestnania, obsadzovaní voľných pracovných miest, uplatňovaní aktívnych opatrení na trhu práce so zreteľom na pracovné uplatnenie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, medzi ktorých patria aj absolventi. Úrad vám pomôže pri hľadaní zamestnania, ktoré zohľadňuje váš zdravotný stav, prihliada na kvalifi -káciu, odborné zručnosti alebo druh doteraz vykonávanej práce a týždenný pracovný čas.

Kde, kedy a ako musím požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie?

Na úrad, v mieste svojho trvalého bydliska, si prídete osobne podať písomnú žiadosť. Nemusíte sa zaregistrovať hneď po maturite, ale až po 31. auguste. Ak tak urobíte do 7 kalendárnych dní, teda do 7. septembra, budete do evidencie zaradený ku dňu nasledujúcemu po ukončení sústavnej prípravy na povolanie. Do evidencie môžu byť zaradení aj tí, ktorí študujú popri zamestnaní na strednej škole alebo na vysokej škole externou formou štúdia alebo prerušili štúdium a preukážu túto skutočnosť dokladom.

Aké povinnosti mi vznikajú po zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie?

S povinnosťami budete oboznámený na oddelení informačných a sprostredkova­teľských služieb. Dostanete aj písomné poučenie o právach a povinnostiach, v ktorom sú zakotvené aj tieto povinnosti: ste povinný aktívne si hľadať zamestnanie a toto osobne preukazovať úradu najmenej raz za mesiac. Úrad je povinný vám najmenej raz za mesiac ponúknuť vhodné zamestnanie alebo účasť na niektorom z aktívnych opatrení na trhu práce. Musíte byť k dispozícii úradu do troch pracovných dní od doručenia písomnej výzvy alebo ústneho vyzvania úradom pri osobnom kontakte s uchádzačom o zamestnanie. Rovnako musíte úradu oznámiť každú zmenu oproti predchádzajúcemu zápisu do 3 pracovných dní, ako aj oznámiť vznik každého zamestnania najneskôr do 3 pracovných dní a doniesť fotokópiu pracovnej zmluvy.

Za akých podmienok musím ukončiť evidenciu na úrade?

Ak si sám alebo s pomocou úradu nájdete zamestnanie, ak si nebudete plniť niektorú z povinností alebo ak odmietnete nastúpiť napr. do vhodného zamestnania, na vzdelávanie pre trh práce alebo absolventskú prax, budete z evidencie vyradený na dobu troch mesiacov. ? V akom prípade nemusím byť zaradený do evidencie? Ak po skončení školy začnete pracovať, aj keď len krátkodobo, o zaradenie do evidencie požiadajte až po tomto zamestnaní. ? Mám ako absolvent nárok na dávku v nezamestnanosti? Absolventovi akejkoľvek strednej školy nevzniká nárok na dávku v nezamestnanosti. Vzniká iba v prípade, že v posledných štyroch rokoch platil príspevok na poistenie v nezamestnanosti v dĺžke najmenej tri roky.

Mám ako absolvent nárok na nejaké dávky?

Môžete požiadať o dávky v hmotnej núdzi a príspevky k nim na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, oddelení pomoci v hmotnej núdzi a štátnych sociálnych dávok v mieste trvalého bydliska.

Platí za mňa štát počas mojej evidencie na úrade odvody?

Za absolventa štát hradí len zdravotné poistenie. Ak podáte písomnú žiadosť do 7 kalendárnych dní od splnenia všetkých podmienok potrebných na riadne skončenie školy, nenastane prerušenie platenia zdravotného poistenia, keďže za vás hradí štát poistenie len do dňa riadneho skončenia štúdia. Doba v evidencii uchádzačov o zamestnanie sa neráta ako odpracovaná doba na účely dôchodkového poistenia.

ZDROJ: ÚRAD PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY STROPKOV

debata chyba