MBA titul je magisterský titul. S pekným bonusom navyše

V zahraničí sa titul MBA rovná magisterským titulom, u nás je chápaný ako čosi navyše.

04.12.2011 09:13
Štúdium, manažér, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Porovnaním osnov vyučovaných predmetov prídeme dokonca na to, že povedzme absolvent Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity zvládne oveľa širšie spektrum predmetov, ako je bežne zvykom v rámci výučby MBA. Je tu však zopár rozdielov.

MBA výučba je viac orientované na cvičenia, výskum, diskusie, riešenie problémov a samostatné štúdium, ako je to na slovenských fakultách ekonomického zamerania. „Taktiež má študent veľkú voľnosť vo výbere voliteľných predmetov podľa toho, čo študenta zaujíma alebo čo mu prospeje v budúcej profesionálnej dráhe,“ približuje Lenka Švecová, koordinátorka programu Kariéra bez hraníc.

Samozrejmosťou sú povinné (zámorské) stáže. Lenka Švecová hovorí, že MBA je skvelou vizitkou na životopise a spolu s faktom, že MBA školy ponúkajú excelentné poradenstvo v oblasti kariéry, prispieva k veľmi úspešnej miere zamestnanosti absolventov, pričom ide často o pomerne lukratívne pozície. Podstatným prínosom je aj fakt, že absolvent MBA neodchádza len s diplomom a hlavou plnou vedomostí, ale s jedným z najdôležitejších aktív pre jeho budúci úspech – adresárom plným kontaktov na terajších alebo budúcich lídrov sveta biznisu, ktorí promovali vtedy, keď on alebo pre ním.

Hoci prvá univerzita zameraná na obchod a riadenie bola založená v Paríži začiatkom devätnásteho storočia, titul MBA (Master of Business Administration) vznikol v USA ako reakcia na zvyšujúci sa dopyt po kvalitnom manažérskom vzdelaní vyvolaný industriálnou revolúciou. Vychádzal zo štandardného amerického modelu dvojročného postgraduálneho štúdia, ktoré študenti absolvovali po získaní bakalárskeho titulu.

MBA program sa vyvíjal ďalej a ujal sa natoľko, že sa od roku 1964 udomácnil aj v Európe. Dnes je po celom svete niekoľko stoviek škôl a programov a titul MBA sa tak stal univerzálnym puncom vzdelania v oblasti manažmentu a obchodu. MBA je určené tým, ktorí po absolvovaní predchádzajúceho štúdia, napríklad technického smeru a praxe majú hlbší záujem o problematiku obchodu a riadenia,prípadne je to vyžiadané ich zamestnávateľom. Nie je však zriedkavosťou, že aj absolvent ekonomického štúdia sa dá neskôr na štúdium MBA pre ďalšie prínosy, ktoré toto štúdium prináša.

V každom prípade si rozhodnutie študovať MBA treba poriadne premyslieť. Ide totiž o značnú investíciu času a energie, ale aj peňazí. Školné sa pohybuje od niekoľko desiatok tisíc až po milióny korún na špičkových školách v Európe a USA. Väčšina študentov zahraničných MBA programov si preto štúdium financuje prostredníctvom pôžičiek.

Nie je výnimkou pre firmy sponzorovať časť školného svojich zamestnancov výmenou za dohodu, že zamestnanec zotrvá pracovať pre danú firmu aj istý čas (napríklad 2 roky) po získaní titulu.

Štúdium MBA bolo do nedávnej minulosti výsostne doménou zahraničných, zväčša západných univerzít. Pre záujemcov, ktorí nechcú alebo nemôžu za štúdiom vycestovať do zahraničia, je naporúdzi už aj niekoľko slovenských možností, zväčša výsledok spolupráce niektorej z domácich univerzít s ich zahraničnými partnermi.

Typy MBA štúdia

Denné štúdium MBA (full–time MBA)

Je najbežnejšia forma štúdia, trvá obvykle dva roky. Zvyčajnou požiadavkou univerzít je určitá pracovná skúsenosť v dĺžke povedzme troch rokov, no podmienky sa líšia od univerzity k univerzite. Hlavným cieľom štúdia je zásadne zmeniť kariéru.

MBA popri zamestnaní (part–time MBA)

Sú určené ľuďom, ktorí pre rôzne dôvody nechcú ukončiť pracovný pomer a plne sa venovať štúdiu. Študenti majú zvyčajne niekoľkoročnú pracovnú skúsenosť, čo im pomáha efektívne dávať do spojitosti teóriu a prax. Výučba je realizovaná po večeroch a víkendoch, prípadne je doplnená o zopár intenzívnych blokov trvajúcich niekoľko dní. Štúdium zaberie zvyčajne 22 – 36 mesiacov. Cieľom tohto druhu MBA je výrazné naštartovanie súčasnej kariéry.

MBA pre vrcholových manažérov (executive MBA)

Podobné štúdiu popri zamestnaní, ale zamerané na študentov z radov vyššieho manažmentu a dlhšou praxou, pričom osnovy sú zacielené na problematiku vrcholového riadenia. Cieľom štúdia je doladiť a zoceliť zručnosti a vedomosti vrcholových manažérov a zlepšiť tak ich výkon.

Dištančné štúdium MBA

Výučba prebieha väčšinou mimo priestoru školy formou online kurzov, korešpondenčnej výučby, videa a podobne. Rozhodnutie sa pre tento typ štúdia je zvyčajne predurčené geografickým obmedzením študenta.

2 debata chyba